Технологии: Вечното технологично лято

Компаниите от IT сектора очакват растежът да продължи със същите или по-добри темпове, но липсата на кадри може да понижи резултатите

Лидерът "Джемсийк" обслужва основно бизнеса и предоставя b2b решения. Някои от най-големите клиенти са Philips, HeidelbergCement, Toyota, Cummins, Alitalia, Pfyzer, Barco
Лидерът "Джемсийк" обслужва основно бизнеса и предоставя b2b решения. Някои от най-големите клиенти са Philips, HeidelbergCement, Toyota, Cummins, Alitalia, Pfyzer, Barco
Лидерът "Джемсийк" обслужва основно бизнеса и предоставя b2b решения. Някои от най-големите клиенти са Philips, HeidelbergCement, Toyota, Cummins, Alitalia, Pfyzer, Barco    ©  ВЕЛКО АНГЕЛОВ
Лидерът "Джемсийк" обслужва основно бизнеса и предоставя b2b решения. Някои от най-големите клиенти са Philips, HeidelbergCement, Toyota, Cummins, Alitalia, Pfyzer, Barco    ©  ВЕЛКО АНГЕЛОВ
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Бизнес прогнозите са като тези за времето през седмицата – може да варират от облачно, дъждовно, ветровито, студено, слънчево или да има тежки бури. Подобно на метеорологичните и те невинаги се сбъдват. С може би едно изключение – очакванията на IT индустрията. Добре дошли във вечното технологично лято на растежа. За IT компаниите в България последните години са белязани от топло, слънчево време, повишение на приходите, а според прогнозите не се очаква съществена промяна.

Единственото облаче, което може да развали хубавата картинка и да докара кратки превалявания, се явява под формата на хроничната липса на добри специалисти. Всъщност между технологичните фирми в страната има доста общи неща – повечето работят за износ, отчитат ръст на приходите, разширяват дейността си, очакват тенденциите да продължат по същия положителен начин или дори по-добре. И единствения им страх е, че няма да имат достатъчно хора, които да изпълняват новите поръчки.

Тазгодишното издание на най-бързоразвиващи се технологични фирми на "Гепард" не прави изключение и фирмите в сектор "Технологии", които влизат, не само отчитат добри резултати, но и очакват положителната тенденция да се запази и през следващите периоди.

Лидерите

В настоящото издание на "Гепард" присъстват основно български фирми за разлика от миналото издание, когато голям дял имаха чуждестранните звена. На първо място по ръст на приходите сред IT фирмите е "Джемсийк" . Любопитно е, че компанията е малко нетипичен представител на технологичната индустрия. Дружеството започва с бизнес и консултантска дейност, но в момента развива продукти и услуги, свързани с разглеждането на големи масиви от данни (big data) и предоставяне на резултатите в разбираем вид за клиентите. Компанията обслужва основно бизнеса и предоставя b2b решения. Някои от най-големите клиенти са Philips, HeidelbergCement, Toyota, Cummins, Alitalia, Pfyzer, Barco и др.

"Джемсийк" е един от примерите как една изцяло бизнес ориентирана фирма в стремеж да предлага все по-качествена услуга започва да предлага и технологични решения. Резултатите от трансформацията не закъсняват и тя отчита ръст на приходите от 271% през 2014 г. спрямо преходната година и така достигат до 6.3 млн. лева.

На второ място е българското развойно звено на "Тик42". Компанията е основана във Великобритания преди повече от 20 години и стои зад разработката на технологии за финансова търговия в реално време, която е по-позната като Dealing Object Technology (DOT). Софтуерният разработчик "Пиринсофт" отговаря за развойната дейност и след ребрандирането на цялата компания на Tick42 през 2012 г. той приема новото име. Така сега българският офис на "Тик42" обслужва техническата част и разработката на платформата. Дружеството в страната отчита също растеж над 200% през 2014 г., като приходите му достигат 4 млн. лева срещу 1.1 млн. лева през предходната година.

Третата позиция е за друго дружество, което комбинира британски и български мениджмънт. Това е "Теххъдъл", която е специализирана в аутсорсинг на IT и софтуерни проекти. Тя е основана от британския предприемач Ричард Йео и българския технологичен мениджър Ивайло Радев. "Теххъдъл" покрива разнообразно портфолио от дейности, свързани с IT аутсорсинга, като се обслужват различни по мащаб и размер фирми – от млади и стартиращи компании до големи мултинационални корпорации. Компанията има два офиса, единият, разположен в София, а другия – в Пловдив.

"Основахме компанията във втората половина на 2012 г. и през следващата имахме много силен ръст на приходите. Повишението със 130% през 2014 г. се дължи на комбинация от разширяване на дейността със сегашните ни клиенти и привличането на нови", обяви Ричард Йео. След "Теххъдъл" е друга компания, специализирана в предоставянето на IT поддръжка и разработката на софтуер по поръчка - "Тек експъртс". Компанията предлага разнообразни технологични услуги, които варират от софтуерна разработка, поддръжка на хардуер, обучения и тн. Централата на дружеството е в София, но има и офиси в Китай, Коста Рика, Малта и Виетнам.

На пето място е "Теравойс", която реализира различни телеком услуги чрез подаване на SMS – плащания, игри, гласувания за риалити шоута и тн. Компанията е българска и е базирана в София, като в момента се ребрандира като Allterco. Има офиси в Скопие, Букурещ, Белград, Сингапур, Селангор, Банкок и Лас Вегас. "Теравойс" работи с десетки мобилни оператори по света.

Допълване на технологичния топ 20

Класацията се допълва и от други интересни компании. "Булпрос" и "Скейл фокус" се занимават с IT аутсорсинг и разработване на софтуер по поръчка. Първата влиза за втора поредна година в класацията "Гепард", като отчита ръст от 87.2% на приходите през 2014 г. на годишна база. Причината за добрите резултати е разширяването на географското й присъствие, както и на портфолиото от продукти и услуги. "Булпрос" се надява с тези добри резултати да привлече вниманието на все повече инвеститори и клиенти. Фондът BlackPeak вече инвестира в компанията, като според дружеството това ще помогне за неорганичния й растеж, който ще се постигне чрез придобиване на други фирми, с които да се обогати портфолиото и пазарите, на които оперира.

"Скейл фокус" дебютира очаквано в класацията на "Гепард", след като компанията беше отличена за най-бързо развиваща се IT фирма в Европа през 2015 г. от Международните бизнес награди (The International Business Awards), както и множество други отличия. При това не е незаслужено – дружеството е основано в края на 2011 и до 2013 г. отчита ръст на приходите от 170% и те достигат 5.43 млн. лева. Неконсолидираните резултати за изминалата година показват ръст от над 60% на постъпленията, като амбицията на фирмата е да задържи този темп и през настоящата. Към края на 2015 г. служителите на "Скейл фокус" вече са над 200 души. В България компанията има офиси в София и Пловдив.

В първите 20 технологични компании влиза "Сирма солюшънс", която се занимава със софтуерна разработка и интеграция. Тя е част от холдинга "Сирма груп", който осъществи в края на октомври успешен борсов дебют и набра финансиране от 11.5 млн. лева. Според Цветан Алексиев, главен изпълнителен директор и председател на борда на "Сирма груп", силния ръст на дружеството се дължи на повишените приходи от системна интеграция на хардуер и софтуер в България, както и на успешни проекти по софтуерни разработки в САЩ.

Рядко в секторните класации на "Гепард" и на най-големите компании в България "Капитал 100" в една година влиза един и същ представител. Това е софтуерният разработчик "Хаос", който за 2015 г. заема пето място сред софтуерните разработчици в "Капитал 100", а в настоящото издание на "Гепард" е на 19-а позиция, но е лидер по обем приходи с 22.8 млн. лева постъпления за 2014 г.

Слънчево с прогноза за растеж

Очакванията на повечето IT компании са да увеличат приходите си през текущата година, а някои дори прогнозират по-силен ръст през следващата 2016 г. Лидерът "Джемсийк" се надява да удвои приходите си през тази и да запази този темп и през следващата година. Но подобна тенденция споделят и други в топ 20.

"Прогнозите за растеж през 2015 г, са изключително оптимистични. Имаме възможност да се развиваме с толкова бързи темпове, колкото през 2014 г. Това означава удвояване на бизнеса за пета поредна година", коментира Ивайло Славов, изпълнителен директор на "Булпрос". "Хаос" са по-скромни по отношение на приходите за настоящата година, но имат по-амбициозни очаквания за следващата 2016 г. Компанията планира в рамките на три години да се превърне във водеща компания, която предлага IT услуги и решения в Югоизточна Европа, както и да засили собствените си софтуерни разработки.

"Очакванията са за около 20-25% ръст за 2015 г., като това е голям успех за компанията, имайки предвид, че няма нов продукт или друг екстензивен фактор, който да стимулира допълнително продажбите", коментира Петър Митев, главен изпълнителен директор и съсобственик на "Хаос груп". "За 2016 г. имаме прогнозен ръст от 40-45%, защото тогава очакваме да пуснем на пазара нови продукти и иновации", допълва той. Компанията планира да инвестира в иновативни продукти и стартъпи. Софтуерният стартъп Nurulize, който е специализиран в разработването на решения за виртуална реалност, преди година получи финансиране от 2 милиона долара от "Хаос груп", сподели още Петър Митев.

"Теххъдъл" дава прогноза само за текущата година, като според Ричард Йео се очаква приходите да се увеличат с 85%. "Сирма солюшънс" също очакват да запазят увеличението на постъпленията си. Според Цветан Алексиев след борсовия дебют ще се инвестират привлечените средства, което може да донесе допълнителен растеж във времето. Пламен Цеков от "Скейл фокус" очаква да запази растежа през 2015 г. в порядъка на около 70%.

Разкъсана облачност с недостиг на специалисти

След всичките положителни константи в IT индустрията има и една негативна. Това е постоянният недостиг на професионални кадри. Този проблем е предизвикателство не само за големите чуждестранни звена, но и за малките и средните технологични предприятия, които, ако искат да запазят растежа си, трябва да намерят необходимите им кадри. В случая с "Джемсийк" затруднението е двойно, защото компанията търси хора, които не само, че трябва да разполагат със съответните IT умения, но и да имат силни познания в бизнес анализа и статистиката.

"Първото голямо предизвикателство е липсата на достатъчно квалифициран персонал в нашия сектор. Може да имаш много добри продавачи в САЩ, в Западна Европа и накрая да стигнеш до момента, когато няма кой да изпълни проектите", коментира Цветан Алексиев от "Сирма солюшънс".

Подобно мнение изразява и Ивайло Славов от "Булпрос". Според него държавата трябва по-активно да се намеси, особено в краткосрочните решения като издаването на сини карти (временни разрешителни за чуждестранни специалисти извън ЕС). Вече се приеха мерки за облекчаване на процедурата, но IT бизнеса като цяло иска тя да се опрости допълнително. "Всъщност има IT специалисти, въпросът е как да успееш да ги привлечеш и съответно да ги задържиш", коментира Пламен Цеков, главен изпълнителен директор на "Скейл фокус". Другите предизвикателства пред технологичните фирми са налагането им на международните пазари. Повечето от тях са ориентирани за износ, но невинаги навлизането на външни пазари е толкова лесна задача. Последната пречка за по-бързо развитие на сектора е, че освен за навън компаниите трябва да имат и силен местен пазар. "Друг проблем е, че българските компании трябва да имат и локален пазар. При нерастяща икономика – очевидно е, че местния IT сектор би се развивал по-бавно", коментира Цветан Алексиев.

Все още няма коментари
Нов коментар