Пловдив отказа държавните акции от панаира заради Варна

Общинските съветници и кметът Иван Тотев искат целия държавен дял да бъде даден на Пловдив

От икономическото министерство не коментираха какво ще последва с прехвърлянето на дяловете след отказа на Пловдив
От икономическото министерство не коментираха какво ще последва с прехвърлянето на дяловете след отказа на Пловдив
От икономическото министерство не коментираха какво ще последва с прехвърлянето на дяловете след отказа на Пловдив    ©  КРАСИМИР ЮСКЕСЕЛИЕВ
От икономическото министерство не коментираха какво ще последва с прехвърлянето на дяловете след отказа на Пловдив    ©  КРАСИМИР ЮСКЕСЕЛИЕВ
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Собственикът на панаира Георги Гергов ще се окаже с 80% от акциите, а Пловдив ще загуби всякакъв контрол върху дружеството, са мотивите на съветници против решението на кабинета.

Пловдив отказа да приеме държавните акции от "Международен панаир Пловдив" АД, които кабинетът преди седмица реши да подели между Града под тепета и община Варна. По предложение на икономическия министър Божидар Лукарски и с решение на Министерския съвет от 27 юли правителството реши да прехвърли своите 49.63% на двете общини, като парадоксално Варна получава по-голямата част – 29%. Именно това е и причината пловдивските съветници почти единодушно да откажат да приемат "подаръка" от 20.63% от капитала на дружеството.

Тъй като правителственото решение е взето под условие и двата общински съвета да одобрят прехвърлянето, за да стане то факт, за момента не става ясно дали след отказа на Пловдив цялото прехвърляне на държавните акации пропада, или Варна ще получи своята част, а държавата ще задължи дела, отреден за Пловдив. Според кмета на Пловдив Иван Тотев общината би се съгласила на този подарък, но ако е целият държавен дял. Такова е мнението на общинските съветници от "Съюз за Пловдив" и Реформаторския блок. За тази цел обаче ведомството на Божидар Лукарски трябва да изготви ново предложение, което да бъде прието на правителствено заседание. От Министерството на икономиката не коментираха развитието на ситуацията до редакционното приключване на броя.

Подкрепа и от ГЕРБ

Предложението за отхвърляне на сделката дойде в последния момент от "Съюз за Пловдив" и беше подкрепено от 40 общински съветници (без БСП), включително от ГЕРБ и Реформаторския блок. Първоначално съветниците трябваше да гласуват предложението на зам.-кмета Розалин Петков общината да се съгласи да приеме въпросните акции.

Въвеждането на точка по предложение на съветника Дани Каназирева, с която да се отхвърли предлoжението на кабинета, беше очаквано, тъй като още при решението на МС няколко от общинските съветници обявиха, че подобна сделка само ще ощети града. То бе подкрепено и от общинските съветници от ГЕРБ.

Според Даниела Каназирева решението на МС да включи и морския град е в полза на Георги Гергов – мажоритарен собственик в Пловдивския панаир и член на Изпълнителното бюро на БСП. "Целта е мажоритарният собственик в крайна сметка да се окаже с 80% от акциите, а Пловдив с 20%, с които да загуби всякакъв контрол върху дружеството", каза пред "Капитал" Каназирева. Според нея с още едно увеличение на капитала от страна на Гергов в един момент общината на практика ще се окаже без никакъв дял. С увеличение на капитала бизнесменът успя да се окаже мажоритарен собственик на панаира на първо място. Плановете

Каназирева визира плановете на пловдивския бизнесмен за сътрудничество с община Варна. В деня след решението на МС Георги Гергов потвърди пред "Капитал", че участието на община Варна е свързано с намеренията панаира да изгради изнесен изложбен център "на мястото на нашата т.нар. Дупка". Става дума за започнатия през 1984 г. строеж на универсален магазин в центъра на града, който след промените бе замразен на етап изкоп. Оттогава досега ямата се използва като платен паркинг. Обектът се стопанисва от "Търговски дом" - първоначално съвместно дружество на общината и Гергов, а след вдигания на капитала вече контролирано от пловдивския бизнесмен.

По повод сегашното решение Гергов отказа да коментира по същество пред "Капитал".

"Решението си е тяхно, аз не мога да го коментирам. Няма значение дали ще участва държава и една община или две общини. За мен няма значение. Всеки партньор е добре дошъл", каза Гергов.

Със своите 49% в момента държавата разполага с блокираща квота. Раздробяването и евентуалното придобиване на варненския дял от страна на Гергов би му дало възможност да се разпорежда с дружеството както намери за добре. "Категорично акциите трябва да се дадат само на Пловдив, защото ако две трети се окажат в ръцете на мажоритарния акционер, това ще му даде възможност да прави каквото си иска", смята Каназирева.

Варна печели

Пред БНР Иван Тотев коментира, че "няма логично обяснение на това по какъв начин и защо е нужно община Варна да получава проценти от Пловдивски панаир". За "Капитал Daily" от икономическото министерство казаха преди седмица, че кметът на Варна писмено е заявил желание общината да придобие 29% от капитала на панаира, като е дал обосновка какви ще са ползите.

В деня след решението на МС пред пловдивския вестник "Марица" кметът на града Иван Портних коментира, че е напълно възможно част от изложенията на панаира да се преместят в крайморския град. Такова беше официалното обяснение на икономическото министерство за решението по-големият дял да отиде във Варна.

8 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    athanatos avatar :-|
    Athanatos
    • - 1
    • + 11

    То па остана един панаир...
    Само апетитни имоти. И помен няма от богатия преди години пловдивски панаир, изпълнил всички палати и открити площи.
    Сега е гротеска.

    Нередност?
  • 4
    sasoss avatar :-|
    sasoss
    • - 8
    • + 3

    Чудесно! Да дават целия държавен дял на Варна.

    Нередност?
  • 5
    likonta avatar :-|
    likonta
    • - 1
    • + 11

    На Пловдив да дадат 53 процента от пристанище Бургас и универмага в Монтана!Няма такъв цирк като тоя с Гергов и Портних.

    Нередност?
  • 6
    silverman avatar :-?
    silverman
    • - 2
    • + 1

    Като не ги искат да ги дадат на Варна всичките!!! И без това панаира е "откраднат" от Варна през 30-те години на миналия век!

    Нередност?
  • 7
    stabilnost avatar :-|

    абе тъпата държава защо държи да хрантути тоя Гергов???

    и може и малко проценти на Каспичан да дадат - тъй де - все ще намерят някоя поляна и те да сложат една-две палатки да участват в "изложението"

    Нередност?
  • 8
    tet avatar :-|
    tet

    Щом кметът на Варна има икономическа обосновка - да действа.
    От статията разбирам, че Пловдивската управа не била първа да вземе инициативата по въпроса, ами била Варна. След решението на МС поведението и решенията на пловдивчани будят недоумение - от една страна нямат бизнес план - от друга не можела държавата да дава част от дела си за осъществяване на бизнес инициативата на Варна.
    След жеста на държавата към общините е справедливо всяка управа да благодари, да запретне ръкави и да създаде работещи активи за региона си.







    Нередност?
Нов коментар