Софийската IPS започна строителството на завод в Кърджали за 32 млн. лв.

Предприятието ще произвежда серийни системи за захранване с ток и няма да ползва електричество от мрежата

За енергийното захранване на фабриката компанията ще разчита на собствената си система Exeron, каза изпълнителният директор Александър Рангелов
За енергийното захранване на фабриката компанията ще разчита на собствената си система Exeron, каза изпълнителният директор Александър Рангелов
За енергийното захранване на фабриката компанията ще разчита на собствената си система Exeron, каза изпълнителният директор Александър Рангелов    ©  Надежда Чипева
За енергийното захранване на фабриката компанията ще разчита на собствената си система Exeron, каза изпълнителният директор Александър Рангелов    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Компанията планира изграждането на втора фабрика - в Близкия изток.

Производителят на умни системи за захранване с ток "Интернешънъл пауър съплай" (IPS), който наскоро спечели мегапоръчка в арабска държава, започна изграждането на собствена фабрика в Кърджали. Тя ще събере целия производствен цикъл на продуктите, които в момента се правят в различни цехове от поддоставчици. В завода ще се произвеждат серийните продукти на компанията, докато разработките и нестандартната продукция ще останат в София, където се намира офисът на компанията. Инвестицията е в размер на 32 млн. лв. Предприятието ще заработи до една година със 100-120 работника, а пълният му капацитет, който е за 240 души, ще бъде достигнат най-късно в началото на 2019 г. Компанията планира и втора част на проекта си, с което капацитетът ще нарасне двойно, а броят на работниците ще достигне 600.

Автономна фабрика

Новата фабрика, строителството на която започна през септември, ще има застроена площ от 16 хил. кв. м и ще включва производствена и складова част. За строител е избрана софийската "Бараж груп". Теренът е около 20 дка и е собственост на IPS, което е и една от причините тя да се насочи към Кърджали за проекта си.

В предприятието ще се произвеждат серийни продукти, чието приложение е основно за електрифициране на откъснати райони без достъп до електропреносната мрежа (т.н. minigrid системи). "Продукцията ще бъде главно за Африка и Югоизточна Азия", каза изпълнителният директор на IPS Александър Рангелов за "Капитал". Във фабриката ще се правят също и продукти за захранване на нефтодобивната индустрия. Това е пряко свързано с поръчката за 680 млн. евро, която компанията спечели преди няколко месеца. Тя е част от по-голям проект на стойност 1.8 млрд. евро за модернизиране на петролопроводи в Близкия изток.

Интересното за сградата е, че тя ще бъде напълно енергийно независима. "По наше проучване в Европа няма фабрика, която да е напълно автономна, т.е. да не използва ток от мрежата", каза Рангелов. В Кърджали това ще стане възможно чрез използване на най-популярния продукт на IPS - системата Exeron, която управлява комбинация от соларни панели, вятърни турбини и акумулаторни батерии. "През деня ще захранваме фабриката и ще зареждаме батериите, за да може през нощта от тях да продължим да захранваме производството. Токът ще се използва само в завода и няма да влиза в мрежата", уточни Рангелов.

Между София и Кърджали

За инвестицията от 32 млн. лв. компанията разчита на банков кредит, както и на собствени средства, но мениджърът не даде подробности за суми и име на банка. Заводът трябва да отвори през втората половина на 2018 г., а до края на годината или в началото на 2019 г. в него ще работят 240 души. "Сигурни сме, че ще намерим достатъчно квалифицирана работна ръка, направили сме проучване", каза Рангелов. Освен това компанията вече е влязла във връзка с местната Професионална гимназия по електроника и електротехника, както и с Техническия университет в Габрово за съвместни програми за обучение.

Първият избор за локация на предприятието е бил София, където е централата, но от компанията са срещнали доста проблеми. От друга страна в Кърджали са се радвали на пълно съдействие от местните власти. "Наистина се бореха тази инвестиция да стане там", каза Рангелов.

В офиса в София остават специалистите от R&D отдела, както и нестандартната продукция. В момента в компанията работят 90 души.

И нови проекти

IPS вече подготвя мегапроекта за 680 млн. евро, който трябва да се случи в рамките на пет до осем години. Задачата на българската фирма е да осигури подаване на ток към тръбопроводите, което да ги предпази от ръжда, за което ще се използва системата Exeron. "Първата част от изпитанията завършиха успешно и в момента работим по програмата за изпълнението на този проект", уточни Рангелов.

По думите му компанията постоянно разработва нови продукти и един от тях - отново за нефтодобивната инфраструктура, наскоро е привлякъл огромен интерес на изложение в Кувейт. Това е и причината вече да се планира изграждането на втора фабрика - този път в Близкия изток. "Там осигуряват всякакво съдействие, включително грантове и финансиране, за да се случи този технологичен трансфер", посочи Рангелов. Очакванията му са конкретни действия по проекта да започнат още следващата година, а до две години заводът да е готов.

За компанията

"Интернешънъл пауър съплай" (IPS) произвежда токозахранващи системи, които продава в 56 държави на пет континента. Компанията е създадена преди 27 години като семейна фирма. Мажоритарни собственици са бащата Стоил Трифонов и синът Александър Рангелов, който е и изпълнителен директор. Преди две години IPS получи финансиране от фондовете за дялови инвестиции BlackPeak Capital и PostScriptum, като вторият по-късно увеличи участието си и сега двата държат съответно 9 и 18%. Миналия декември през увеличение на капитала като акционер с 10% влезе и гръцката Metka, която е глобален играч в изграждането на големи енергийни централи и проекти в инфраструктурата и отбраната. За 2016 г. българското дружество отчита 5.3 млн. лв. приходи от продажби и 207 хил. лв. печалба.
4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    gmalinov avatar :-P
    gmalinov
    • + 15

    Евала, евала, това ми харесва като четиво. Много се радвам, че българска фирма изнася специална продукция навън и още по-радостното е строежа на завода в Кърджали. Супер, стискам им палци да успеят в начинанията, най-вече в енергонезависимостта на завода, това е бъдещето. Надявам се да проследим развитието на процеса...

    Нередност?
  • 2
    mastikata avatar :-|
    mastikata
    • + 11

    Само да не дойде некой като Цацата да им каже - "хубав бизнес имате..."

    Нередност?
  • 3
    hifi_hifi avatar :-|
    hifi hifi
    • + 8

    брей, доста интересно
    Това бих искал да го видя на живо като заработи

    Нередност?
  • 4
    kokoto2 avatar :-|
    kokoto2
    • - 1

    Автономността на завода е направена единствено с рекламна цел.

    Ефективността му е по скоро ниска, тъй като се отказва от възможността да акумулира енергията в мрежата.

    Цената за акумулирането в мрежата би била единствено таксите които ще плати на електроразпределителното дружество, като времето за съхранение и количествата енергия ще са практически неограничени. От друга страна при използване на батерии имаме намесени КПД на токоизправител и инвертор, амортизация на батерията, чиито живот ще е от 300 до 1000 цикъла... Тези разходи ще бъдат далеч по големи от таксите на ЕРП!

    Нередност?
Нов коментар