🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Софийско начало, глобално продължение

Създадената преди седем години в България технологична компания "Тек експъртс" вече работи в още пет държави и има план да удвои служителите си до 4000 души

Лъчезар Лозанов започва кариерата си в "Тек експъртс" през 2015 г. в София. Помага за развитието на офиса на компанията в Малта, след което се връща и оглавява българското звено
Лъчезар Лозанов започва кариерата си в "Тек експъртс" през 2015 г. в София. Помага за развитието на офиса на компанията в Малта, след което се връща и оглавява българското звено
Лъчезар Лозанов започва кариерата си в "Тек експъртс" през 2015 г. в София. Помага за развитието на офиса на компанията в Малта, след което се връща и оглавява българското звено    ©  Цветелина Белутова
Лъчезар Лозанов започва кариерата си в "Тек експъртс" през 2015 г. в София. Помага за развитието на офиса на компанията в Малта, след което се връща и оглавява българското звено    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Основана преди седем години в България IT компания вече е отворила офиси в още пет държави от Китай, през Коста Рика до САЩ и за нея работят около 2000 души. От тях 400 са в София с план за още 500 до две години. А шансът да сте чували името й - Tek Experts - не е голям, защото компанията тук стои извън радарите на обществения живот и медиите.

Тя е създадена през 2010 г. от израелеца Янив Натан, който в момента е президент, и се занимава основно с поддръжката на софтуер за външни клиенти. Развитието на компанията тук е повече от бурно: "Първоначално в офиса в София, първия за компанията, са били 20 души, имаме планове в следващите две години този център да стане около 900 човека", казва Лъчезар Лозанов, мениджър на българското дружество.

Натан решава да основе Tek Experts в България, защото смята, че страната има добри специалисти от техническа и езикова гледна точка. Преди да създаде това дружество, той също е част от IT сектора, като седем години е главен изпълнителен директор на фирмата за услуги The Yana Group, а на места е посочен и за основател. В момента той няма общо с Yana Group.

Лозанов допълва причините за българския адрес: страната отдавна има репутация на подходяща дестинация за всички, които искат да развиват бизнес, свързан с точните науки. "Има и нещо друго – инфраструктурата на България по отношение на скорост на интернета е на много високо ниво. Това е една от основните причини тук да бъде открит първият офис на Tek Experts", казва той.

Между шест държави

Въпреки че Tek Experts води началото си от България, тя бързо се разраства и в момента разполага с офиси в общо шест държави. Самият Лозанов се присъединява в компанията през 2015 г., като започва работа в офиса в София, но бързо е преместен в Малта, където компанията току-що е открила нов център. Той прекарва няколко месеца на острова, където помага за развитието на новооткрития клон, преди да се върне в България и да поеме управлението на българското дружество, което остава едно от най-големите в мрежата на фирмата.

Голямата цел на глобалната компания е тя да се разрасне двойно до края на това десетилетие. В момента по света има 2100 служители на Tek Experts, които трябва да станат 4000. В България бройката ще се превърне от 400 в 900, т.е. почти една четвърт от цялата Tek Experts на световно ниво. Компанията разполага с офиси още в САЩ, Коста Рика, Виетнам, Китай и Малта.

Самата Tek Experts като общо звено има интересен начин на работа. Има една обща стратегия, която е подкрепена с различни бизнес планове на локално ниво. "Всеки пазар е различен, така че част от задълженията на отделните мениджъри по държави като мен е да изготви такава стратегия и да подкрепи глобалната такава, за да е успешна." Местните лидери определят финансовите цели на своите офиси, което прави управлението на компанията по-децентрализирано.

На годишна база локалните управители и висшият мениджмънт на компанията (сред които е и друг българин – финансовият директор Антония Йорданова) се събират и на всеки четири години се изготвя стратегия. Последният план на Tek Experts е от 2016 г.

Българският ръст

За 2016 г. българското дружество "Тек Експъртс", което се води собственост на едноименна компания от Коста Рика, има приходи от дейността от 11 млн. лв. при печалба от 233 хил. лв. За сравнение, през 2015 г. компанията има приходи от 8.8 млн. лв. и печалба от 192 хил. лв. Основният разход очаквано е за персонала - 8 млн. лв. за миналата година. Към края на 2016 г. в компанията са работили 331 души на средна възраст 27 години.

На глобално ниво компанията не дава данни за общите си приходи и печалба. А Лозанов не говори за целите, които е задал за българския офис. "Целите, които идват към нас, идват от висшия мениджмънт. Те по принцип са свързани с оперативните измерватели на самата услуга", казва Лозанов. "С други думи – основната ни цел е да намираме най-подходящите хора, които да предоставят най-високо качество на услугата на нашите клиенти. Целите ни нямат чисто финансов измерител по начина, по който хората си го представят."

Лозанов посочва и че разликата между офиса, който е поел през 2015 г., и днес е огромна. "Това, което на мен лично ми допада в технологичния сектор, е, че всичко расте много бързо", казва Лозанов. "Има огромна разлика в самата инфраструктура, в различните офиси, които имаме, израснахме много в начина на мислене и на планиране."

Елате, експерти и експертки

Плановете на българския клон на Tek Experts е да се разрасне над двойно до края на това десетилетие, но подобно на почти всички компании в технологичния сектор в България, фирмата страда от недостига на специалисти, които да наеме. "Всяка компания в страната има този проблем. Затова ние сме се фокусирали върху програми за развитие на тези хора, не само от техническа гледна точка", казва Лозанов. Миналата година фирмата е работила с академията IT Talents, през която са минали някои от настоящите кадри, работещи в софийския офис.

Освен търсенето на правилните кадри Tek Experts има и вътрешна политика около 40% от служителите да са жени. "Това не значи, че правим компромис с качеството, казва Лозанов. Наемането на жени не е самоцел, то е дълго мислена стратегия как да изглежда компанията. При нас няма дискриминация, ние даваме равни възможности на всички." Компанията има и много добър пример за това, че не прави компромис – самото висше ръководство на компанията, което диктува растежа й, е доминирано от жени.

За фирмата остава фокус и подобряването на продукта. Въпреки че от компанията не искат да споменат точно с кои компании работят върху поддръжката на софтуер, според Лозанов, ако се погледнат най-големите производители на софтуер в света, те всички използват услугите на Tek Experts както на регионално, така и на глобално ниво. Фирмата набляга и върху консултантската си дейност, която е свързана с големи международни проекти и прилагането на различни софтуерни решения. Tek Experts обаче предпочита да работи по-тихо и с по-малко клиенти. "Нашата цел е да имаме малко, но големи клиенти. Този бизнес модел ни приляга повече и е много по-успешен за Tek Experts, отколкото ако имаме много на брой клиенти", обобщава Лозанов.

В собствен офис за 30 млн. лв.

Плановете на компанията изглеждат трайни, защото през две сделки - от 2017 и 2015 г., свързаното дружество "Евърти България", със същите управители като "Тек Експъртс", е закупило срещу 30 млн. лв. половината от офис сградата, в която работи IT фирмата - "Перформ бизнес център" на ул. "Позитано". Първото придобиване, според имотния регистър е през март 2015 г., когато е закупен вторият етаж от почти 3 хил. кв.м за 10.6 млн. лв. В средата на тази година е направена и по-голямата сделка - за трети и четвърти етаж и гаражи за общо 19.6 млн. лв. И двете сделки са финансирани с кредити от "Уникредит Булбанк" за съответно 5.2 млн. евро и 9 млн. евро. Практиката явно не е само за България, защото американските медии съобщават, че миналата година контролираната от Янив Натан Everty Colorado е платила 4.6 млн. долара за строяща се офис сграда в Колорадо Спрингс.
6 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    fkr55482911 avatar :-|
    султана глаушева
    • + 15

    Някой разбра ли с какво точно се занимава тази фирма? Аз съм от бранша, но нищо не разбрах.

    Нередност?
  • 2
    ata34526257 avatar :-|
    ata34526257
    • + 9

    Докато работех при тях бяха продължение на ХП.....подобна компании са Софика , Адеко и Соитрон .С една дума оутрорсинг фирма на площат Македония като локация

    Нередност?
  • 3
    tvr18355030 avatar :-|
    tvr18355030
    • - 6
    • + 6

    [quote#1:"султана глаушева"]Някой разбра ли с какво точно се занимава тази фирма? Аз съм от бранша, но нищо не разбрах.[/quote]

    Явно е стандартен аутсорсинг. Общо взето неприятна и зле платена работа....

    Нередност?
  • 4
    crusible avatar :-|
    crusible
    • - 3
    • + 1

    До коментар [#3] от "tvr18355030":

    Дали е приятна или не, работата в аутсорсинг фирмите е лично възприятие, виж за зле платена се обърка. Провери средните възнаграждения в този сектор и тогава ми ги пиши тези.

    Нередност?
  • 5
    mrpetrov avatar :-|
    mrpetrov
    • + 3

    Back office подръжка на back office-a

    Нередност?
  • 6
    syman avatar :-|
    syman
    • + 1

    Да заплатите са ниски. Бачках там за 650 лева на месец там.

    Нередност?
Нов коментар