Банков панаир

Държавната Българска банка за развитие е отпуснала 31.8 млн. евро на Пловдивския панаир, които ще отидат основно за рефинансиране на дълговете му

Георги Гергов,председател на областния съвет на БСП Пловдив и член на изпълнителното бюро на партията
Георги Гергов,председател на областния съвет на БСП Пловдив и член на изпълнителното бюро на партията
Георги Гергов,председател на областния съвет на БСП Пловдив и член на изпълнителното бюро на партията    ©  Красимир Юскеселиев
Георги Гергов,председател на областния съвет на БСП Пловдив и член на изпълнителното бюро на партията    ©  Красимир Юскеселиев
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Заемът идва след като държавата осигури на пловдивския лидер на БСП Георги Гергов сделка, с която той ще може да придобие пълен контрол над дружеството.
Така ББР затвърждава статута си на кредитор от последна инстанция за закъсали проекти и бизнеси на политически лица.

Социалистите като правило се борят за повече държава в икономиката. Има обаче поне един, който трудно може да се оплаче от недостатъчна подкрепа поне за собствения му бизнес. Председателят на областния съвет на БСП Пловдив и член на изпълнителното бюро на партията Георги Гергов получава бонус след бонус. След като само преди няколко седмици правителството му осигури сделка с община Варна, която ще му позволи окончателно да придобие пълен контрол върху "Международен панаир Пловдив", сега държавата отново му дава рамо, като му предоставя финансиране от своята Българска банка за развитие (ББР) за 31.8 млн. евро.

За кредита става ясно от вписан залог в Търговския регистър, като сумата освен за панаирното дружество е предвидена и за новосъздадената му дъщерна компания "Слънчев ден резиденс". С по-голямата част от средствата дружеството трябва да покрие заемите си към Уникредит Булбанк, а с останалата се предвижда да бъде финансирана реконструкцията на два хотела в комплекса "Слънчев ден" до "Св. св. Константин и Елена".

Сделката явно е подготвяна паралелно с операцията по доовладяване на панаира, защото "Слънчев ден резиденс" е създадено преди два месеца, а капиталът му е формиран изцяло от земя и сгради, които са използвани като обезпечение за кредита. С нея ББР, която по замисъл трябва да финансира малки и средни предприятия и публични проекти, затвърждава статута си на инструмент за рефинансиране на закъсали бизнеси на крупни бизнесмени. А след като от години мащабно финансира и бизнесите на депутата от ДПС Делян Пеевски, чиито фирми по различни оценки имат някъде между 100 и 150 млн. лв. кредити, вече експозицията им към политически лица (PEPs) започва да става тревожна.

Транш по транш

Договорът за кредит с ББР е подписан в края на ноември и е за общо 31.8 млн. евро. Сумата е разбита на траншове, като първият – в размер на 13 млн. евро, е предназначен за цялостно рефинансиране на задълженията на "Международен панаир Пловдив" към Уникредит Булбанк по договор за комбиниран банков кредит от 10 юни 2010 г. От втория транш 12 млн. евро отново са за Пловдивския панаир и ще се използват за покриване на задълженията по инвестиционен кредит от Уникредит Булбанк, който е бил сключен на 30 септември 2014 г.

Останалите 6.8 млн. евро са предвидени за "Слънчев ден резиденс", като с тях компанията планира да завърши строителните работи по апартаментните хотели "Вероника" и "Мираж" край Св. св. Константин и Елена. Старите хотели бяха извадени от друго дружество на Гергов - "Слънчев ден", и прехвърлени на "Международен панаир Пловдив" през 2014 г., а впоследствие апортирани в капитала на регистрираната в началото на октомври тази година "Слънчев ден резиденс" при оценка 25.4 млн. лв. Тя е за 29.6 дка поземлен имот в курорта "Св. св. Константин и Елена" въпросните два хотела с обща застроена площ от малко над 2000 кв. м и още три други сгради.

Хотел "Вероника" стана печално известен преди две години, когато по време на строителни работи там хотелът се срина, в резултат на което загинаха четирима работници. Плановете са на мястото на старите хотели да се изградят апарт комплекси, които носят по-бърза възвращаемост на инвестицията.

Заложи и рефинансирай

Заемът е обезпечен с трети поред залог върху "Международен панаир Пловдив" като предприятие, но след погасяването на дълговете към Уникредит първите два ще бъдат вдигнати. Ипотекирани са и активите на компанията, които включват самия панаир – имот от близо 350 дка в центъра на Пловдив и 62 сгради. В полза на ББР "Слънчев ден резиденс" е учредила и ипотека върху около 30 дка земя, заедно със сградите, в морския комплекс. Отделно от това са заложени вземания на компанията, а самият Гергов като физическо лице ще бъде поръчител по заема до издаването на акт 15 на двата хотела. Преди време от мениджмънта на "Слънчев ден" коментираха, че апартаментните хотели трябва да са готови до края на май догодина.

Новият кредит от ББР е със срок на изплащане седем години – до края на ноември 2023 г., като трябва да бъде усвоен в рамките на 12 месеца. Лихвата е определена като 3-месечен EURIBOR плюс 3.5% надбавка, но не по-малко от 4% общо на година. Това е малко по-скъпо от договорените условия с Уникредит Булбанк, които не предвиждаха такъв под 4% и при сегашните нулеви нива на EURIBOR са с 0.5 процентни пункта по-изгодни. Това повдига и въпроса за какво се прави операцията тогава. От решението на съвета на директорите става ясно, че новият кредит е с по-дълъг срок, както и с по-благоприятен план на погасяване. Според борда на другия кредитополучател - "Слънчев ден резиденс", финансовите прогнози са в срок от три до пет години дружеството да погаси кредитната си задлъжнялост, след като продаде апартаментите от комплекса.

Друго възможно обяснение обаче е, че по заема към частната банка е имало просрочие и така е започнала да се начислява и наказателна лихва. От банката не отговориха на въпросите на "Капитал" дали не са проблем влошаващите се резултати на Пловдивския панаир през последните години, както и дали кредитът към Уникредит Булбанк е бил изплащан редовно. За 2015 г. дружеството отчете 34% спад на приходите, а от 2010 г. насам традиционно работи на загуба (виж графиката). Въпреки многократните ни опити да се свържем самият Гергов не беше открит за коментар как новият кредит ще помогне за съживяване на компанията и как ще бъде използван той.

Стилът Гергов

"Международен панаир Пловдив" е само най-популярният пример за бизнес модела на активиста от БСП – придобиване на миноритарен дял в държавно дружество чрез приватизация, увеличаване на капитала и изместване на публичния акционер. За Пловдивския панаир сделката започна през 2006 г. с помощта на тогавашния зам.-министър на икономиката и сегашен председател на БСП Корнелия Нинова. Тогава правителството на Сергей Станишев подари без търг и конкурс 49% от панаира на "Пълдин туринвест" - смесено дружество със 75% участие на пловдивската община и миноритарен дял на компании на Гергов. Впоследствие бизнесменът увеличи дела си с апорт на имоти и сега общината държи 25% от акциите. След като изкупи малко акции от реститути, Гергов вдигна участието си в панаира до 50.36%. Това все още не му дава контрол над дружеството, където решенията се взимат с две трети от гласовете на общото събрание. Ситуацията обаче е напът да се промени, след като наскоро по предложение на икономическия министър Божидар Лукарски правителството прехвърли 29% от държавния дял на община Варна. Тя от своя страна планира да размени участието си в панаира срещу имот на Гергов в града, което ще осигури на бизнесмена решаващите акции за пълен контрол над "Международен панаир Пловдив".

Стилът ББР

От държавната ББР не коментираха защо са решили да кредитират с 32 млн. евро "Международен панаир Пловдив", при положение че профилът на дружеството не попада в приоритетите на банката, разписани в специалния закон за дейността й. Сумата не е малка на фона на нейните над 1.6 млрд. лв. активи.

Макар и необяснен обаче ходът на банката по никакъв начин не е изненадващ, като тя в последните години се превръща в спасителна сламка за рефинансиране на бизнеси с трудности на политици и олигарси, както и със спасителни операции за задлъжнели строителни компании и държавни и общински дружества. В зависимост от това какво се приема за негово владение ("Булгартабак", "Лодис инвест", АБ - Хасково, наскоро продадената "Водстрой 98" и др.) експозицията на банката към Делян Пеевски се изчислява на 100 - 150 млн. лв. - нещо което наскоро вкара финансовия министър Владислав Горанов в обяснителен режим, че през неговия мандат ББР не е отпускала никакви заеми на Пеевски. Дори това да е така, има нужда от доста повече яснота за принципа, по който държавна банка насочва ресурса, особено когато става въпроси за фирми явно или тайно контролирани от политици. Защото след като пловдивският лидер на БСП партийно плуралистично се нареди до големите експозиции на депутата от ДПС, вече само кредитите за фирми на политици започват да измерват нива от над 10% от активите на банката.

8 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    aucun avatar :-(
    v_vendeta
    • + 6

    Да видиш щастливия лик на Гергов точно преди обяд е началото на всяка диета.... силен порив за повръщане!

    Нередност?
  • 2
    grayeagle avatar :-|
    grayeagle
    • + 7

    Значи, затова ББР беше прехвърлена от Министерство на финансите към Лукарски. Явно последният освен човек на Пеевски, не се е ограничавал в контактите и комисионните. Поръчителството на Гергов като физиеско лице е тъжен смях- тия хора нямат нищо на свое име. Не беше ли по- добре залога да включва и Цум.

    Нередност?
  • 3
    just avatar :-|
    just
    • + 4

    Банката да и сменят името на Българска Олигархична Банка,
    а тази отвратителна физиономия от снимката предизвиква
    погнуса и отвращение. Ей, не наядоха се, не накраднаха се,
    е това са бившите комунисти, сега едри капиталисти-безумно алчни и нагли грабители на народа. Само част от грабежа на този свиневъд:
    целият Пловдивски Панаир
    хотел Санкт Петербург-Пловдив
    половината от Старият Град-Пловдив
    парцел 360 декара в центъра на Пловдив
    бившия ЦУМ-София
    курорта Слънчев Ден край Варна
    и още и още, ехх народе, народе
    така и турските поробители не са грабили.

    Нередност?
  • 4
    tj avatar :-|
    Kiro
    • + 5

    Залагам 5$, че още същия ден! в който се "само срути" хотела в комплекса "Слънчев ден" и загроби четирима циганина, на тоя Гергов щяха да му щракнат белезници около китките, ако беше в юрисдикцията на румънската прокуратура. И още щеше да е на топло :) Някой готов да приеме облога, аз ще питам румънската прокуратура ;)

    Нередност?
  • 5
    cinik avatar :-|
    cinik
    • + 4

    Самата ББР беше създадена по време на Тройната коалиция именно като политическа банка за финансиране на различни партийни схеми на НДСВ, БСП и ДПС, като днес правоприемник на НДСВ в сенчестото акционерно събрание е ГЕРБ. Целта беше да осигурява оборотния капитал по договорени на политическо ниво схеми като заменки на терени по морето и в големите градове, гола сеч и рязане на инфраструктура за скрап.

    Логично, БСП и ДПС като учредители и акционери идват от време на време да си търсят отчисленията. Единият е вкарал Пеевски, другият - Гергов. ББР рефинансира италианската Уникредит при положение, че Италия е на отрицателни лихви? Чисто пазарната логика ми бяга нещо...

    Един ден, както днес говорим за военния заем на Васил Радославов от Дисконтгезелшафт, така и за ББР ще се разбере каква е работата и какъв е бил размерът на данък "олигархия".

    Нередност?
  • 6
    galindimov avatar :-|
    galindimov
    • + 3

    Само като прочета лихвата по кредита и ми става ясно, че фирмата е закъсала. За 30 млн. евро лихва 4%! Категория - Junk! Дано го съберат някога оя кредит.. или пък одържавяваме панаира и ризортите и с бсп на власт пак ги управляваме.

    Нередност?
  • 7
    jackblessing avatar :-|
    jackblessing


    Кредити за всички видове цели,
    Ние предлагаме на минималния размер на 10,000.00 евро до 20 милиона евро
    На по-нисък лихвен процент от 2%
    заем
    срок: до 25 години в зависимост от размера на кредита, което трябва.
    Клиентите трябва да
    Бъдете над о т на 18-годишна възраст
    Тази сделка е 100% сигурен за всички clents
    За повече информация относно кредита, моля свържете се с нас чрез електронна поща:
    ([email protected])

    Нередност?
  • 8
    jackblessing avatar :-|
    jackblessing


    Кредити за всички видове цели,
    Ние предлагаме на минималния размер на 10,000.00 евро до 20 милиона евро
    На по-нисък лихвен процент от 2%
    заем
    срок: до 25 години в зависимост от размера на кредита, което трябва.
    Клиентите трябва да
    Бъдете над о т на 18-годишна възраст
    Тази сделка е 100% сигурен за всички clents
    За повече информация относно кредита, моля свържете се с нас чрез електронна поща:
    ([email protected])

    Нередност?
Нов коментар