Търгът за голф игрището край Елин Пелин е спрян

Имотът беше обявен от частен съдебен изпълнител за 12 млн. лв., но кредиторът се е отказал от продажбата

Игрището се предвиждаше да бъде част от мегакомплекс с хотели и развлекателни съоръжения за 1.5 млрд. лв.
Игрището се предвиждаше да бъде част от мегакомплекс с хотели и развлекателни съоръжения за 1.5 млрд. лв.
Игрището се предвиждаше да бъде част от мегакомплекс с хотели и развлекателни съоръжения за 1.5 млрд. лв.    ©  Tsvetelina Belutova
Игрището се предвиждаше да бъде част от мегакомплекс с хотели и развлекателни съоръжения за 1.5 млрд. лв.    ©  Tsvetelina Belutova
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Продажбата на голф игрището край Елин Пелин, която беше обявена от частен съдебен изпълнител в края на януари, е спряна. Имотът е собственост на компанията "Голф клуб" и трябваше да стане част от мегакомплекс с хотели и развлекателна част. Причината за прекратяването на процедурата е подадена молба от взискателя "Урабнико", която имаше да получава 860 хил. лв. от "България дивелопмънт холдингс лимитед", която преди три години купи "Голф клуб" от Красимир Гергов. Спирането на търга показва, че дългът е бил поне частично изплатен.

Имотът

Парцелът се намира между селата Равно поле и Мусачево в община Елин Пелин и е с площ от близо 550 дка. Земята заедно със сграда и оборудване бяха обявени за продан за 12 млн. лв. с ДДС от частния съдебен изпълнител Васил Недялков на 27 януари. Справка в регистъра на публичните продажби обаче показва, че няколко дни по-късно процедурата е била прекратена по искане на взискателя. Сумата, която "Урбанико" има да получава от "България дивелопмънт холдингс лимитед", е значително по-малка от оценката на предлаганите активи и вероятно е била изплатена от длъжника. "Капитал" не успя да се свърже с "Урбанико", която няма публично обявени контакти и сайт, а управителят на "Голф клуб" Иван Антонов не вдигаше телефона си.

Собственик

Крайният собственик на голф игрището е китайският милионер Стиван Ло, който го купи в края на 2014 г. от рекламиста Красимир Гергов. Ло стои зад публичното дружество "Кепитъл консепт лимитед", което от своя страна е едноличен собственик на "България дивелопмънт холдингс лимитед". През 2016 г. "Кепитъл консепт" се свали от борсата, но година по-късно отново беше допусната до търговия с над 2.1 млрд. лв. собствен капитал. Веднага след това компанията стана рекордьор на БФБ, като достигна пазарна капитализация от близо 13 млрд. лв. със сделка за малко на брой акции, но на много висока цена.

Плановете на китайския инвеститор предвиждат край Елин Пелин да бъде изграден комплекс "Света София" за 1.5 млрд. евро, който да включва луксозен хотел, конгресен и изложбен център, аквапарк, бизнес площи и т.н. Проектът беше отлаган на няколко пъти, като последно строителството трябваше да започне в началото на тази година.

Все още няма коментари
Нов коментар