🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

SEE Top 100: Десет от най-големите компании в Югоизточна Европа са български

Общите приходи на водещите 100 дружества в региона растат с 12.5% през 2017 г., ръстът на печалбата е с 22%

"Лукойл Нефтохим Бургас" е най-високо класираната компания от България в топ 100
"Лукойл Нефтохим Бургас" е най-високо класираната компания от България в топ 100
"Лукойл Нефтохим Бургас" е най-високо класираната компания от България в топ 100    ©  Надежда Чипева
"Лукойл Нефтохим Бургас" е най-високо класираната компания от България в топ 100    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Рекордни приходи и печалби. Такава изглежда картината на изминалата година през погледа на най-големите компании в Югоизточна Европа (ЮИЕ). Силните резултати са подкрепени от растящото вътрешно потребление, стабилния инвестиционен интерес към региона и благоприятната международна среда. Така през 2017 г. икономиките в региона растат средно с 4% (при 3.5% година по-рано), като изпреварват средните темпове на увеличаване на БВП в ЕС. А местните корпоративни лидери записват впечатляващите 12.5% ръст на приходите си до 113.9 млрд. евро, показва традиционната класация на най-големите дружества в региона, съставяна за 11-а поредна година от SeeNews. Печалбите на компаниите, които попадат в тазгодишното издание на SEE Top 100, пък се увеличават с 22% до 4.9 млрд. евро.

Подреждането включва финансови и нефинансови предприятия, регистрирани в Албания, Босна и Херцеговина, България, Македония, Молдова, Румъния, Словения, Сърбия, Хърватия и Черна гора. При съставянето на класацията авторите използват първоначална извадка от над 2900 дружества, за да достигнат до челната стотица на компаниите с най-високи приходи за изминалата финансова година. Отделни подреждания се изготвят за водещите банки и застрахователи в региона.

Българските участници в класацията за 2017 г. са с един повече спрямо година по-рано – общо десет. Най-напред от тях се нарежда "Лукойл Нефтохим Бургас". Рафинерията запазва миналогодишното си пето място, като отчита приходи от 2.9 млрд. евро, което е с 28.8% повече спрямо резултата от 2016 г. Веднага след нея на шеста позиция застава медодобивният комбинат в Пирдоп "Аурубис България", чиито постъпления за миналата година са 2.6 млрд. евро, или с 56.8% повече в сравнение с 2016 г. В групата на представителите на България в топ 100 тази година са още НЕК (17-о място), "Лукойл България" (23), "Кауфланд България" (47), "ЧЕЗ Електро България" (72), "Булгаргаз" (91), "Сакса" (95), "Експрес логистика и дистрибуция" (96) и "Астра биоплант" (97). Търговецът на горива "Сакса" и производителят на биогориво "Астра биоплант" попадат за първи път сред водещите 100 дружества в региона.

Традиционно в класацията доминират компании с дейност в секторите горива, търговия на едро и търговия на дребно – всеки от тях има по 24 представители в челната стотица. Следват енергетиката и автомобилната индустрия – съответно представени от 14 и 11 дружества.

Начело на класацията за поредна година е румънският производител на автомобили Dacia, който е част от френската група Renault. През миналата година приходите на компанията вече надхвърлят 5 млрд. евро, като растат с 11.6% спрямо 2016 г. Румъния, която е и най-голямата икономика в региона, остава абсолютен хегемон и по брой представители в подреждането – тази година те са 51 (спрямо 59 през миналата). Бизнесът от Словения присъства с 13 дружества в топ 100, Сърбия – с 12, Хърватия – с 11. В челната стотица влизат още две компании от Босна и Херцеговина и македонското подразделение за катализатори на британската Johnson Matthey.

Все още няма коментари
Нов коментар