🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Дванадесет от най-големите компании в региона са български

"Лукойл Нефтохим Бургас" е единственото българско дружество, което попада в топ 10 на класацията TOP 100 SEE

   ©  Георги Кожухаров
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Дванадесет български компании влизат сред стоте най-големи дружества в Югоизточна Европа в класацията TOP 100 SEE на агенцията за бизнес информация SeeNews. От тях най-много са от петролния и газовия сектор и енергетиката. В тринадесетото поредно издание на подреждането "Лукойл Нефтохим Бургас" е единственото българско дружество, което попада в топ 10 на подреждането, като през 2019 г. се е издигнала с едно място до 5-а позиция с приходи 3.27 млрд. евро, покачване с 8.59%. В същото време със загубата си от 130 млн. евро то се нарежда на 95-о място по финансов резултат.

От първите десет дружества е изпаднала "Аурубис България", която вече е 11-а заради по-ниския с 5.3% оборот от 2.47 млрд. евро. "Лукойл България" е на 22-ро място с приходи 1.7 млрд. евро, спад с 0.32%, следвана от Националната електрическа компания на 28-о място (20-о през предишната година) със спад с 12.7% до 1.44 млрд. евро. Най-голям скок сред българските компании има "Астра Биоплант", която от 93-а стига до 44-а позиция с повишените с 61% приходи от 985 млн. евро. На 49-о място е петролният дистрибутор "Сакса" с оборот 912 млн. евро, с почти 5% повече от предишната година. След нея е "Кауфланд България" - на 61-во място и покачване с 5.61% до 833 млн. евро. Държавните "Булгаргаз" и АЕЦ "Козлодуй" са съответно на 78-ма и 82-ра позиция, а след тях са "Експрес логистика и дистрибуция" на Делян Пеевски (88-мо място), "Би Ей Глас България" (бившата "Дружба стъкларски заводи") (98-мо място) и "ЛИДЛ България" (99-о място).

Топ 3

В топ 3 на цялата класация влизат три румънски групи. Лидер за шеста поредна година е Automobile Dacia, която е подразделение на френския гигант Renault. Приходите й са отчели лек спад от 0.11% до 5.21 млрд. евро. На второ и трето място са свързаните OMV Petrom и OMV Petrom Marketing, като първата е най-голямата за добив на петрол и газ в региона, а втората оперира верига от бензиностанции в Румъния. Приходите и на двете растат.

Подреждането включва компании от Албания, Босна и Херцеговина, България, Косово, Северна Македония, Молдова, Словения, Сърбия, Румъния, Черна гора и Хърватия. Според SeeNews за първи път в историята на класацията броят на търговците на дребно и едро изравнява този на петролните и газовите компании - по 25. Първите са отчели общо 13% растеж на приходите до общо 27.5 млрд. евро. Най-големите от тях са базирани в Румъния. Следват електроенергийният сектор с 10 представителя, автомобилният с 8 (плюс 4 компании - производители на гуми, които попадат в сегмента на каучуковата продукция). Металопроизводството участва в класацията с 3 компании, а селскостопанският сектор с 4, коментират от SeeNews.

Забавяне на растежа

Стоте най-големи компании в Югоизточна Европа отчитат забавяне на растежа на приходите си през 2019 г. до едва 2.3%. Според анализа на SeeNews причина за това е бавното икономическо възстановяване на ЕС, който е основният търговски партньор на региона, както и ниските цени на петрола на световните пазари. Общите приходи на стоте най-големи компании в региона все пак отчитат нов исторически рекорд от 129.3 млрд. евро през 2019 г.

Прикачен файл

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар