🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Историята на Theranos спечели наградата на FT и McKinsey за бизнес книга на 2018 г.

Bad Blood на Джон Кaрeйру разказва за падението на някога многообещаващата компания за кръвни изследвания

Основателката на Theranos Елизабет Холмс
Основателката на Theranos Елизабет Холмс
Основателката на Theranos Елизабет Холмс    ©  Reuters
Основателката на Theranos Елизабет Холмс    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Книгата на Джон Кaрeйру Bad Blood, разказваща за възхода и падението на компанията за кръвни изследвания Theranos, e тазгодишният носител на наградата на Financial Times и McKinsey за бизнес литература, съобщи Financial Times. Кaрeйру е френско-американски разследващ журналист, който работи в The Wall Street Journal и има две награди "Пулицър". Той получи и финансов стимул в размер на 30 хил. британски лири на церемония в националната галерия в Лондон, след като Bad Blood се очерта като явен фаворит сред шестте заглавия в краткия списък на журито.

Историята

Книгата разказва историята за разпадането на Theranos от друга гледна точка и позорът за основателката Елизабет Холмс, след като предполагаемо революционния начин за тестване на кръвта, който стартиращата компания предложи преди години, се оказа с прекалено много недостатъци. Затова и пълното заглавие е Bad Blood: Secrets and Lies in a Silicon Valley Startup - за тайните и лъжите в стартъпа.

След публикуването на книгата главният изпълнителен директор Елизабет Холмс и бившият ѝ заместник в компанията Рамеш Балуани бяха обвинени в извършване на измама за милиони долари. Дуото е обвинено в заблуда на инвеститори, политици, лекари и обществеността. През септември компанията обяви, че прекратява дейността си и ще върне всички останали парични средства на кредиторите.

Книгата на Кaрeйру, която е издавана от Picador във Великобритания и от Knopf в САЩ, получи широко одобрение от критиците и публиката. Тя поставя въпроса не само за културата в един стартъп, който в апогея си е бил оценен на над 9 млрд. долара, но и за тази в цялата Силиконова долина. Книгата предлага прозрения относно култа към основателите на подобни компании и слабостите в регулирането и корпоративното управление. В борда на директорите на Theranos някога са били бившите държавни секретари Хенри Кисинджър и Джордж Шулц, както и настоящият секретар по отбраната Джим Матис. Групата също така привлече и инвеститори като Лари Елисън и Рупърт Мърдок.

Приемайки наградата, Кaрeйру каза, че "читателите трябва да се поучат от скандала и че подходът "напредвам бързо и чупя всичко", който е силно приложим в сферата на технологичните иновации, не работи добре в области като здравеопазване и самоуправление". Той добави, че "този подход не трябва да се прилага, когато човешкият живот е заложен". Председателят на журито и главен редактор на FT Лайънъл Барбър описа Bad Blood като "блестяща корпоративна журналистика, която на моменти се чете като трилър".

Кевин Снайдер, глобален управляващ партньор в консултантската компания McKinsey, която подкрепя наградата, връчи наградата на Кaрeйру. Снайдър каза, че книгата "преподава уроците за правилните компромиси между насърчаването на иновациите и грижата за хората".

Наградата

Наградата "Бизнес книга на годината" стартира през 2005 г. и се връчва на четивото, което предоставя "най-привлекателното и приятно вникване в съвременните бизнес въпроси, включително управление, финанси и икономика". През 2017 г. тя е спечелена от Ейми Голдщайн за Janesville, която разглежда последиците от затварянето на завода на General Motors в Уисконсин.

Другите заглавия в краткия списък, авторите на всяко от които ще получи финансов стимул от 10 хил. паунда, са "Капитализмът в Америка" от Алън Грийнспан и Адриан Уолдридж, "Дайте пари на хората" от Ани Лоурей, "Милиардерът Раж" на Джеймс Крабтри, "Стойността на всичко" на Мариана Мацукато и "Новата сила" на Хенри Тимс.