НА ЖИВО от 09:00 ч.:
Среща на бизнеса от Черноморието

Годишно в страната се обработват над 50 хил. тона дрехи втора ръка

Повече от половината от тези количества се изнасят след това в държави извън ЕС

Севдалин Спасов: Над 70% от събрания текстил е годен за повторна употреба
Севдалин Спасов: Над 70% от събрания текстил е годен за повторна употреба
Севдалин Спасов: Над 70% от събрания текстил е годен за повторна употреба    ©  АПТДВУ
Севдалин Спасов: Над 70% от събрания текстил е годен за повторна употреба    ©  АПТДВУ
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Годишно в страната се обработват над 50 хил. тона дрехи втора ръка. Те са предимно вносни, като най-големият пазар, от който идват, е Германия. Повече от половината от тези количества се изнасят след това в държави извън ЕС, съобщи на пресконференция Севдалин Спасов, председател на Асоциацията на преработвателите и търговците на дрехи втора употреба.

Пазар

По света употребяваните дрехи се събрат в специални контейнери, след което има два начина за оползотворяването им. Първият – дрехите се сортират на място и се продават в Източна Европа, Азия, Африка като продукт, а не като текстилен отпадък. Вторият – изнасят се в необработен вид (придружени със специален сертификат, че са дезинфекцирани) предимно в Източна Европа, където се сортират и отново се изнасят или се продават на съответния вътрешен пазар, обясни Севдалин Спасов. Около 70% от събраните дрехи се сортират в държавите от Източна Европа, като най-големият сортировач е Полша. Там само една фабрика сортира 350 тона дрехи на ден, даде пример той.

Над 70% от събрания текстил е годен за повторна употреба. За рециклиране отиват 15%, за памучни парцали за промишлеността – 10%, а за депониране – до 3%, показват проучванията на асоциацията.

По данни на браншовата организация магазините за продажба на дрехи втора ръка в страната са около 3000. До 2008 г. те са били над 4000, но възходът на онлайн продажбите и кризата са довели до намаление. Заетите в бранша са над 8000, които се занимават със сортиране и продажба на дрехите, а отскоро и със събирането им.

Потребителски навици

През последната една година 50% от българите поне веднъж са пазарували във физически магазини, базари или онлайн дрехи втора употреба. Този процент е сходен в цялата страна, като изключение прави единствено София, където покупките са с около 8% по-ниски. Това показва представително проучване на агенция "Естат" по поръчка на браншовата асоциация, проведено от 4 до 18 септември т.г. с 801 участници.

Българите пазаруват по нещо ново за гардероба си при смяната на всеки сезон, а около 40% купуват облекло веднъж месечно или дори по-често. Дрехи втора ръка също се купуват най-често на всеки 2-3 месеца, а над 27% от всички анкетирани пазаруват от магазини втора употреба най-малко веднъж в месеца, отчита изследването.

Обикновено купувачите харчат между 21 и 50 лв. на месец за дрехи, като бюджетът за облекло намалява с нарастване на възрастта. Половината от пазаруващите в магазини за дрехи втора ръка плащат за това между 1 и 20 лв. на месец, отчита "Естат".

Очаквано, ниските цени в сравнение с тези на новите облекла са водещият аргумент при закупуването на дрехи втора употреба. Но за над 30% от купувачите мотивът са "качествените, разнообразни и маркови стоки", които се предлагат в тези магазини. За 2.6% от анкетираните основна причина за покупка на дрехи втора ръка е грижата за околната среда.

Нагласи към рециклирането

Шестдесет и два процента от българите подаряват ненужните си дрехи на близки и познати, а 37% оставят облеклата до контейнерите за смет. У дома/в мазето "за всеки случай" държат дрехи близо 32% от запитаните. Мъжете много по-често в сравнение с жените пазят старите си дрехи вкъщи дори да нямат планове да ги носят повече.

Дарения за домове и църкви правят близо 24% от анкетираните, а 18% ги предават в контейнери за текстил. Девет от 10 души заявяват, че биха предавали непотребните дрехи в специални контейнери, ако облеклата се даряват или използват повторно.

Продуктова такса

Асоциацията на преработвателите и търговците на дрехи втора употреба възразяват срещу предложението на Министерството на околната среда и водите да се въведе продуктова такса за дрехи и обувки. "Предложенията, свързани с продуктовата такса, са антиекологични, защото не изпълняват целите на Рамковата директива за отпадъците, според която повторната употреба следва да бъде насърчавана", казва Севдалин Спасов.

Според него предложението е и антиевропейско. "Продуктовата такса за употребявани облекла е прецедент в ЕС. "Единствената държава в рамките на Европейския съюз, която налага продуктова такса върху текстилни материали, е Франция, но тя се дължи само за новите облекла, обувки и спално бельо. Събраните суми се използват за субсидиране на сортирането и рециклирането на отпадъци с текстилен произход", коментира Спасов.

Освен това, ако предложенията бъдат приети, дрехите втора ръка ще поскъпнат значително, а преобладаващата част от техните потребители са ценово най-чувствителната група от обществото, подчертават от асоциацията.