Подновена е продажбата на голф игрището край Елин Пелин заради дълг

Частен съдебен изпълнител отново е обявил имота с начална цена 12 млн. лв.

Голф игрището "Света София" е единствената работеща част от планирания мегапроект между Мусачево и Равно поле
Голф игрището "Света София" е единствената работеща част от планирания мегапроект между Мусачево и Равно поле
Голф игрището "Света София" е единствената работеща част от планирания мегапроект между Мусачево и Равно поле    ©  Цветелина Белутова
Голф игрището "Света София" е единствената работеща част от планирания мегапроект между Мусачево и Равно поле    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Частен съдебен изпълнител е подновил продажбата на голф игрището "Света София" край Елин Пелин, което трябваше да стане част от мегапроект на китайския инвеститор Стиван Ло. След като в края на януари Васил Недялков обяви имота за продан, а десетина дни по-късно спря процедурата по искане на взискателя, сега отново се търси купувач за земята, сградите и оборудването. Както и предния път, причината е неизплатен дълг на собственика на "Голф клуб" към проектантската компания "Урбанико", а началната цена е 12 млн. лв.

Имот за продан

Парцелът се намира между селата Равно поле и Мусачево в община Елин Пелин и е с площ от близо 550 дка. Освен него в цената влизат двуетажна сграда с хотелска част, СПА център, ресторант и т.н., бъги паркинг към голф клуба, както и оборудване. Върху имота има наложена възбрана в полза на "Урбанико". Компанията има изпълнителен лист още от края на юли миналата година заради необслужван дълг на собственика на "Голф клуб" - "България дивелопмънт холдингс лимитед" (БДХЛ), за над 820 хил. евро.

Оферти сега се подават до 15 май. Предишната процедура беше прекратена доста бързо, което означава, че или дългът е бил частично изплатени, или длъжникът е поел ангажимент да го направи. Подновяването му сега обаче показва, че дружеството продължава да не изпълнява задълженията си. Както от кантората на частния съдебен изпълнител, така и от "Голф клуб" отказаха да дадат повече информация.

Собственост и планове

Самата БДХЛ, която от своя страна е собственост на публичното дружество "Кепитъл консепт лимитед", купи "Голф клуб" от рекламиста Красимир Гергов в края на 2014 г. Крайният собственик на практика обаче е китайският милионер Стиван Ло, който преди няколко години обяви амбициозни планове за изграждане на огромен комплекс с хотели и развлекателни съоръжения покрай голф игрището за 1.5 млрд. евро. Проектът получи и сертификат за приоритетна инвестиция, който му дава право на подкрепа от държавата.

И досега обаче на парцела не се случва нищо, като единствената работеща част е голф игрището. По информация на "Капитал" повече от година по проекта за мегакомплекса няма движение и шансовете да се случи на практика са минимални.

Последният публикуван отчет на "Голф клуб" за 2016 г. показва лек ръст на приходите до 1.8 млн. лв. и спад на загубата от 3.8 млн. лв. до 1.6 млн. лв. Като основни рискове в доклада се посочва, че значителна част от разходите на дружеството са постоянни, а приходите са недостатъчни за покриване на оперативните разходи. Увеличава се и финансовата зависимост на предприятието от кредитори заради получени нови заеми за покриване на текущи задължения.