🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Арабският пробив на IPS

Българската семейна компания "Интернешънъл пауър съплай" завърши ключов проект за Saudi Aramco

Монтирането на оборудването отнема 6-8 седмици, а строителството в пустинята е интересно преживяване за българския екип
Монтирането на оборудването отнема 6-8 седмици, а строителството в пустинята е интересно преживяване за българския екип
Монтирането на оборудването отнема 6-8 седмици, а строителството в пустинята е интересно преживяване за българския екип    ©  IPS
Монтирането на оборудването отнема 6-8 седмици, а строителството в пустинята е интересно преживяване за българския екип    ©  IPS
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • Българската семейна компания "Интернешънъл пауър съплай" завърши ключов проект за Saudi Aramco.
  • Технологичното й решение за електрифициране на газови кладенци се прилага за първи път в света.
  • Пробивът на компанията в Саудитска Арабия вече й носи нови договори и в други страни.

Българска семейна фирма, която практически няма проекти в България, но за сметка на това е позната в близо 60 други държави. Това е кратката визитка на "Интернешънъл пауър съплай" (IPS), чийто основен продукт - системата Exeron, осигурява независимо електрифициране на отдалечени обекти на базата на възобновяеми източници. Макар че казано така звучи просто, последният проект на компанията всъщност е не само пазарен, но и технологичен пробив в тази област. Наскоро компанията приключи поръчка за захранване на три газови кладенеца на саудитската Saudi Aramco, което за първи път се прилага като решение в световен мащаб. Успешното приключване на проект за най-голямата компания за добив на нефт и газ в света пък отваря неограничени възможности пред IPS.

Да те забележи Aramco

Изпълнителният директор на IPS Александър Рангелов определя Саудитска Арабия като свое лично предизвикателство - както защото пазарът е специфичен и достъпът до него е труден, така и защото клиент е най-голямата компания за добив на нефт и газ в света. За първи път IPS опитва да влезе в контакт със Saudi Aramco още преди 7 години, но без резултат. "Това е огромна структура с 80 хил. души и да стигнеш до някой, който да ти обърне внимание, е много сложно", казва той.

Ситуацията се променя през 2014 г., след като Exeron на IPS печели световната награда ees AWARD в Германия за най-добра система за автономно захранване и съхранение на енергия. Тогава компанията е поканена да представи технологията си в централата на Saudi Aramco, но, по думите на Рангелов, "за тях ние бяхме поредната най-добра фирма". Арабската компания вече е правила много неуспешни тестове и като цяло е смятала, че захранването, базирано на възобновяема енергия, е ненадеждно.

"Обясниха ни, че не е въпрос само на ток, а че трябва да решим и проблемите с прегряването на електрониката, съсипването на батериите от жегата и спирането на достъпа на крадци. Освен това системата трябваше да е наобслужваема, тъй като е изключително скъпо да направиш екип на 300 км в пустинята, а това означаваше, че не може да използваме филтри в системата за вентилация на въздуха, тъй като те трябва да се сменят постоянно заради пясъка", уточнява той.

Когато казва, че могат да решат всички проблеми, Рангелов всъщност няма представа как ще стане това. "Но аз бях сигурен, че R&D отделът ни ще се справи, защото до този момент практически нямаме провал", добавя той. В крайна сметка от Saudi Aramco решават да им дадат шанс да пробват.

Разработката на всички тези решения продължава две години. Вместо стандартен климатик с компресор IPS прави иновативна охлаждаща система с полупроводници, разработва система за филтриране на въздуха с циклонен ефект без филтри, прави електромагнитно затваряне на контейнера с оборудването, така че той да може да се отваря само с код за достъп, който се получава през мобилната мрежа, решава проблема с температурата, тъй като електрониката вътре е по военен стандарт и може да работи до 80 градуса без охлаждане, и удължава живота на батериите с 50%.

Първият обект, на който е монтирана системата, се намира в областта Сафания, където температурата през лятото достига 56-57 градуса. Проектът е за катодна защита на тръби срещу корозия - през деня автоматично се генерира електричество, част от него се съхранява за през нощта и като се подава непрекъснато ток в пясъка, се предотвратява ръждата. "Целият мениджмънт се събра да види, защото системата наистина проработи", казва Рангелов. Повече от три години по-късно тя продължава да показва отлични резултати. "Нямаме нито един отказ, никой не ходи да я обслужва и така спестяваме огромни разходи на Aramco", уточнява той.

Ключовата поръчка

Този успех на практика отваря вратата за следващи проекти на IPS в Саудитска Арабия. Ключовата поръчка идва преди 10-ина месеца, когато на компанията е възложено да разработи системата си за захранване на 3 кладенеца за неконвенционален газ. Проблемът при тези находища е, че са многобройни, но с малки запаси - за 3 до 5 години, което прави изграждането на електропреносна мрежа до тях безсмислено. Затова и алтернативата е била те да се захранват с дизелови генератори. Използването на възобновяеми източници до този момент се е смятало за ненадеждно, тъй като за кралството това са стратегически обекти. След успешното прилагане на технологията на IPS на обекта за корозионна защита на тръбите обаче представите на Aramco се променят. "Когато стана ясно, че ще има такъв проект, всички големи компании започнаха да се надпреварват за него, но Aramco го даде на нас, защото нашата система е изпитана и работи, нищо че идваме отникъде", каза Рангелов.

Така преди месец и половина започват да работят първите три кладенеца в Саудитска Арабия, захранвани с електричество от Exeron. Самите системи за пустинята компанията е нарекла Nomaad. Те включват слънчеви панели и десет контейнера с оборудване - циклонни филтри, батерии и системата Exeron, които отвън са облицовани с огледала, за да отразяват светлината и да не допускат топлината вътре. Допълнителен, макар и нетърсен ефект е, че по този начин те "изчезват" в пясъка и не се виждат. В контейнерите е интегрирана и система за наблюдение на времето, така че ако предстои буря или по-дълъг период без слънце, да се осигури повече резервирана енергия. "За един обект се използват 2 мегаватчаса батерии, което е голям капацитет за съхранение и осигурява пет дни резервираност", уточнява Рангелов. Цялото управление става дистанционно от централата на Aramco. "Сега всички там са много щастливи, получихме поздравления и от принца, защото това е проект от национално значение", казва той.

Сега петролната компания възлага на IPS оборудването на още кладенци. Проектите трябва да бъдат изпълнени до 2021 г., а стойността на рамковото споразумение е 53 млн. долара. Това на практика отваря много възможности пред българската компания, тъй като се очаква всички следващи находища да разчитат на такъв тип системи. До момента в страната са открити около 2000 неконвенционални находища на газ, а проучванията продължават.

Пустинна сауна

Самото строителство в пустинята е интересно преживяване за българския екип. От най-близкото градче до обекта пътят е два часа и половина с кола и се минава всеки ден в двете посоки. Работата започва в 5.30 ч. сутринта, защото следобед горещината става непоносима, а на всичко отгоре работниците са облечени отгоре до долу със специални защитни облекла. "Чувстваш се като в сауна. В началото колегите не искаха да ходят, но сега му казват "суперсанаториум", защото няма алкохол, храната е много здравословна, дневният режим е стриктен и като се добави "сауната", човек се изчиства", обяснява Рангелов.

Преди да се монтират системите, мястото се заравнява, а пясъкът се стабилизира с тежка техника. Бетонните основи, върху които се поставят соларните панели и контейнерите с оборудването, се правят в града и се докарват готови с камиони на обекта. Монтажът на всичко отнема между 6 и 8 седмици.

Малко след като IPS приключва проекта, се случва атаката, при която с дрон беше ударена най-голямата петролна рафинерия в Саудитска Арабия. Любопитна подробност е, че това става точно след като българският екип е направил снимки на готовия обект... с дрон. Това пък дава повод за приятелски шеги в социалните мрежи. "Ударът наистина беше сериозен, но те реагираха много бързо и почти всичко вече е възстановено. Този инцидент подсили изключително много значението на нашите системи за децентрализирано електрозахранване, тъй като това е свързано и с енергийната и националната сигурност", коментира Рангелов.

Производство по оста София - Кърджали - Саудитска Арабия

"Интернешенъл пауър съплай" е фамилна компания, създадена от бащата Стоил Трифонов, в която участват всички от семейството. Заедно с двама от най-старите служители Трифонов е и "мозъкът" на отдела за разработки, в който работят общо 7 души от общо 90-те служители на фирмата. Рангелов с гордост изтъква, че "за 30 години в бизнеса не е имало случай да обещаем нещо и да не го направим, затова толкова силно вярвам на развойния екип". Благодарение на него компанията вече има над 6000 софтуерни и хардуерни разработки - системни решения, софтуер, конструктивни решения за металните части, електроника и т.н. В момента се правят и нови разработки в областта на умните мрежи, като компанията вече има и патент в САЩ.

Производството и сглобяването на системите на IPS в момента е организирано в София, но новите поръчки за Саудитска Арабия ще се изпълняват в завода в Кърджали, чието строителство наскоро приключи. До края на годината помещенията ще бъдат оборудвани и ще заработят. Инвестицията е около 18 млн. лв., а наети ще бъдат 60 души. Компанията обаче може да се откаже от първоначалните си планове за разширение там, тъй като в момента обмисля да организира производство в Саудитска Арабия, където явно ще концентрира голяма част от усилията си през следващите години. Допълнителен бонус е, че правителството там щедро субсидира подобни проекти.

Следващата фаза на растежа

Извън новите поръчки, пробивът в Саудитска Арабия носи и допълнителни ефекти за IPS. Благодарение на референцията там компанията вече има покана за енергийно захранване на нефтени кладенци на Santos в Австралия, както и на обекти на националната компания за нефт и газ на Абу Даби ADNOC. По думите на Рангелов Saudi Aramco е най-високият образец в бранша и когато компанията изпита и приеме някоя технология, всички останали й се доверяват без проверка.

Растящият обем поръчки обаче е и причина IPS вече да се оглежда за партньор, с който да работи, като вече се водят предварителни разговори. "Ние сме малък екип, разкъсваме се на много места и особено като гледаме какъв е интересът в момента, ще изпуснем пазара, ако не си намерим глобален партньор, който има офисите и местните структури", каза Рангелов.

Освен семейството му в IPS като акционери с общо 22.5% участват и два фонда за дялови инвестиции - BlackPeak Capital и PostScriptum. Други 10% има гръцката индустриална група Mytilineos. Влизането на нов партньор* ще позволи на компанията да продължи развитието си.

*Уточнение от 16.10.2019 г .

7 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    crusible avatar :-|
    crusible
    • + 5

    Страхотна история на успеха! Частта с продажната накрая е кофти, защото потенциалът е огромен, пък е гордост да имаме толкова значима в даден сектор компания.

    Нередност?
  • 3
    drilldo avatar :-|
    Георги Георгиев
    • - 5
    • + 1

    Мда - развили са някаква идея от нулата и вместо да берат плодовете сега - ще я продават. Браво на хората, но жалко за целия труд. По тази причина в България няма как да има еднорог - как да стане, като се мисли по този пораженчески начин? Имаш репутация и стабилен екип, а ще подариш потенциала си на някой чужденец, да си изнесе печалбата в Германия например.

    Представяте ли си Рокфелер да си беше продал бизнеса след първия голям договор?

    Нередност?
  • 4
    bartokomus avatar :-|
    Alexander Rangelov
    • + 8

    Здравейте, бих искал да коригирам една малка неточност в текста - не става дума за продажба в никакъв случай от някой или на някой, а само за това, че очакваме да привлечем нов 4-ти стратегически инвеститор да ни подкрепи поради огромния пазарен потенциал. Компанията остава с мажоритарно българско участие и собственост.

    Нередност?
  • 5
    bartokomus avatar :-|
    Alexander Rangelov
    • + 5

    Здравейте, Георги, поради неточност, моля вижте коментара по-долу.
    До коментар [#] от "
    Георги Георгиев
    ":

    Нередност?
  • 6
    oak17621787 avatar :-|
    oak17621787
    • + 6

    До коментар [#4] от "Alexander Rangelov":

    Възхитен съм, работил съм за Арамко и знам колко са стриктни. Българска компания да пробие там - РЕСПЕКТ.

    Нередност?
  • 7
    drilldo avatar :-|
    Георги Георгиев
    • - 3
    • + 1

    До коментар [#5] от "Alexander Rangelov":

    В такъв случай се извинявам. Но нека признаем, че примерите са налице - Телерик, Мауер, Виваком, БТ... Прекалено много успешни български бизнеси хвърлят кърпата пред конкуренцията. Радвам се, че случаят не е такъв, но смятам че скептицизма ми е оправдан. Поздрави за успехите и за положителното отношение!

    Нередност?
Нов коментар