🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Така (не) се раждат държавите

Все още не е късно Каталуня и Мадрид да проявят разум и да си стиснат ръцете за ново споразумение за региона

С подобни кадри на насилие Мадрид изгуби пропагандната война
С подобни кадри на насилие Мадрид изгуби пропагандната война
С подобни кадри на насилие Мадрид изгуби пропагандната война    ©  Reuters
С подобни кадри на насилие Мадрид изгуби пропагандната война    ©  Reuters
Виновни за кризата са както каталунският лидер Пучдемон, така и испанският премиер Рахой.
Възможен вариант е разширена форма на регионално самоуправление - по-голяма фискална автономия и повече прехвърлени правомощия.

Отговорът на въпроса какво се случи на 1 октомври в Каталуня е - зависи кого питате. Испанският премиер Мариано Рахой твърди, че направеният тогава референдум е не само незаконен, но и на практика не се е състоял, тъй като Мадрид изпрати органите на реда да го блокират чрез тактики като изтегляне за косите на гласуващите от избирателните секции. Докато лидерът на региона Карлес Пучдемон казва, че вотът не само се е провел, но е и успешен с 90% подкрепа за независимостта при избирателна активност от 42%.

Какво следва сега е също толкова неясно. Сутринта на 2 октомври Пучдемон посочи, че каталунците са си спечелили правото за държава. Следобед на същия ден коментира, че не планира "травматичен" развод с Испания и иска ново споразумение с централното правителство. Часове по-късно пред британската ВВС вече твърдеше, че автономната област ще обяви отцепването си в рамките на дни.

Тези разнопосочни сигнали само допълнително нагнетяват ситуацията. Но за безумните кадри на насилие в неделя са виновни и двете страни. Както обобщава председателят на групата на либералите в Европейски парламент Ги Верхофстад: "От една страна, сепаратистките партии продължиха с т.нар. референдум, който бе забранен от конституционния съд, знаейки твърде добре, че само малцинство ще участва, тъй като 60% от каталунците са срещу отделянето. От друга страна, дори когато се основава на съдебно решение - имаме употреба на непропорционална сила за спиране на това. В ЕС опитваме да намерим решения чрез политически диалог. Крайно време е за деескалация и само договорена спогодба е пътят напред." Сега основният въпрос е какъв е най-добрият възможен изход – може ли да има споразумение и как би изглеждало то, или обявяването на едностранна независимост е неизбежно.

Между статуквото и отцепването

Рахой твърди, че допитването е било "подигравка с демокрацията", а централното правителство предупреди, че може да прекрати автономията на региона. Испанският премиер вече обсъди ситуацията с лидера на социалистите Педро Санчес и с ръководителя на партията Ciudadanos Алберт Ривера. Санчес призова за незабавното провеждане на разговори с Барселона, а Ривера настоя за активирането на член 155 от конституцията, който да отмени автономията на Каталуня. Пучдемон пък поиска от международната общност да посредничи между двете страни, но Европейската комисия заяви, че кризата е "вътрешен въпрос" за Испания, който трябва да бъде решен в съответствие с конституционния ред.

Има ли място за компромис между тези две непримирими позиции? Властите в Мадрид намекват, че оставят вратата отворена за възможна конституционна реформа. По думите на испанския икономически министър Луис де Гиндос те може да са готови да предложат повече пари и по-голяма финансова автономия. Възможен вариант е започването на диалог за разширена форма на регионално самоуправление. Пречките обаче са налице. Когато дойде на власт, Рахой отказа да дискутира средния път между статуквото и отцепването, за който социологическите проучвания показваха, че мнозинството каталунци ще приемат – тоест по-голяма фискална автономия (подобно на баските, които събират своите собствени данъци и плащат договорен дял към испанската хазна) и повече прехвърлени правомощия.

"Стерилният дебат относно легитимността и законовите въпроси няма да реши нищо. Може да се започне с разрешаването на проблема относно каталунското убеждение, че Мадрид взима оскърбително количество от техните данъци", посочва анализ на Financial Times. Изданието допълва, че ако централното правителство продължава да се отнася към испанската конституция като към издялана в камък вместо като към жизнен документ, служещ на една развиваща се, динамична и модерна държава, времето за подобна проява на благоразумие ще изтече. Все още не е ясно обаче дали отстъпките ще са достатъчни за каталунските власти, които прекараха месеци в подготовка на процеса за отцепване.

Накъде повече

Не всички са оптимисти относно нова договорка. "Ще бъде много трудно, тъй като едно от нещата, които трябва да имаме предвид, е, че Каталуня разполага с едно от най-високите равнища на автономия в света. Само швейцарските кантони и канадските провинции имат подобно ниво на автономия. Каталунското правителство държи контрола над образованието, здравеопазването, полицията, по-голямата част от инфраструктурата, планирането и почти всичко, което има общо с реалния живот", казва пред "Капитал" проф. Андрес Родригес-Посе, специалист по Испания от London School of Economics (LSE). И допълва, че единствените области, които Барселона не контролира, са външната политика и отбраната, макар че и там има изключения. "От едната страна е каталунското правителство и процент от гражданите, които твърдо настояват, че искат да се разделят с Испания. От другата страна е Мадрид, който няма да се огъне. Така че няма лесно решение и случващото се ще зависи от това дали ще има обявяване на независимост", твърди Родригес-Посе.

Той изказва съмнения относно варианта, в който на каталунците се дават повече правомощия, позволява им се да задържат повече от парите си и се признава тяхната идентичност. "В момента няма проблем с признаването на каталунската идентичност. А що се отнася до парите, те разполагат с една от най-големите степени на прехвърлени правомощия – 60% от техните разходи са контролирани от регионалното правителство. Така има много малко пространство за маневриране. Могат да получат определена сделка, която да бъде същата като при баските – тоест да контролират данъците. Това ще означава да допринасят по-малко като трансфери към останалата част от Испания", обяснява професорът от LSE. Според него използването на непропорционална полицейска сила за блокирането на референдума е грешка на Рахой, тъй като вотът бе изначално определен като незаконен и можеше просто да се игнорират резултатите. Вместо това Мадрид изигра картите си ужасно и връчи на отцепниците PR победата, която търсеха.

Джеймс Кер-Линдзи, професор по политически науки в St Mary’s University, Лондон, смята, че сега нещо може да се е променило по отношение на каталунския въпрос. "Прекомерните действия на Испания в неделя означават, че тя ще загуби съществена международна подкрепа. Вероятно Мадрид ще попадне под по-засилен натиск да се ангажира с каталунците относно тяхното бъдеще. В същото време много умерени каталунци, които искаха референдум, но може да не са искали независимост, сега може да променят мнението си. Подозирам, че в момента има дори по-голяма подкрепа за независимост", посочва Кер-Линдзи пред "Капитал".

Ръководителят на партията Ciudadanos Алберт Ривера обича да казва: "Каталуня е моята родина, Испания е моята страна, а Европа е нашето бъдеще." Ако Рахой и Пучдемон не отстъпят крачка назад, скоро твърденията в това изречение може да се окажат несъвместими.

Недоволство за милиарди

Каталуня е един от най-богатите испански региони, съставлява около 19% от БВП на страната и има ясно изразена история. Съществува обаче широко разпространеното схващане, че централните власти вземат много повече от каталунците, отколкото връщат. Данните от 2014 г. сочат, че автономната област е платила с 9.89 млрд. евро повече на испанските данъчни служби, отколкото средства получава от Мадрид. Държавните инвестиции в Каталуня също спадат – бюджетът от 2015 г. разпределя 9.5% към региона, докато през 2003 г. числото е било 16%.
9 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 2
    • + 5

    Няма определен брой лунарни седмици за износване и родилен дом за държави. Едни държави се раждат взривно по американски като Косово, други - по взаимно съгласие като Чехия и Словакия.

    Каталуния направи контракции на 2 октомври. Сега е време Мадрид да направи своя ход. Ако правителството на Рахой продължи да се държи като бик пред тореадор, ще станем свидетели на ескалация на напрежението. Най-логично би било Мадрид да тръгне на отстъпки. Колкото по-скоро централното правителство го направи, толкова по-евтино ще му излезе. Цената ще е критерият, по който ще се оценява заинтересоваността на страните.
    Сепаратизмът на баските и взривовете на ЕТА навремето не бяха решени с жандармерия, а с преговори, отстъпки от страна на Мадрид и наливане на милиони, много милиони в Страната на баските. Пътят за погребване на сепаратизма е добре познат. Просто трябва да се извърви отново.
    Макар Барселона неочаквано да извади от ръкава и друго каре аса: републиканската идея. Намекът за погубената от Франко република, гражданската война, възстановяването на монархията през 70-те чрез договорката с Ватикана е изключително чувствителна и опасна за Испания тема. Нервната реч на контето Фелипе VІ от онзи ден го потвърждава.
    Ако Мадрид не потърси компромис, и в Каталуния, и далеч от нея има достатъчно сили, които ще опитат да си поиграят с огъня.

    Нередност?
  • 2
    pev26534716 avatar :-|
    pev26534716
    • - 6
    • + 3

    Напротив, именно така се раждат държави. И е нелепо точно от България да се чуват гласове срещу Каталуния, при условие че и ние обявихме едностранно независимост, нарушавайки и османските закони, и международните договори. А преди това едностранно присъединихме и Източна Румелия към васалното ни княжество, пак в нарушение на всекакви закони и договори. Дори не сме правили референдуми, просто си взехме своето. Ако погледнете целата ни история всички важни събития в нея са извън закона, но се случват. Пълно лицемерие и издребняване е да се говори за конституции, закони, стабилност в ЕС, прецеденти и пр. глупости когато на масата стоят въпроси от такъв характер. Законите са измислени за да служат на моралните закони, а не да им пречат. Когато им противоречат те отпадат. Нема такова нещо като върховенство на закона, това е измислено като оправдание да се наказват определени непослушни държави.

    Нередност?
  • 3
    vaticana avatar :-|
    vaticana
    • - 2
    • + 1

    Революциите и радикалните промени в историята на стават по волята на някой цар/гуру/политик, а са следствие на назрели обективни процеси.
    Такива в Каталуния няма.
    В неделя нищо различно от референдума през 2014 не се случи. И тогава сума народ гласува за независимост.

    Конфликтът може и трябва да се реши с диалог.

    Нередност?
  • 4
    tvr18355030 avatar :-|
    tvr18355030
    • - 2
    • + 1

    Точно така се раждат държави....

    Нередност?
  • 5
    lgo1445162231477000 avatar :-|
    Ivan Krastinov
    • - 2
    • + 1

    До коментар [#2] от "pev26534716":
    Има една съществена разлика, Каталуния се е присъединила към Испания доброволно. Когато поемаш ангажимент, моралът не изисква ли да го спазиш?

    Нередност?
  • 7
    tony_25 avatar :-(
    tony_25
    • - 1

    Така могат да говорят само неподготвени и незапознати с реалностите в Каталуня хора. Бебето вече е тръгнало по родовите пътища. В неделя на 1 октомври се спукаха водите и истината е, че ще бъде тежко раждане, сухо, в мръсни, нехигиенични условия, в затвор. Но дали церберите на неофранкисткия режим ще решат да убият майката, зависи от Бабата - старата госпожа - Европа, от която част сме и ние. И дали ще гледаме отстрани как се умъртвява родилката, защото бебето така или иначе, ще оживее, или ще си спомним за демократичните принципи, Декларация за човешки права, морал и т.н и ще се намесим - от това ще зависят после отношенията ни - политически и икономически с един нов, здрав и силен икономически играч на стария континент! И защо винаги трябва да сме най-отзад зад каруцата, където пръска най-много кал по шльокавия път? Не можем ли поне веднъж да прозрем малко по-напред от носа си и да не чакаме да чуем коя свирка ще засвири Брюксел.

    Нередност?
  • 8
    tony_25 avatar :-|
    tony_25
    • - 1

    До коментар [#5] от "Ivan Krastinov":

    На теб кой ти каза, че се е присъединила доброволно? Фелипе 6, правнук на Фелипе 5, който я е окупирал, или Рахой - послушната марионетка в ръцете на достойния наследник на Франко, Азнар? Който и от тях да ти го е казал , жестоко те е излъгал.

    https://ca.wikipedia.org/wiki/Setge_de_Barcelona_(1713-1714)

    Нередност?
  • 9
    lgo1445162231477000 avatar :-|
    Ivan Krastinov
    • + 1

    До коментар [#8] от "tony_25":

    Едно пиленце:
    https://en.wikipedia.org/wiki/Spanish_Constitution_of_1978

    Или може би искаш да върнеш средновековните граници на Европа?

    Нередност?
Нов коментар