Панаирджийски номера

Министерството на икономиката тихомълком прехвърли 29% от акциите в Пловдивския панаир на община Варна

В партньорствата си с общината досега Георги Гергов винаги е бил печелившият
В партньорствата си с общината досега Георги Гергов винаги е бил печелившият
В партньорствата си с общината досега Георги Гергов винаги е бил печелившият    ©  Надежда Чипева
В партньорствата си с общината досега Георги Гергов винаги е бил печелившият    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Следващият ход на Варна е да замени акциите срещу дела на Гергов в "Търговски дом".

Ако не беше министърът на културата Вежди Рашидов, вероятно никой нямаше да разбере, че държавата вече е прехвърлила 29% от акциите в "Международен панаир Пловдив" на община Варна. След като правителството гласува такова решение през лятото и след като разбираемо последва остра реакция от Пловдив, за известно време изглеждаше, че идеята е отложена до постигане на съгласие. При посещение във Варна наскоро обаче Рашидов между другото съобщи, че общината вече е получила акциите в панаира и дори похвали кмета Иван Портних за далновидното му решение. Така, по думите на Рашидов, Варна ще реши казуса с "Дупката" в центъра си, като "изтъргува" пловдивското си участие срещу проблемния парцел в града, като сключи сделка с Георги Гергов – член на изпълнителното бюро на БСП и мажоритарен собственик на двете дружества. "Пловдив не иска, любовта им е силна, но ако хората са разумни, семейството може да оцелее дълго, без да разчита само на любов. Ако питате мен като министър, Пловдив трябваше да осребри тези хартийки и да си поиска от Гергов някои сгради от Стария град. Хората във Варна са мъдри - любовта с Гергов за тях няма значение и ще си върнат центъра", обясни Рашидов в типичния си стил.

Така самият Гергов практически ще получи пълен контрол над Пловдивския панаир, като го замени срещу парцел, на който не може да построи нищо заради откритите там археологически находки. Вредите за Пловдив са ясни, а ползите за Варна са съмнителни, не на последно място и защото градът има опит в партньорствата с бизнесмена. Така единственият, който печели от тази "сделка без любов", ще е Гергов.

Строго секретно

Всичко започна в края на юли, когато по предложение на икономическия министър Божидар Лукарски,правителството взе решение да се раздели със своето участие в панаираq като прехвърли безвъзмездно 20.63% на Пловдив и 29% на Варна с мотива, че общините ще се грижат по-добре за собствеността. Странният избор на втория нов акционер, и то с по-голям процент, от министерството тогава обясниха със заявен интерес от кмета на Варна. Идеята очевидно не беше съгласувана с Града под тепетата, тъй като пловдивските съветници отхвърлиха "подаръка" и заявиха, че биха приели само целия държавен дял.

Решението на правителството тогава беше взето под условие, че общинските съвети на Пловдив и Варна гласуват, че искат да придобият акциите. Тънкият момент е, че очевидно двете решения не зависят едно от друго и пакетът спокойно може да бъде разделен. Така се стига до момента, в който крайморският град получава своите 29%, без Пловдив да участва в сделката. При обща стойност на активите на дружеството от 122.2 млн. лв. към края на 2015 г. това означава, че подаръкът за Варна струва около 35 млн. лв.

От икономическото министерство не пожелаха да отговорят на въпросите на "Капитал" дали акциите вече са прехвърлени. Информацията обаче беше потвърдена от община Варна. От пресцентъра казаха, че са получили 29% от Министерството на икономиката. Акциите на "Международен панаир Пловдив" са безналични, така че промяната на практика трябва да е вписана в Централния депозитар.

За Пловдив новината също се оказа изненада. Представителят на общината в "Пълдин туринвест" (смесеното дружество с Гергов, което е акционер в панаира) Спас Гърневски каза, че нямат никаква информация за прехвърлянето на акциите. Той добави, че подготвя обемен доклад за "измамата на века", с която бизнесменът придоби мажоритарен дял в панаира, който ще представи на сесията на общинския съвет на 10 ноември.

Индиректно потвърждение за сделката дойде и от Агенцията за приватизация и приватизационен контрол, откъдето казаха, че са дали разрешение за прехвърлянето на акции. Това беше другото условие в решението на Министерски съвет.

На ход е Гергов

С новата си придобивка вариантите за Варна не са много. Акционерното участие в дружество като "Международен панаир Пловдив", което отчита влошаващи се резултати и перманентна загуба от 2010 г. насам, със сигурност няма да й донесе дивиденти, но е много вероятно да й донесе дългове за погасяване. Причината за това е, че върху активите на компанията има учреден особен залог като обезпечение по два банкови кредита на обща стойност 32.6 млн. лв., като част от задълженията са просрочени.

Така че логичният следващ ход е да потърси замяна срещу дела на Гергов в "Търговски дом" - дружеството, което стопанисва проблемния парцел в центъра на града. Такива са и плановете, като по думите на Портних това се очаква да се случи "в рамките на месец-два". От пресцентъра казаха за "Капитал", че замяната трябва да стане с решение на общинския съвет, а такова все още не е взето. Самият Гергов не беше открит за коментар дали местните власти са разговаряли вече с него и дали е обсъждана конкретна сделка.

Любопитна подробност е, че целта на прехвърлянето на акциите се обясняваше по съвсем различен начин през лятото. Тогава от икономическото министерство казаха, че според кмета на Варна общината и панаирът могат да работят заедно, като създадат изнесена изложбена палата в крайморския град. От ведомството отидоха дори още по-нататък да прогнозират, че това би помогнало за износа на български стоки и за насърчаване на инвестициите в България.

Умни, по-умни и най-умни

Доколко умно е сегашното решение, което най-вероятно ще доведе до нова сделка с Гергов, обаче е спорен въпрос. И Пловдив, и Варна са правили общ бизнес със същия партньор. И двете са губили мажоритарното си участие в смесените компании. Самото "Пълдин туринвест" беше създадено като контролирано от община Пловдив дружество, за да налее свеж ресурс в панаира. В резултат на няколко увеличения на капитала с апорт на имоти обаче Гергов стана мажоритарен собственик на дружеството, а след това изкупи дела на няколко дребни акционери в "Международен панаир Пловдив" и получи контрола и над експото. По подобна схема община Варна беше отстранена от собствеността в "Търговски дом".

Отделен въпрос е и на колко Гергов би оценил "Дупката" и дали общината ще постигне лесно договорка с него, като се има предвид, че за парцела той е спрягал суми от 20 до 5 млн. лв. В тази мътна история едно е напълно ясно. Досега печелившият винаги е бил той. Не изглежда сега това да се промени

По темата работи и Спас Спасов

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    krastitel avatar :-|
    krastitel
    • + 8

    Божо трика обича панаир ... Това което имаме като икономически министър е с твърдата подкрепа на Борисов и РБ

    Нередност?
  • 2
    bj_int avatar :-|
    bj_int
    • + 5

    този Гергов онзи ли е, който откакто другарката Нинова оглави БСП винаги й стои от лявата страна?
    ако е той-ясна е работата. ако е същият който владее един от хубавите миникурорти у нас Слънчев ден, и който не е инвестирал нито лев в същия този курорт (чадърите и тоалетните са от Живково време), то тогава едва ли може да се очаква нещо

    Нередност?
  • 3
    rosiraycheva50._ avatar :-|
    Роси
    • + 6

    До коментар [#1] от "krastitel":
    Грешите, Лукарски е личен избор на Борисов за безусловната му вярност към него и защото обича да настройва , за да владее. Лично Радан се изказа против това назначение, предвид липсата на всякакъв опит, но никой не го чу.

    Нередност?
  • 4
    chernomorski avatar :-|
    Chernomorski
    • + 3

    Може и да е удачно заглавието на статията, но едно е ясно от същността на проблема с тези акции: Продължават измамническите схеми за преразпределяне на обществено богатство. И както личи, няма възпираща сила защото нямаме добре работеща правосъдна система като цяло. Тя просто обслужва измамниците с бели якички.

    Нередност?
Нов коментар