"Иновации за зелена индустрия" набира проекти за безвъзмездно финансиране

Бюджетът за първата покана е 17.855 млн. евро и е осигурен от Норвежкия финансов механизъм

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Норвегия ще предостави безвъзмездно 28.5 млн. евро на българските фирми чрез най-новата програма "Развитие на бизнеса, иновациите и малките и средните предприятия (МСП)".

До 2021 г. Норвежкият финансов механизъм (средствата се предоставят само от правителството на Норвегия) ще подкрепи инициативи, свързани с "Иновации за зелена индустрия", предложени от компаниите. Вече е обявена първата покана за набиране на проектни предложения, която е с бюджет 17.855 млн. евро. Крайният срок за кандидатстване е 11 октомври т.г.

Оператор на програмата е държавната агенция "Иновация Норвегия", която оценява проектите и контролира изпълнението им.

Две схеми

В рамките на тази покана са предвидени две схеми за безвъзмездна помощ: за индивидуални проекти и за малки проекти на МСП. Всяка от двете схеми има по два компонента: за иновации в зелена индустрия (вече се събират проектни предложения) и за инвестиции в технологии, които подобряват качеството на живот (стартът ще бъде през октомври т.г.). Отделно по двата компонента през 2019 г. ще има набиране на предложения и от стартиращи предприятия, уточни за "Капитал" Венцеслава Янчовска, мениджър на "Иновация Норвегия" за България.

За безвъзмездно финансиране по програмната област "Иновации в зелена индустрия" могат да кандидатстват български предприятия от частния сектор без ограничения за бранша и региона, в който оперират. Кандидатите трябва да имат най-малко три години дейност към датата на крайния срок за подаване на проектни предложения.

Грантовата схема за индивидуални проекти е с бюджет 16.155 млн. евро. По нея могат да кандидатстват както малки и средни фирми, така и големи предприятия с не повече от 25% държавно участие, регистрирани като юридически лица в България. Минималният размер на безвъзмездното финансиране (грант) е 200 хил. евро, а максималният – 1 млн. евро.

Схемата за малки проекти за МСП е с бюджет 1.7 млн. евро. Минималният размер на гранта е 50 хил. евро, а максималният – 200 хил. евро, обяви Кнут Рингстад, програмен директор в "Иновация Норвегия", отговарящ от норвежка страна за бизнес програмата в България.

Бонуси за норвежки партньор

"Иновации за зелена индустрия" ще подкрепи проекти, които водят до: разработване и внедряване на иновативни зелени технологии/процеси/решения (трябва да бъдат нови за предприятието); пускане в продажба на зелени продукти или услуги (нови за пазара); създаване на зелени работни места като резултат от дейността.

Бонуси при оценката получават тези фирми, които имат норвежки партньор – частна компания, неправителствена организация, университет, община. Основните дейности и на българското дружество, и на норвежкия партньор трябва да са тясно свързани с дейностите, за които кандидатстват за финансиране, обясни Венцеслава Янчовска.

Сред допустимите разходи са тези за заплати и вноски за социални осигуровки, както и за пътни и дневни. Програмата ще финансира покупката на ново или използвано оборудване, на консумативи и материали, на недвижимо имущество и/или земя, ако има връзка с целите на проекта (но не повече от 10% от общите допустими разходи).

Финансови условия

Размерът на безвъзмездното финансиране е между 25 и 50% от допустимите разходи, като за малки предприятия може да достигне до 70%. Водещата фирма (и/или партньорът) трябва да осигури останалото съфинансиране в брой. Изработените човекочасове може да се приемат като принос в брой на базата на одобрени почасови ставки за заплати. Не се приемат апортни вноски с цел съфинансиране, предвиждат правилата за кандидатстване.

По схемите има авансово и междинни плащания след направени инвестиции. Одобрената за финансиране компания трябва да използва и да запази собствеността си върху оборудването за срок от минимум три години (при МСП) и пет години (при голямо предприятие) след приключването на проекта.

Само онлайн

Езикът на програмата е английски. Всички предложения и придружителни документи трябва да бъдат подадени до "Иновация Норвегия" на английски език. Официалните удостоверения и заверените годишни счетоводни отчети могат да бъдат подадени на български език, уточни Венцеслава Янчовска.

Кандидатства се само онлайн чрез сайта на програмата. Проектите се оценяват от екипа на "Иновация Норвегия". Те трябва да отговарят на формално-административни критерии, на критерии за допустимост и на технически и финансови критерии за подбор.

Продължението

Новата програма "Развитие на бизнеса, иновациите и МСП" е продължение на програмата "Иновации в зелена индустрия" 2009 - 2014, която стартира на 4 декември 2012 г. Тя беше с бюджет 11.5 млн. евро и по нея бяха обявени три покани за набиране на проектни предложения. Получени бяха 111 заявки, чиято обща сума надхвърли три пъти предвидения бюджет. "Иновации в зелена индустрия" подкрепи 32 проекта на български малки и средни фирми.
Все още няма коментари
Нов коментар