🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Шоколадът с рози Rosey’s mark получи правна закрила

Рецептата е на сестрите Ина и Росица Паунови и е регистрирана като полезен модел

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Шоколадът с рози Rosey’s mark получи правна закрила, след като рецептата бе защитена като полезен модел, съобщиха Ина и Росица Паунови. Те са собственици на компанията производител - "РИМ груп ко", която е фокусирана върху производството на храни, съдържащи българска маслодайна роза.

Първият вкус – черен шоколад с рози Rosey’s mark с 54% съдържание на какао, е създаден през януари 2014 г. Година по-късно фирмата започва да предлага още два вида шоколад с рози - млечен и бял. Продуктите са бутикови, разработени са в сътрудничество с шеф-шоколатиера Ради Стамболов и се изработват ръчно в неговата работилница.

Закрилата

Обхватът на закрила покрива черния, млечния и белия шоколад с рози, съдържащи българско розово масло и розови листенца – пълната гама шоколад с рози на Rosey’s mark. Началото на действието на регистрацията е 18 декември 2015 г. - датата на заявката, подадена към Патентното ведомство, уточни Росица Паунова.

Срокът на действие на регистрацията на всеки полезен модел е четири години от датата на подаване на заявката и може да бъде продължен за два последователни периода от по три години. Регистрацията е валидна само за България.

"Имаме претенции, че сме предложили първия български продукт в категорията "шоколад с рози" и първия, който получава правна закрила. Засега ще се въздържаме да предприемаме действия срещу други фирми, произвеждащи шоколад с рози, защото при рецептите е трудно да се докаже абсолютно съвпадение, тъй като винаги може да се промени нещо, макар и с един грам. Но за нас е важно нашите партньори и клиенти да са наясно с регистрацията. Тя е доказателство, че в България реално се създават нови и уникални продукти, включително и от малки семейни компании като нашата", коментира за "Капитал" Росица Паунова.

Компанията

"РИМ груп ко" е основана през 2011 г. с идеята за собствен бизнес за "флорална гастрономия". Първоначалната инвестиция е 10 хил. лв. собствени средства. Изборът на името на марката бил подчинен на няколко условия: да е персонално ("В случая лирическият герой е Рози"), да е на английски (целта са пазарите зад граница), да е свързано с рози ("Но не прекалено директно"). Резултатът е Rosey's mark – с регистрация като търговска марка за ЕС.

Освен шоколад с рози компанията предлага серия от три вкуса натурални сладка с рози без захар (произвеждат се по поръчка в "Екстра фрут" ЕООД), както и три вида чай - от сушени рози, от лавандула и от култивиран мурсалски чай от Триградското ждрело. Продуктите се продават в магазини за деликатесни и за био- и натурални храни, както и онлайн.

"Инвестираме в разрастване на онлайн търговията през собствен канал чрез нашия уебсайт. Изнасяме за Япония, Великобритания, Италия, Австрия, като и в Германия и Франция чрез дистрибутор. Имаме много запитвания от Канада, Хонконг, Румъния - очакваме в рамките на 2017 г. да отворим и тези пазари. Компанията е силно експортно ориентирана, целта е износът да достигне 75-80% от продукцията", коментира за "Капитал" Росица Паунова.

По думите й плановете за 2017 г. включват също научна и развойна дейност в подкрепа на розата като функционална храна. "Тази тема е особено значима, като се има предвид, че българските регулации изостават от европейските и у нас засега терминът "функционална храна" не съществува официално", обясни Росица Паунова.

Според данните в Търговския регистър семейната фирма отчита 1.019 млн. лв. приходи през 2016 г. (срещу 45 хил. през 2015) и 54 хил. лв. печалба (2 хил. лв. за 2015 г.).

Ина и Росица Паунови са участнички в европейския бизнес акселератор KATANA, финансиран директно от Европейската комисия. Програмата е насочена специално към агротехнологичната сфера и подкрепя предложения в три направления, едно от които са именно функционалните храни. Паунови са на тридневен лагер в Щутгарт, където се провеждат тренировъчни сесии, срещи с ментори и с потенциални инвеститори и се подготвят за краудфъндинг кампания (споделено финансиране) през есента. "Допълнителната подкрепа, която можем да получим, е в размер на 100 хил. евро, но това ще стане ясно до края на годината", уточни Росица Паунова.

Регистрация на полезен модел

Съставът на всеки хранителен продукт и устройствата, които се използват при това производство, могат да бъде защитени с патент за изобретение или с регистрация на полезен модел. Методите за производство на хранителните продукти могат да бъдат защитени с патент за изобретение. За целта е необходимо да се подаде заявка за патент за изобретение или за регистрация на полезен модел в Патентното ведомство. Това е официален отговор на Патентното ведомство на въпроса може ли да се патентова хранителен продукт, публикуван на сайта на държавното ведомство. Така се опровергават масовите схващания, че рецепта за храна не може да получи правна закрила.

Наричат полезните модели "малки изобретения". Трябва да са налице новост и промишлена приложимост, но като цяло изискванията за полезни модели не са толкова строги както при изобретението. Режимът за полезните модели е регистрационен, което означава, че не се извършва задължителна експертиза за новост. Процесът е бърз и по-изгоден и като цена, което улеснява малките фирми.
3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    gost22 avatar :-?
    gost22
    • + 4

    Такива новини да се чуват.

    Нередност?
  • 2
    qvb21311044 avatar :-|
    Алф
    • + 1

    Добре, но аз лично предпочитам шоколадът на не мирише на дрогерия.
    Предполагам, че ще го опитам от национална гордост ;-), но ще си ям шоколада без листенца...

    Нередност?
  • 3
    gost22 avatar :-?
    gost22
    • + 2

    До коментар [#2] от "Алф":
    Понякога, предварителната нагласа (надценяване или подценяване) разваля удоволствието. За такива неща като в статията, гледам да нямам предварителна нагласа, за да дам шанс да ме изненадат приятно.

    Нередност?
Нов коментар