🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

SEE Top 100: Девет от най-големите компании в региона са български

Най-много представители в подреждането има от търговията, петролния и газовия сектор

Изпълнителният директор на Dacia Ив Каракацанис очаква компанията да продължи да расте
Изпълнителният директор на Dacia Ив Каракацанис очаква компанията да продължи да расте
Изпълнителният директор на Dacia Ив Каракацанис очаква компанията да продължи да расте    ©  Dacia
Изпълнителният директор на Dacia Ив Каракацанис очаква компанията да продължи да расте    ©  Dacia
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

България има девет представители в годишната класация на SeeNews за най-големите сто компании в Югоизточна Европа по приходи за 2016 г. Според агенцията за бизнес информация най-напред от българските групи е "Лукойл Нефтохим Бургас" - на пета позиция с оборот от 2.3 млрд. евро. По-назад в подреждането е "Аурубис България", която е на дванадесето място с приходи от 1.68 млрд. евро (спрямо седмо година по-рано), следвана от НЕК на 14-а позиция и "Лукойл България", която е 16-а. В SEE Top 100 участват фирми от Албания, Босна и Херцеговина, България, Косово, Македония, Молдова, Словения, Сърбия, Румъния, Черна гора и Хърватия.

Българските участници в класацията са с два по-малко от предишното издание. В тазгодишния Топ 100 намират място още веригата "Кауфланд България", "ЧЕЗ Електро", дистрибуторът на цигари "Експрес логистика и дистрибуция", държавната "Булгаргаз" и "ОМВ България". Абсолютен лидер по представители в десетгодишното подреждане е Румъния с 59 компании в SEE Top 100, но това не е изненада, тъй като тя е и най-голямата икономика сред клaсираните. Отново лидер е производителят на автомобили Dacia, която е част от Renault. Приходите му са нараснали с 8% до 4.62 млрд. евро, докато продажбите на автомобили на марката са скочили с над 10% до рекордните 415 010 регистрации през 2016 г.

Приходи надолу, печалби нагоре

Общите приходи на стоте компании в класацията е 101.2 млрд. евро, с 1.8% по-малко от предишната година. В същото време с 39% скача общата печалба на участниците. Основната причина за спада на общите приходи са петролният и газовият сектор, който е лидер с 30.3 млрд. долара, но отчита свиване от над 7% спрямо 2015 г. Намаляват и фирмите от индустрията - от 24 на 21. След него са продажбите на дребно и едро с 20.7 млрд. евро, но веригите за първи път изпреварват по брой представителите от петролния и газовия сектор - общо 24. Трета индустрия по оборот е производство и дистрибуция на електричество с 14.2 млрд. евро. Бурен растеж от почти 20% отчита автомобилната индустрия, чиито общи приходи са 11.5 млрд. евро. Освен Dacia тук влизат и други автомобилни производители като Renault в Словения, Ford в Румъния и FIAT в Сърбия.

Средният икономически растеж в Югоизточна Европа се е ускорил през миналата година до 3% от 2.5% през 2015 г., което се усеща при търговците на дребно и производителите на автомобили - двете индустрии, които са най-чувствителни към промени при разполагаемия доход и потребителското поведение, се казва в анализа на SeeNews. В Румъния ръстът на БВП е 4.8%. Трима представители на страната са и най-печелившите сред стоте най-големи фирми: Hidroelectrica, Romgaz и Continental Automotive Products.

Път на износителите

В Топ 100 на тазгодишната класация на SeeNews новите участници са девет - по-малко от предишни години. Според авторите на изследването причината е изострената конкуренция в региона. В тази сложна среда основен фактор за успеха на компаниите са чуждестранните собственици, които им помагат да избегнат трудностите на местните пазари и им предоставят достъп до големи пазари. Седем от водещите десет компании са чужда собственост. Лидерът Dacia изнася 93% от производството си.

Банки и застрахователи

Освен най-големите сто компании в Югоизточна Европа, SeeNews класира и стоте най-големи банки по общи активи и най-големите сто застрахователи по брутно записани премии. В класацията SEE TOP 100 Banks българските представители са 17, с един по-малко спрямо предходната година. Уникредит Булбанк е най-голямата българска финансова институция, която запазва шеста позиция в класацията, следвана от Банка ДСК на 13-о място. Лидер тук е румънската Banca Comerciala Romana. В подреждането на водещите застрахователи SEE TOP 100 Insurers най-предният български участник е "Лев инс" на 20-о място, следван от "Булстрад Виена иншурънс груп" и "Армеец". Водещата компания в това подреждане е словенската Zavarovalnica Triglav.
1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    gosko22 avatar :-|
    gosko22

    Виждам как бензиностанциите на Лукойл (16ти номер) са все на загуба. Ами да вземат да ги закрият. Интересно е как румънските бензиностанци на Ромпетрол и ОМВ са на печалба и плащат данъци в Румъния. Може би на Лукой ще му трябва малко държавна помощ. Да му дадем малко пари от нашите да вземат да се оправят. Направо срам от 1 400 000 000 ерво приходи да си на загуба.....

    Нередност?
Нов коментар