🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Как сделката между Е.On и RWE ще преобразува енергийния сектор в Германия

Размяната на активи между двете водещи компании ще разтърси индустрията след години на несигурност

Както Е.Оn, така и RWE бяха сериозно засегнати от изненадващото решение на германският канцлер Ангела Меркел да прекрати производството на ядрена енергия през 2011 г.
Както Е.Оn, така и RWE бяха сериозно засегнати от изненадващото решение на германският канцлер Ангела Меркел да прекрати производството на ядрена енергия през 2011 г.
Както Е.Оn, така и RWE бяха сериозно засегнати от изненадващото решение на германският канцлер Ангела Меркел да прекрати производството на ядрена енергия през 2011 г.    ©  Reuters
Както Е.Оn, така и RWE бяха сериозно засегнати от изненадващото решение на германският канцлер Ангела Меркел да прекрати производството на ядрена енергия през 2011 г.    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Размяната на активи между германските енергийни компании Е.Оn и RWE се очаква да създаде напрежение в европейската енергийна индустрия, съобщава Financial Times. За по-малко от три месеца преговори двете страни се споразумяха за редица сделки, които ще бъдат полезни и за двете компании и ще отбележат края на годините на несигурност в сектора.

Причините за сделката

Както Е.Оn, така и RWE бяха сериозно засегнати от изненадващото решение на германският канцлер Ангела Меркел да прекрати производството на ядрена енергия през 2011 г., мотивирано от ядрената катастрофа в Япония. С това решение Германия става най-голямата индустриална държава, която се отказва от атомната енергия. Енергийните компании бяха засегнати и от бързото разрастване на сектора на производство на енергия от възобновяеми източници в Германия, което накара цените на електроенергията на едро да паднат и да намалят печалбите.

За Е.Оn и RWE сделката, обявена в неделя, приключва ерата на интегрираните комунални услуги, които генерират електроенергия, притежават мрежата за доставка и контролират връзката с клиента. "Сделката показва, че индустрията се е отказала от стойността на вертикалната интеграция", казва анализатор, който добавя, че повече сделки от такова естество са неизбежни.

Ефектът върху енергийния сектор

Сделката ще включва два етапа. Първо, E.Оn ще купи 76.8% от дъщерната компания за възобновяема енергия на RWE - Innogy, а след това RWE ще придобие 16.67% от акциите на E.On. Така E.On ще стане най-големият оператор на електроразпределителни мрежи и търговец на електроенергия на дребно в Германия, докато RWE ще се превърне във втория по големина производител на зелена енергия на континента.

"Сделката ще създаде два европейски лидера", казва анализатор. Общата стойност на двете транзакции възлиза на 60 млрд. евро, като поглъщането на Innogy от E.On възлиза е оценено на 43 млрд. eвро, а активите, предоставени на RWE, възлизат на 17 млрд. eвро.

Сделката ще създаде два европейски лидера.

Офертата на E.On за закупуване на акциите на миноритарните инвеститори на Innogy ще й струва около 5 млрд. евро, а RWE ще плати на E.Оn 1.5 млрд евро в брой. Поради сложността на сделките процедурата не се очаква да приключи до третото тримесечие на 2019 г.

Какво следва?

Размяната на активи, която все още се нуждае от одобрението на надзорния съвет на всяка от компаниите, идва след три години на активно сключване на сделки между германските енергийни компании. От началото на 2014 г. Е.Оn и RWE разделиха операциите си с конвенционални източници на енергия от тези с възобновяема.

Но сделката идва в деликатен момент за управлението на Innogy. Компанията все още не е намерила постоянен наследник на Петър Териум, бившия главен изпълнителен директор, който напусна компанията през декември, след като изтри близо една пета от пазарната й капитализация. Цената на акциите на Innogy се възстанови с около 15% през последните седмици, но тя все още е доста под върха си. Главният финансов директор на Innogy Бернхард Гюнтер беше тежко ранен при атака, която полицията смята за опит за убийство.

Анализаторите от Bernstein, смятат, че размяната на активите ще даде възможност на RWE да диверсифицира производството си. "За определен период от време RWE трябва да може да замени своите парични потоци от конвенционално производство с възобновяеми източници", отбелязват те.

Банките, консултиращи сделката, очакват малко антитръстови препятствия.

Все още няма коментари
Нов коментар