"Неделя" в Румъния

Веригата сладкарници отвори пет обекта в Букурещ и планира още 16 до края на годината

Един от обектите в Букурещ
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко

- От март веригата "Неделя" на семейство Георги и Радослава Минчеви има пети обект в Букурещ

- Пазарът в Румъния е по-голям и платежоспособен, но бюрокрацията надвишава българската

- Планът е до края на годината да открият още 16 сладкарници в Букурещ и производствена база.

Преди да открият първата си сладкарница "Неделя" през 1993 г., Георги и Радослава Минчеви дълго избирали името й. Търсели дума, която да е лесна за произнасяне не само в България, да носи настроение, съгласните в нея да са звучни, а гласните – отворени, разказва Георги Минчев. Семейството открива първия си обект на столичната "Витошка" в близост до площад "Баба Неделя" до НДК и това определя името на бъдещата верига. Макар и без уикенд значението с произнасянето му отскоро свикват и клиентите в Румъния, където на 15 март "Неделя" откри своята пета сладкарница в Букурещ. Северната съседка е избрана за чуждестранното разширение на веригата основно, защото семейството е търсило развитие в ЕС заради високото ниво на сигурност. Гърция също е била вариант, но е отпаднала заради политическата и икономическа криза там. Така остава близкият вариант с Румъния.

Букурещ - повече шоколад и бюрокрация

Първата "Неделя" в румънската столица отваря през ноември 2015, следващите две - през 2016, а през март тази година - още две. Решението за задгранични продажби идва заради близките разстояния и след няколкогодишно тестване на пазара там, обясни Георги Минчев.

"Разузнаването" започва още през 2011 г. с продажба на торти "Неделя" в Гюргево - по това време веригата вече има сладкарница на франчайз в Русе и зареждането на румънския град не е проблем. Следва откриване на обект в Букурещ под името Bene - собственост на партньорите от Русе. Днес той е закрит, а петте сладкарници в румънската столица носят българската марка на веригата и се зареждат от софийската й работилница за торти.

"Инвестицията е около 2 млн. лв., като най-голям дял заемат разходите за маркетинг и реклама. В дъщерното румънско дружество работят 40 служители. Средномесечният оборот на един румънски обект "Неделя" е между 45 и 55 хил. лева", уточни Здравко Минчев, син на собствениците и изпълнителен директор на "Неделя" АД.

Той описва румънския пазар като по-развит, конкуренцията - по-голяма, бюрокрацията - също. "В Румъния от регистрацията на фирмата до правото да издаваш фактура минават от 3 до 6 месеца, като този срок не включва последващите процедури за откриване на обект. В България регистрацията става до седмица и с далеч по-малко документи", коментира Здравко Минчев.

"Характерно за румънския пазар е, че преобладава заводското производство на торти с изкуствена сметана и консерванти. Друга особеност е, че масово се предлагат замразени торти, които се размразяват преди консумация. Нашите торти са различни - те се приготвят ръчно, не влагаме консерванти, трайността им е четири дни. И това се цени от клиентите", разказва Георги Минчев.

Опитът на "Неделя" досега показва също, че 90% от румънските любители на сладкото предпочитат шоколадовите торти, докато в България техният дял е равен с тези, които предпочитат плодовите вкусове. "Румънците са по-малко претенциозни към цените, защото са по-платежоспособни", отбелязва Здравко Минчев.

Плановете на веригата до края на годината предвиждат отваряне на още 16 сладкарници в Букурещ, както и на производствена база. Инвестицията отново е за около 2 милиона лева и ще увеличи броя на заетите. След откриването на работилницата за торти фирмата ще командирова свои служители от София, които ще обучат румънските си колеги, уточни Здравко Минчев.

Свое в началото, франчайз за растеж

Румънското начало е като българското - собствениците сами създават и управляват обектите си.

Георги Минчев е завършил арабска филология, а след това и икономика. Съпругата му Радослава Минчева също е икономист по образование. Определят решението да започнат бизнес с храни като "емоционално-рационално".

"И двамата сме от потекло на кръчмари и това може да се проследи до четвърто коляно. Традицията е прекъсната при социализма и родителите ни са единствените, които не са стопанисвали кръчма", обяснява той.

Началото е през 1993, а през 1999 на бул. "Стамболийски" в столицата е отворен първият обект на франчайз (виж карето). Днес сладкарниците "Неделя" са 30, като 22 от тях са на франчайз и са в София, Пловдив, Стара Загора, Хасково, Бургас, Варна, Велико Търново, Русе. "Притежаваме 10 собствени помещения в столицата, но в част от тях сладкарниците не се управляват от нас, а са на франчайз", уточни Георги Минчев.

През 2016 общият месечен оборот на 30-те сладкарници е 1.5 млн. лв., което за цялата верига прави 18 млн. лева за годината. Ръстът спрямо 2015 е между 3 и 5% за отделните обекти, но като цяло продажбите през последните три години се задържат, посочва Георги Минчев.

"Заради инвестицията в Румъния компанията майка приключва 2016 г. със загуба от около 300 хил. лева, но отделните франчайз обекти печелят между 3000 и 8000 лева на месец за отделен обект", уточни Здравко Минчев.

Защо не и във Виена

Плановете на "Неделя" за следващите 12 месеца включват откриването на 10 нови собствени обекта в София. Отскоро компанията тества нов модел - сладкарници на самообслужване. Първата е в столичния "България мол".

"Ако развием този формат, ще предложим обектите на франчайз", уточнява Здравко Минчев. Семейството очаква да разработи и сладкарниците в Букурещ, след което да започне да развива франчайз модела и в Румъния.

"Неделя" се цели и в австрийския пазар. "Инвестирали сме в прочувания, търсим правна кантора, брокери на недвижими имоти, счетоводни фирми, защото възнамеряваме да открием сладкарница във Виена", казва Здравко Минчев.

Тортите в България: Много играчи, сив пазар

Няма официална статистика за пазара на торти в страната. "Според нашите оценки той е между 50 и 80 млн. лв. годишно, като 70-80% от него е сив", прави условни изчисления Георги Минчев. По думите му преобладават продажбите в нерегистрирани обекти, без сертификати, на цени, които не отразяват реалните разходи за производство, а собственици крият част от оборота си и не спазват забраните за пушене.

"Освен това пазарът е силно фрагментиран - само в София сладкарниците са над 200. Големите, които са с над 5 обекта и с които директно се конкурираме, са около 35. Има и много силни локални играчи. Нашият пазарен дял е 30% в количество и е най-голям в страната, обобщава Георги Минчев. Той подрежда сред най-големите конкуренти на "Неделя" веригите "Папая", "Двете фукли", "Пчела", "Рицка", "Чочко", Skyline, "Лагуна".

Според Богомил Николов, съсобственик на Cakey Bakey, ако себестойността на едно парче торта е 2.20 лв., а то се продава за 5 лв., този марж не е достатъчен за сладкарския бизнес, защото цената не покрива всички разходи за консумативи, наем, електричество, работни заплати.

"Брутният марж на веригата "Неделя" е около 40-45%, а нетният – 7-8%. Влагаме значително по-скъпи суровини, но работим с големи обороти. Доколкото ми е известно, конкурентите ни работят с по-висок марж", коментира Георги Минчев.

Според него тенденцията от последните години да се откриват малки бутикови сладкарници, пекарни, сладоледаджийници е много добра. "Тези обекти разнообразяват пазара, развиват вкуса, разширяват потреблението", добавя Минчев.

Веригата тук

В центъра на франчайз схемата е производствената фабрика за торти на "Неделя", в която работят около 100 души и от която се снабдяват всички обекти. Получателите на франчайз права преминават през обучение в столичните сладкарници, което продължава 5-6 месеца. Маркетингът и рекламата са общи за цялата верига.

"Ценовата политика също е близка, но има възможност в обекти с по-малък оборот извън София цените да са по-ниски", уточнява Георги Минчев. По думите му сумата за отваряне на сладкарница "Неделя" зависи от състоянието на обекта, но по груби изчисления за стартирането на бизнеса са нужни най-малко 100 хил. лева.

Първоначалната еднократна такса, която плаща получателят на франчайз права, е 30 000 лв., а месечната – 5% от оборота.

"Всяка от сладкарниците се управлява от отделно юридическо лице", уточнява Георги Минчев, който според информация в "Дакси" участва като собственик в 32 фирми (някои от които нямат отношение към сладкарския бизнес). Франчайзополучателите на "Неделя" са 12 и някои от тях управляват повече от един обект.

"Ние сме първите, които предложиха франчайз модел, създаден изцяло тук, с българска търговска марка и ноу-хау", подчертава Георги Минчев. Моделът според него е успешен, защото "франчайзополучателят работи за себе си, прибира изцяло печалбата от своя обект, мотивацията му е максимална". "Ползваме системата "таен клиент" и това ни дава обратна връзка за работата на партньора. В годините някои от обектите смениха своите собственици, които продадоха своите франчайз права и се оттеглиха от бизнеса", уточнява Георги Минчев.
4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    chocomilk avatar :-?
    once Upon a Time
    • + 2

    Success story! - Сладкарница "Неделя" я асоцирам със студентските си години където тук-там имаше няколко в София. Кой би предположил, че 20 години по-късно ще отворят поне още 30 не само в България но вече и в съседна Румъния.

    Нередност?
  • 2
    drilldo avatar :-|
    Георги Георгиев
    • + 2

    Поздравления!

    Само едно не разбирам - като вкусът на българите е към плодови вкусове, защо се продават само шоколадови торти? Изтрепаха ни. Неделя са от най-сладките.

    Откъм сладкарници по мое мнение Романс-а няма кой да ги бие.

    Нередност?
  • 4
    zeratul avatar :-|
    zeratul
    • - 1

    True! До коментар [#3] от " Strahil Ivanov ":

    Нередност?
Нов коментар