"Хаос груп" инвестира 2 млн. евро в испанска компания

Заедно с Cl3ver българският софтуерен разработчик иска да създаде платформа за 3D визуализация

http://3d.cl3ver.com/    ©  http://3d.cl3ver.com/
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Българската компания "Хаос груп", която е световен лидер в областта на 3D визуализацията и испанският стартъп от Барселона CL3VER ще си партнират в създаването на нова платформа за архитекти, инженери и дизайнери. Българският разработчик инвестира 2 млн. евро в младата компания, която догодина ще представи цяла линия мобилни, уеб и VR (виртуална реалност) приложения.

Облачно базираните инструменти на CL3VER превръщат дизайна в интерактивна 3D презентация. Партньорството цели на първо място да свърже V-Ray, софтуер за обработка на компютърни изображения, използвана в 92% от архитектурните бюра, с интерактивната платформа на CL3VER. С V-Ray презентациите на компаниите би трябвало да станат още по-реалистични, с по-добра визуализация и улеснен дизайн.

Инвестицията

Освен 2 млн. евро финансиране партньорството включва и влизането на изпълнителния директор на "Хаос" в борда на директорите на CL3VER. Сред останалите членове са и представители на испанската инвестиционна компания 101Startups. "Хаос" се включват като коинвеститор след вече четири поредни рунда финансиране, който испанският стартъп е получил от основаването си през 2011 г. Стойността на рисковия капитал, потекъл към стартиращата компания до момента, е общо 2.55 млн. евро, сочат данни на платформата Crunchbase.

"Радваме се, че ще бъдем част от новата ера във визуализацията", коментира Виктор Нордстром, изпълнителен директор на CL3VER. "Заедно с "Хаос груп" ще представим платформа, която обединява два основополагащи инструмента, които позволяват дизайнът да бъде представен в най-оптимална форма във всяка стъпка от процеса", допълва той.

Презентациите са традиционно най-времеемката част от изработването на архитектурни и инженерни проекти - от концепцията за дизайн до управлението на съоръженията. Инструментите за изработка на всяка стъпка са налични, но отделени един от друг, което прави процеса тежък и тромав, обясняват от средите. Съвместната платформа на "Хаос груп" и CL3VER цели да елиминира точно този проблем.

"Това, която CL3VER са направили за архитектите, е вълнуващо", коментира Петър Митев, изпълнителен директор на "Хаос". "Лесният начин за комуникация и споделяне на дизайни е предизвикателство от много отдавна", допълва той.

Партньорите

Българската компания "Хаос груп" е световен лидер в технологиите за графичен дизайн. Разработчикът специализира в базиран на физически обекти софтуер за симулация, който се използва от студиа за дизайн, архитектурни фирми, рекламни агенции и компании за визуални ефекти. Компанията в момента инвестира и в облачно базирани технологии и се е запътила към следващия етап от развитието си - виртуална реалност.

CL3VER е подходящ партньор за планираното от "Хаос" развитие, защото се специализират в 3D визуализация в реално време в облачен сървър. Частната българска компания с оборот от 26 млн. лв. и 144 служители през миналата година, има офиси в София, Лос Анджелис, Балтимор, Сеул и Токио.

https://www.cl3ver.com/gallery/

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    chevyvolt avatar :-|
    chevyvolt
    • + 2

    Почти всеки филм, който сте гледали и всяка видео игра, която сте играли използват V Ray на Chaos Group....включително Star Wars! :)

    Вижте техния showreel за 2016: https://www.youtube.com/watch?v=xqB9KJsbIlU

    Нередност?
Нов коментар