🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

"Амилум" и "Кастамону" разширяват заводите си с 440 млн. лв. до три години

"Витте аутомотив" също инвестира още 12 млн. лв. в производството си в Русе

"Кастамону", "Амилум" и "Витте аутомотив" са три от десетте компании, получили инвестиционни сертификати за бързо административно обслужване от държавата от началото на годината
"Кастамону", "Амилум" и "Витте аутомотив" са три от десетте компании, получили инвестиционни сертификати за бързо административно обслужване от държавата от началото на годината
"Кастамону", "Амилум" и "Витте аутомотив" са три от десетте компании, получили инвестиционни сертификати за бързо административно обслужване от държавата от началото на годината    ©  Юлия Лазарова
"Кастамону", "Амилум" и "Витте аутомотив" са три от десетте компании, получили инвестиционни сертификати за бързо административно обслужване от държавата от началото на годината    ©  Юлия Лазарова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Американската компания ADM и турската Kastamonu ще инвестират 440 млн. лв. в производствата си в България през следващите три години. Първият проект ще удвои капацитета за производство на продукти от царевица в разградския завод "Амилум", а вторият е за разширяване на мощностите за плочи от дървесни частици във фабриката в село Горно Сахране, община Павел баня. Германската Witte Automotive също подготвя инвестиция от 12 млн. лв. в завода си в Русе. В четвъртък трите компании получиха сертификати клас А, които им гарантират облекчени процедури при изпълнение на проектите от страна на държавата.

Удвояване в Разград

Чрез местното си дружество "Амилум България" американската ADM ще инвестира 242.5 млн. лв. в завода в Разград, където от царевица се произвеждат нишесте, глюкоза, фруктоза и други продукти за хранителната и нехранителната индустрия. С това капацитетът на предприятието на практика ще се удвои. "Ще бъдат стартирани и няколко нови продукта и процеса", каза председателят на управителния съвет Светлозар Караджов. От инвестиционното предложение на компанията, което беше публикувано преди половин година, стана ясно, че ще бъдат монтирани допълнителни линии, които ще повишат преработката на царевица от 1300 на 3000 тона на ден, както и инсталация за производство на етилов алкохол. По думите на Караджов инвестицията ще приключи до две години и половина и ще доведе до разкриване на над 60 нови работни места. Към края на 2016 г. в компанията работят 271 души. Голяма част от продукцията на "Амилум" се изнася, като основни пазари са Турция, Румъния, Сърбия, Словакия и Гърция, както и България. ADM стана едноличен собственик на завода през 2015 г., след като придоби дяловете на партньора си Tate&Lyle в регистрираното в Холандия Eaststarch (прекия собственик).

Турската инвестиция с 1200 нови служители

Проектът на "Кастамону България", която е собственост на турската Kastamonu Entegre, включва разширяване на производството и изграждане на склад към завода за плочи от дървесни частици (ПДЧ) в село Горно Сахране. Сертифицираната инвестиция е за 15 млн. лв., но по думите на прокуриста на компанията Чаатай Пийадеджи тя е само първият етап от 3-годишна програма. "Към края на третата година инвестицията ще възлиза на около 100 млн. евро и ще бъдат разкрити около 1200 нови работни места", каза той. По данни за 2016 г. в предприятието работят 267 души. Според Пийадеджи разширяването на капацитета ще генерира 50 млн. евро допълнителен износ за България. За 2016 г. дружеството отчита 81.5 млн. лв. продажби (ръст от 6% на годишна база) и излиза на печалба от 685 хил. лв. след загуба (-331 хил. лв.) предходната година.

Още авточасти от Русе

Инвестиция ще бъде направена и в завода за автомобилни части на "Витте аутомотив България" в индустриалния парк в Русе, който е собственост на германската Witte Automotive. Проектът е на стойност 12 млн. лв. и включва разширение на производството на заключващи системи за автомобили в следващите три години. По думите на юрисконсулта Деян Петров допълнителната продукция е предвидена както за съществуващи, така и за нови клиенти, сред които са компании като Daimler, Ford, VW, Volvo и други европейски производители. С разширението ще бъдат добавени около 300 нови работни места към сегашните 638. Германската Witte Automotive работи в България от 2010 г., като първоначално ползваше помещения под наем, а през 2014 г. построи собствена производствена база в крайдунавския град.

Общо 10 проекта

От началото на годината са издадени общо 10 сертификата по Закона за насърчаване на инвестициите с планирани вложения за близо 600 млн. лв. и 877 нови работни места, съобщи министърът на икономиката Емил Караниколов. Най-големият е приоритетният инвестиционен проект на "Биовет", която ще разшири производството на фармацевтични продукти и фуражни добавки в Пещера с 293.4 млн. лв.

За 2017 г. са издадени 31 сертификата, като общо предвидените с проектите инвестиции са на стойност 311.5 млн. лв. и се очаква разкриване на 5850 нови работни места. Половината от проектите са във високотехнологични производства и услуги, каза Караниколов.
4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    plf avatar :-|
    Plamen Florov
    • + 5

    Хубаво е това.
    Остава в менинтересът как ще се справят с набирането на качествена работна ръка.

    Нередност?
  • 2
    stoni avatar :-|
    Stoyan Georgiev
    • - 3
    • + 1

    Киро Гела ще разшири производството на анаболи за животни в Пещера.

    Нередност?
  • 3
    abdulhazred avatar :-|
    abdulhazred
    • + 4

    До коментар [#1] от "plf":

    Абсолютно, в момента в розовата долина е голям глад за работна ръка.

    Военно промишления комплекс е наело всичко живо дето може да чете и брои до 100, а останалия мургав матриал лятото е зает с розобера.

    В Стара Загора също няма безработица реална, така че ми е чудно от къде ще намерят 1200 човека.

    По-скоро е някаква схема с тея сертификати и накрая ще се окаже, че не било компютри, а компоти и реално им трябват 120 общи работници само.

    Нередност?
  • 4
    nikolay_uk avatar :-|
    Николов
    • + 4

    До коментар [#3] от "abdulhazred":

    Трябва да се либерализира вноса на работна ръка от страните, където има българско присъствие - Македония, Сърбия, Украина, Молдова. Гражданите на тези страни така или иначе могат да пътуват в Шенген и у нас без визи - просто трябва да им се разреши да работят без каквато и да е формална процедура. Сега процедурата е много тежка.

    Нередност?
Нов коментар