Компанията за кръвни изследвания Theranos окончателно затвори

Допреди три години компанията се оценяваше на над 9 млрд. долара

Елизабет Холмс
Елизабет Холмс
Елизабет Холмс    ©  Reuters
Елизабет Холмс    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Компанията за кръвни изследвания Theranos прекратява дейност и ще върне всички останали парични средства на кредиторите си, съобщава Financial Times.

Разпадането на компанията

Компанията се разпадна три месеца след като основателката й Елизабет Холмс беше обвинена от федерални прокурори в измама в размер на няколко милиона долара. След обвиненията дружеството е принудено да затвори лабораториите и тестовите си центрове.

Инвеститорите очакваха този ход от юни, когато прокурорите обявиха обвиненията срещу Холмс. Тогава тя се оттегли като главен изпълнителен директор и предаде управлението на адвоката на компанията Дейвид Тейлър.

Измамата

Една от тогава обещаващите стартиращи компании в Силициевата долина се прочу със създаването на специална технология за вземане на кръвни проби без игли. Методът й имаше амбицията да замени традиционния, при който кръв се взема венозно. При новия се използва малка капсула и с леко бодване на пръста в нея се събира нужното количество кръв. Иновативната идея да се вземат само по две-три капки кръв и от тази проба да се правят над 240 различни теста даваше заявки да промени света на медицината, защото по този начин изследванията се правят значително по-бързо и струват по-евтино.

Именно тази идея продаде Холмс на дълъг списък от инвеститори, сред които фармацевтичната верига Walgreens, медийния магнат Рупърт Мърдок и съоснователя на Oracle Лари Елисън. Компанията успя да набере близо 700 млн. долара, което я оцени на приблизително 9 млрд. долара.

През март 2018 г. Комисията по ценни книжа и фондови борси на САЩ обвини Холмс и президента на компанията Рамеш Балвани в мащабна измама, провеждана в продължение на години, с която двамата са набрали над 700 млн. долара, като "са преувеличавали или са правили фалшиви изказвания за технологията, бизнеса и финансовото представяне на компанията". Ако двамата бъдат осъдени, могат да бъдат изправени пред присъди лишаване от свобода с максимален срок до 20 години и глоби от 250 хил. долара.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    sjkadasdhja avatar :-|
    sjkadasdhja

    Супер странно. Повечето компании правят абсолютно същото. Сигурно са сглупили с нещо друго.

    Нередност?
Нов коментар