🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Дървопреработвателната компания "Кастамону" ще инвестира 60 млн. лв. тази година

Сумата е част от по-голям проект, който започна преди няколко години

За началото на инвестицията преди четири години изпълнителният директор на "Кастамону" Чаатай Пийадеджи получи сертификат от икономическото министерство
За началото на инвестицията преди четири години изпълнителният директор на "Кастамону" Чаатай Пийадеджи получи сертификат от икономическото министерство
За началото на инвестицията преди четири години изпълнителният директор на "Кастамону" Чаатай Пийадеджи получи сертификат от икономическото министерство    ©  Юлия Лазарова
За началото на инвестицията преди четири години изпълнителният директор на "Кастамону" Чаатай Пийадеджи получи сертификат от икономическото министерство    ©  Юлия Лазарова
Бюлетин: Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

Производителят на плоскости от дървесни частици (ПДЧ) "Кастамону България" ще инвестира 60 млн. лв. в завода си в село Горно Сахране (община Павел баня) до края на годината. Това стана ясно по време на среща на министъра на иновации и растежа Даниел Лорер с ръководството на компанията. Средствата са част от по-мащабен проект, който започна през преди няколко години.

На етапи

Компанията е собственост на турската Kastamonu Entegre, която е един от големите дървопреработватели в Европа. В началото на 2018 г. "Кастамону" получи сертификат за инвестиция в размер на 15 млн. лв., но от ръководството тогава уточниха, че това е само първият етап от проект за 100 млн. евро (близо 200 млн. лв.), който ще създаде 1200 работни места. Средствата бяха предвидени за разширяване на производството и изграждане на склад към завода. Обявените сега 60 млн. лв. на практика са част от тази програма. До момента по нея в предприятието са вложени 124 млн. лв., казаха от компанията за "Капитал".

Ефект

От съобщението на министерството на иновациите става ясно, че през 2021 г. компанията е одобрила инвестиция, която ще доведе до утрояване на производителността, откриване на 70 нови работни места, намаляване на енергоемкостта и разходите на суровина, повишаване на качеството и увеличаване на производството. В момента в "Кастамону" работят 370 души. Това е с около 70 души повече, отколкото в началото на 2018 г., когато започна изпълнението на проекта. От компанията казаха, че в очаквания ръст на работниците до четирицифрено число всъщност влизат и индиректно заетите около 700 души - служители на доставчици и обслужващи компании.

Резултати

Според отчета на компанията през 2020 г. в експлоатация са въведени машини и съоръжения за около 3.5 млн. лв., още около 1.5 млн. лв. са вложени в подобрения на земи, транспортни средства и др. Общо дълготрайните материални активи са 113.2 млн. лв. към края на годината.

Продажбите на "Кастамону" се увеличават с 11% до близо 106 млн. лв. (виж таблицата), като малко над половината от тях са износ, а останалото е за вътрешния пазар. Продуктите на завода се използват основно в мебелната индустрия.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    ivangabrovo avatar :-|
    ivangabrovo
    • + 1

    Разширяванета на дейността в България точно на тези не само не е за хвалба, а за мащабно разследване на специалните служби за връзките ДПС-горски престъпни синдикати-трайни щети на горския фонд плюс разпространение на ислямистка пропаганда в районите на Павел баня и Казанлък.

    Нередност?
Нов коментар