Норвегия ще подкрепи с нови 28.5 млн. евро българския бизнес

До 2021 г. новата програма ще финансира "бизнес развитие, малки и средни предприятия и иновации"

"Теси" осъществи в завода си в Шумен проект за подобряване на енергийната ефективност на стойност 999 хил. евро, от които 300 хил. евро са безвъзмездни от "Иновации в зелена индустрия"
"Теси" осъществи в завода си в Шумен проект за подобряване на енергийната ефективност на стойност 999 хил. евро, от които 300 хил. евро са безвъзмездни от "Иновации в зелена индустрия"
"Теси" осъществи в завода си в Шумен проект за подобряване на енергийната ефективност на стойност 999 хил. евро, от които 300 хил. евро са безвъзмездни от "Иновации в зелена индустрия"    ©  Цветелина Белутова
"Теси" осъществи в завода си в Шумен проект за подобряване на енергийната ефективност на стойност 999 хил. евро, от които 300 хил. евро са безвъзмездни от "Иновации в зелена индустрия"    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

До 2021 г. Норвежкият финансов механизъм (Norway Grants) ще подкрепи безвъзмездно в България проекти за 28.5 млн. евро, свързани с "бизнес развитие, малки и средни предприятия и иновации". Новата едноименна програма е продължение на досегашната "Иновации в зелена индустрия", която бе с бюджет 11.5 млн. евро. Разликата е не само в по-големия размер на средствата, но и в по-широкия кръг от дейности, които ще бъдат финансирани, стана ясно по време на заключителна конференция за резултатите от изпълнението досега.

Консултации с бизнеса

"В момента се водят консултации с максимален брой участници, за да се уточнят конкретните параметри на новата програма. Целта на разговорите е да се направи оценка на предизвикателствата пред фирмите, за да може условията за кандидатстване да отговорят максимално точно на нуждите на бизнеса. След изработването на окончателната концепция тя трябва да бъде одобрена от донора – норвежкото правителство", обясни за "Капитал" Венцеслава Янчовска, мениджър на офиса на държавната агенция "Иновация Норвегия" в България.

Агенцията разпределя над 1 млрд. евро годишно за норвежките малки и средни предприятия под формата на грантови схеми, кредитиране, консултации, маркетинг услуги, уточни Янчовска.

Засега е ясно, е че минимум 50% от средствата по новата програма "Бизнес развитие, малки и средни предприятия и иновации" трябва да бъдат използвани за създаване и прилагане на "зелени технологии" в частния сектор. Изискването за наличие на норвежки партньор няма да бъде задължително, но наличието му ще бъде бонус за българската фирма, защото означава достъп до норвежко ноу-хау, обучение, развитие на двустранни връзки, уточни Венцеслава Янчовска.

Известно е също, че "Иновация Норвегия" ще бъде оператор и на новата програма, така както досега управляваше "Иновации в зелена индустрия". Агенцията ще продължи да бъде сертифициращ и разплащателен орган и отново ще работи без посредник с одобрените за финансиране български компании.

Заявки с три пъти по-голям бюджет

Програма "Иновации в зелена индустрия" 2009 - 2014 стартира на 4 декември 2012 г. с публикуването на първата обява за набиране на проектни предложения. По това време наличието на норвежки партньор бе задължително условие за кандидатстване на българските фирми. В последвалите две обяви обаче това изискване отпадна.

"Получихме общо 111 заявки, чиято обща сума надхвърли три пъти предвидения бюджет", обобщи Ане Лисе Рогнлидален, програмен мениджър. Обобщените резултати от програмата вече са известни (виж каретата). Подкрепа от "Иновации в зелена индустрия" получават 32 проекта, от които 26 вече са изпълнени. Финансирани са преимуществено частни малки и средни фирми, но също и две държавни предприятия, както и три неправителствени организации. Одобрените проекти са на територията на цялата страна и в най-разнообразни сектори – биоторове, храни, преработвателна промишленост, осветление, мебели, ВЕИ и др., обобщи Ане Лисе Рогнлидален. По думите й реализацията на идеите носи огромен икономически ефект за компаниите, който се изразява в спестени енергия, вода, отпадъци, вредни емисии. Резултатът в крайна сметка е по-голяма конкурентоспособност. "Проектите носят и социална изгода, защото изпълнението им изисква наемане на хора, включително от ромското малцинство, както и откриването на нови работни места", посочи Ане Лисе Рогнлидален.

Седемдесет и пет процента от проектите са реализирани съвместно с норвежки партньори. Тяхната роля варира и се изразява в предоставяне на професионални съвети, ноу-хау и специфични познания в отрасъла, в архитектурна, научна и внедрителска дейност, организиране на обучения.

"Работим с агенция "Иновация Норвегия" от 2010 г., когато поискахме подкрепа за проект, свързан със строеж на соларни панели. Тогава заетите във фирмата бяха 42-ма", обясни Владимир Табутов, изпълнителен директор на "Хидроенергийна компания" - Благоевград. Последвало изпълнение на още два проекта, финансирани от "Иновация Норвегия". Последният от тях е за изграждане на топлоелектрическа централата, която ще използва отпадна биомаса за гориво, и на инсталация за производство на слепени греди и дървесни пелети. Стойността му е 3.515 млн. евро, от които 1.2 млн. евро са безвъзмездни от Норвежкия финансов механизъм. "Благодарение на професионализма на "Иновация Норвегия" и на споделения опит и ресурс нашата фирма днес работи на четири континента, а заетите в нея са над 600 в десет офиса по света", обобщи Владимир Табутов. И съобщи, че компанията обмисля следващ проект.

Резултати от изпълнението на "Иновации в зелена индустрия" 2009-2014

- одобрени 32 проекта

- изпълнени 26 проекта

- 92% ниво на усвояване на средствата

- тематични области: внедряване на иновативни зелени технологии в индустрията (20 проекта), въвеждане на нови продукти, щадящи околната среда (8), повишаване на осведомеността за зелените иновациии и корпоративната социална отговорност (3)

- 5 проекта все още се изпълняват и ще приключат до края на април т.г.

- 1 проект не е реализиран поради липса на необходимите разрешителни, затова и ще бъде финансиран през новия програмен период

- бюджетът на отделните проекти варира от 200 хил. до 2 млн. евро

- средният размер на безвъзмездната помощ е около 350 хил. евро

- разкрити са 539 нови работни места.

Ефекти от реализацията проектите

В почти всички проекти инвестицията в нови зелени технологии води до:

- Намаляване на консумацията на енергия – с между 10 и 30%

- Намаляване на потреблението на вода с 20%

- Намаляване на производствените разходи с около 20%

- Повишаване на производителността – с между 10 и 20%

- Повишаване на оборотите с минимум 10%.

Източник: "Иновация Норвегия"
2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    fkr55482911 avatar :-|
    султана глаушева
    • - 12
    • + 1

    Мерси. Държавата, дето се обявява като най-щастлива. И е с най-голям процент самоубийства. Гледала съм ги как се забавляват. Качва се на колата и кара. Спира някъде и се натрясква до безсъзнание. Делово. Пие, за да се напие. Когато ермитажът е бил галерия, те са ходили по дърветата. Покорно благодаря. Култура не се създава за столетия, а за хилядолетия. И никак не искам северноевропейските варвари да инвестират в БГ! Просто защото те гледат едно - келепира! Техния! По техния си начин!

    Нередност?
  • 2
    lks24520573 avatar :-|
    sosy_jopy king
    • + 11

    Кога ли ще стигнем по "варварство" тези примати, след 200 или 300 години и то ако такива като Султана заминат по-скоро за сибирския ермитаж.

    Нередност?
Нов коментар