🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

E.On и RWE разменят част от активите си и променят енергийния сектор на Германия

Двете компании ще си поделят дружеството за зелена енергия Innogy, a RWE ще има дял в E.On

RWE ще получи 16.67% от собствения капитал на E.On
RWE ще получи 16.67% от собствения капитал на E.On
RWE ще получи 16.67% от собствения капитал на E.On    ©  Reuters
RWE ще получи 16.67% от собствения капитал на E.On    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Германските енергийни компании E.On и RWE ще разменят част от активите си, което ще пренареди енергийния сектор в Германия, съобщава Financial Times. E.On ще придобие 77% от дъщерното дружество за енергия от възобновяеми източници на RWE – Innogy, като сделката е на стойност 43 млрд. евро, а RWE ще получи 16.67% от акциите на E.On.

Причините

Сделката представлява амбициозна трансформация за двете енергийни компании и ясна индикация, че E.Оn и RWE отново напредват след години на съкращения и редица регулаторни удари.

Това е и първата голяма сделка на германския енергиен пазар, след като E.On продаде миноритарния си дял в бившето си дъщерно дружество Uniper на финландската Fintum за 3.8 млрд. евро през януари. Тя е и голяма промяна от страна на E.Оn и RWE, тъй като те бяха засегнати от така наречената Energiewende, радикалното оттегляне на Германия от изкопаемите горива и преминаването към възобновяеми енергийни източници, които поставиха силен натиск върху основните конвенционални енергийни операции на двете групи. Водещите компании за електроенергия в Германия претърпяха сериозен срив през 2011 г., когато правителството в Берлин реши да ускори спирането на ядрените блокове в отговор на катастрофата във Фукушима. Предсрочното затваряне на централите струва милиарди на енергийните компании в страната.

Трудности за компаниите

Както E.Оn, така и RWE реагираха с резки съкращения на разходите и се разделиха на две отделни компании. E.Оn отклони конвенционалните си енергийни операции в Uniper, оставяйки групата с по-надеждните операции с възобновяеми енергийни източници. RWE се насочи в обратната посока, като запази конвенционалните и ядрените си операции, като същевременно преустанови дейностите си със зелена енергия в Innogy.

В случая с E.Оn възстановяването на средства заедно с увеличението на капитала позволи на групата да увеличи дивидентите и да намали нетния си дълг от 26.3 млрд. евро в края на 2016 г. до 21.5 млрд. евро.

Условията на сделката

E.Оn ще придобие 76.8% от акциите на RWE в Innogy, а RWE ще получи миноритарен дял от E.Оn - ще управлява две ядрени централи, бизнеса за съхранение на газ на Innogy и дяловете му в австрийския енергиен доставчик Kelag. В замяна RWE ще плати на E.Оn 1.5 млрд. евро в брой.

Офертата към миноритарните акционери в Innogy ще бъде на стойност 40 евро на акция, което оценява компанията на около 22 млрд. евро. Акциите на Innogy приключиха миналата седмица борсовата търговия на цена от 34.53 евро, което даде на компанията пазарна стойност от 19.1 млрд. eвро. Компанията има около 21 млрд. eвро нетен дълг.

С размяната на акциите двете компании на практика си поделят пазара - E.On ще се фокусира върху мрежата и операциите с клиенти, а RWE ще развива бизнеса с газовите хранилища на Innogy. Сделката между двата енергийни гиганта предстои да бъде одобрена от бордовете на компаниите, както и от регулаторите - Европейската комисия и германската антимонополна комисия.

Все още няма коментари
Нов коментар