🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

RWE разпределя над 500 млн. евро еднократен дивидент

Причината е възстановяването на данъци за над 1.7 млрд. евро

"Компанията се движи в правилната посока", заяви изпълнителният директор на RWE Ролф Мартин Шмиц
"Компанията се движи в правилната посока", заяви изпълнителният директор на RWE Ролф Мартин Шмиц
"Компанията се движи в правилната посока", заяви изпълнителният директор на RWE Ролф Мартин Шмиц    ©  Reuters
"Компанията се движи в правилната посока", заяви изпълнителният директор на RWE Ролф Мартин Шмиц    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Една от водещите германски комунални компании - RWE, ще изплати еднократен дивидент от 1 евро на акция, или общо 575 млн. евро, след като й бяха възстановени данъци за 1.7 млрд. евро от правителството, съобщава Financial Times. Плановете на компанията да разпредели допълнителни средства към инвеститорите бяха обявени заедно с финансовите резултати за първото полугодие, които показват добро представяне за периода.

Държавата възстановява 6.3 млрд. евро

Големите доставчици на комунални услуги като RWE и EON бяха сериозно засегнати от въведения през 2010 г. данък, който изискваше заплащането на 145 евро такса за всеки грам от горивните пръти, разположени в ядрените реактори, собственост на компаниите. Благодарение на това 6.3 млрд. евро постъпиха в държавния бюджет за периода от 2011 г. до 2016 г., 1.7 млрд. евро от които платени от RWE. През юни обаче Германският конституционен съд реши, че налагането на на подобен данък не влиза в правомощията на парламента и го обяви за невалиден, а платените средства трябваше да бъдат възстановени от компаниите.

Марк Кребер, главен финансов директор на RWE, съобщи, че освен стандартния дивидент от 0.5 евро на акция компанията ще изплати специален еднократен дивидент от 1 евро на акция, или общо 575 млн. евро. Останалата част от възстановените средства, обясни Кребер, вече са използвани за съкращаване на нетния дълг на компанията с 1.2 млрд. евро до 21.5 млрд. евро.

Добро представяне за периода

Печалбата преди отчитането на данъци, лихви и амортизации (EBITDA) на RWE е достигнала 3.2 млрд. евро за първото полугодие в сравнение със 3 млрд. евро година по-рано. Благодарение на това от компанията затвърдиха очакванията си, че приходите на RWE за 2017 г. ще бъдат в диапазона между 5.4 и 5.7 млрд. евро, уточнявайки обаче, че ще бъдат близко до горната граница. Коригираната нетна печалба на компанията, която изключва влиянието на еднократните ефекти и съответно е един от важните показатели за растеж, е нараснала с 35% до 809 млн. евро за първото полугодие в сравнение с 598 млн. евро за периода от януари до юни 2016 г.

RWE и бизнесът им с възобновяема енергия

RWE AG (до 1990 г.: Rheinisch-Westfälisches Elektrizitätswerk AG) е германска компания, доставчик на комунални услуги, с централа в Есен, Северен Рейн-Вестфалия. Чрез своите различни дъщерни дружества тя доставя електроенергия на повече от 20 млн. абонати и газ на 10 млн. клиенти, главно в Европа. Това прави RWE втория по големина производител на електроенергия в Германия след EON.

През 2016 г. RWE основа Innogy, подразделение на комуналната компания, в което бяха съсредоточени всички бизнеси, свързани с възобновяемите енергийни източници. Innogy беше листната на борсата през октомври, а RWE, за която остана традиционната енергетика, в момента притежава 74% в новата компания.
Все още няма коментари
Нов коментар