НА ЖИВО от 09:00 ч.:
Среща на бизнеса от Черноморието

Технологичен "Оскар" за "Хаос груп"

Българският разработчик на софтуер за 3D визуализация е отличен за продукта си V-Ray

Създадената от Петър Митев (на снимката) и Владимир Койлазов "Хаос груп" от години е сред световните лидери в областта на 3D визуализацията
Създадената от Петър Митев (на снимката) и Владимир Койлазов "Хаос груп" от години е сред световните лидери в областта на 3D визуализацията
Създадената от Петър Митев (на снимката) и Владимир Койлазов "Хаос груп" от години е сред световните лидери в областта на 3D визуализацията    ©  Цветелина Белутова
Създадената от Петър Митев (на снимката) и Владимир Койлазов "Хаос груп" от години е сред световните лидери в областта на 3D визуализацията    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Българският разработчик на софтуер за 3D визуализация "Хаос груп" е един от 18-те носители на "Оскар" за технологични постижения в киното за 2017 г., обяви на интернет страницата си Американската филмова академия. Отличието се присъжда на съоснователя на компанията Владимир Койлазов за "оригиналната идея, дизайн и реализация" и приноса на V-Ray технологията (софтуер за обработка на компютърни изображения – бел. ред.) за навлизането и усъвършенстването на 3D визуализациите в киното. "Хаос груп" от години е сред световните лидери в технологиите за графичен дизайн и софтуер за симулация, а в момента инвестира и в облачно базирани технологии и виртуална реалност.

От сензацията "Аватар" до битките в "Игра на тронове", през хитове като Deadpool и Ironman до филми, които наглед не ползват визуални ефекти, сценографията на все повече заглавия е изцяло компютърно генерирана – и в повечето случаи пръст в нея има и софтуерът за рендъринг V-Ray, който пресмята и превръща компютърния модел във фотореалистично 3D изображение с необходимата светлина, текстура и цвят. Технологията има широко приложение в архитектурните проекти, продуктовия дизайн, автоиндустрията, игрите и навсякъде, където има 3D визуализации, отбелязва "Дневник".

Отличието на Американската филмова академия се присъжда за бързите алгоритми, разработени от българската компания, включително такива за т.нар. глобално засветяване, които правят технологията приложима в големи филмови проекти.

V-Ray е основният продукт на създадената в края на 90-те години на миналия век от Петър Митев (на снимката) и Владимир Койлазов "Хаос груп", като първата му версия излиза на пазара през 2002 г.

За разлика от останалите оскари технологичните награди се присъждат за цялостен принос в развитието на филмовата индустрия, а не за постижения през изминалата година. Въпреки това от Академията отбелязват, че 2016 г. е била "монументална" за "Хаос груп", като "невероятната образност", създавана чрез технологията V-Ray, е била използвана в ленти като "Доктор Стрейндж", "Капитан Америка: Войната на героите" и "Х-Мен: Апокалипсис". Отличията ще бъдат връчени на 11 февруари в Бевърли хилс.