Малкият печеливш от големите инвестиции

Участието в мащабните проекти на ключови клиенти в региона рязко вдига приходите на разградската компания "Инокс"

"В нашия регион в момента има изключително много инвестиции, бизнес климатът е добър и има работа за всички", казва управителят Радомир Рашков
"В нашия регион в момента има изключително много инвестиции, бизнес климатът е добър и има работа за всички", казва управителят Радомир Рашков
"В нашия регион в момента има изключително много инвестиции, бизнес климатът е добър и има работа за всички", казва управителят Радомир Рашков    ©  Инокс
"В нашия регион в момента има изключително много инвестиции, бизнес климатът е добър и има работа за всички", казва управителят Радомир Рашков    ©  Инокс
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Визитка

Име: "Инокс"

Създадена: 2002 г.

Собственик: Пламен и Радомир Рашкови, Огнян Обрешков

Управител: Радомир Рашков

Големите инвестиции на компаниите винаги привличат внимание, но ефектът им върху малките изпълнители като че ли често е пренебрегван. За разградския производител на метални изделия "Инокс" обаче ползите са повече от видими - над два пъти ръст на приходите за 2018 г. и добри очаквания за тази година. Причината са мащабните проекти за разширяване на производството, които няколко големи предприятия в региона изпълняват в момента. А фактът, че вече от години "Инокс" е спечелила доверието им като клиенти, само помага.

Партньор на големите

"Инокс" е регистрирана през 2002 г. в Разград, но е наследник на създаденото десет години по-рано СД "Димитров-Рашков". Днес компанията работи в две направления - монтажна дейност в заводи в региона и производство на нестандартни метални изделия. Бизнесът й е тясно обвързан с този на "Интер инженеринг - 10", която има същата дейност и държи 50% от "Инокс". Останалите дялове са собственост на Пламен Рашков.

Най-големите клиенти на "Инокс" са заводът за царевични продукти "Амилум" (част от групата ADM), добивната компания "Каолин" (собственост на германската група Quarzwerke), производителят на ветеринарни продукти "Биовет" на братята Кирил и Георги Домусчиеви, заводът за санитарна керамика и арматура "Идеал Стандарт - Видима", фармацевтичната "Антибиотик - Разград" и др.

Растящи клиенти

Освен че традиционно работи с много големи компании, "Инокс" има и късмета в момента три от клиентите й да изпълняват многомилионни проекти. "Амилум" инвестира над 240 млн. лв. в допълнителни мощности, "Биовет" наскоро завърши проект за 300 млн. лв. в Пещера и продължава разширение в Разград за още 140 млн. лв., а "Каолин" прави допълнителен цех във Ветово и планира нова фабрика в Дулово, като предвидените инвестиции са около 60 млн. лв.

Това пък означава повече поръчки за "Инокс". "В нашия регион в момента има изключително много инвестиции, бизнес климатът е добър и има работа за всички", каза управителят Радомир Рашков, който заедно с баща си Пламен Рашков и партньора им Огнян Обрешков е краен собственик на компанията. Това е и причината приходите на дружеството да нараснат повече от два пъти през 2018 г. "Инокс" последователно инвестира и в нови машини, като за последните няколко години има завършени два проекта по оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност" на обща стойност над 1.1 млн. лв.

Началото на възхода

Бурното развитие на компанията на практика започва преди 4-5 години, след като през 2014 г. частично се сменя собствеността и влиза нов мениджмънт. Дотогава партньор на Пламен Рашков в "Инокс" с 50% е съдружникът му Димитър Димитров, който обаче решава да се оттегли и "Интер инженеринг - 10" купува дяловете му.

Самата "Интер инженеринг - 10" е създадена четири години по-рано от Радомир Рашков (65%) и Огнян Обрешков (35%), за да разработва проекти. По това време Рашков-младши още живее в Англия, където е завършил машинно инженерство и работи в поделението за самолетни двигатели на Rolls Royce. "За мен донякъде това беше допълнителна дейност, но се разраснахме и когато се появи възможността да закупим 50% от "Инокс", се възползвахме", разказва Рашков. В резултат на сделката той взима и важното решение да се върне да живее в България.

Модерно управление

Голямото предимство на "Инокс" още по онова време са добрите връзки с големи клиенти. Според Рашков обаче компанията е имала нужда от по-модерен стил на управление, с повече насоченост към клиента и с много по-добра комуникация. Това е и основната промяна, която новото ръководство предприема. "Голяма част от дейността ни е монтажна, работим на място при клиента и е много важно нашите технически ръководители и мениджъри на проекти да умеят да комуникират с отсрещната страна, да разбират какви са проблемите и да ги решават, така че клиентът да бъде максимално улеснен и да може да се фокусира върху основната си работа", обясни Рашков. Освен инвестицията в хора и умения компанията развива и софтуера си за управление на бизнеса, като въвежда специално разработена за нея ERP система.

Всичко това дава резултати. Още през 2015 г. "Инокс" увеличава приходите си с над 50% и всяка година оттогава расте с двуцифрени темпове, като през 2018 г. оборотът скача с цели 116%. Повишават се приходите и на свързаната "Интер инженеринг - 10". Броят на работниците общо в двете фирми нараства от 50 души през 2014 г. до около 130 в момента.

Плюсове и минуси

Въпреки плюсовете на големите инвестиции в региона в момента обаче има и някои минуси. "Покрай разширенията на производствата има огромен глад за квалифициран персонал. Борим се за малкото хора, които са останали", казва Рашков. Допълнителна трудност идва и от факта, че фирмите от други региони на страната, които идват да изпълняват проекти в Разград, предпочитат да привличат работна ръка от други местни фирми, вместо да плащат скъпи командировъчни и престой на своите работници.

Очакванията на "Инокс" за тази година все пак са положителни, тъй като част от големите проекти продължават. "Прогнозите ни за 2019 г. са отново за ръст, макар и по-умерен от миналата година. При всички положения очакваме 10-15% по-високи приходи", каза Рашков.