🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Мораториум върху вноса на боклуци ще спре заводи за метали, стъкло, пластмаси

Забраната противоречи на европейското законодателство

Проблемни случаи на внос на боклук има, но управляващите реално могат да забранят суровини за цели индустрии
Проблемни случаи на внос на боклук има, но управляващите реално могат да забранят суровини за цели индустрии
Проблемни случаи на внос на боклук има, но управляващите реално могат да забранят суровини за цели индустрии    ©  Цветелина Белутова
Проблемни случаи на внос на боклук има, но управляващите реално могат да забранят суровини за цели индустрии    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

В свой стил премиерът Бойко Борисов разпореди да спре вносът на боклуци. Но тази мярка, ако важи за всички видове отпадъци, ще удари много и големи сектори като металургия, производство на стъкло, търговия с дрехи втора ръка*. Решение за мораториум все още не е взето, но се споменава срок от година. Нищо че би противоречало на европейското законодателство. А държавата трябва не да спира рециклирането, а да контролира кой и какво внася и дали го складира или гори незаконно.

Незаконно и опасно за бизнеса

Заради риска да се действа необмислено и поголовно Българската стопанска камара (БСК) и три браншови организации поискаха с писмо спешна среща с новия министър на околната среда и водите Емил Димитров. Тревогата е, че много производствени предприятия ще останат без необходимите суровини в резултат на мораториума. Освен това общата забрана на внос на отпадъци от други държави - членки на ЕС, би била в нарушение на правилата на единния пазар и свободното движение на стоки в общността, твърдят от БСК, Асоциацията на рециклиращата индустрия, Асоциацията на преработвателите и търговците на дрехи втора употреба и Българската асоциация по рециклиране.

"Евентуалната забрана или мораториум върху вноса на отпадъци ще наруши Базелската конвенция от 1994 г., подписана от 170 страни, която регламентира международната търговия с отпадъци и която е пренесена в европейското законодателство чрез Регламент 1013/2006, определящ условията за трансграничен превоз на отпадъци в ЕС", обобщава Владимир Димитров, изпълнителен директор на Асоциацията на рециклиращата индустрия.

Отпадъците – стоки и суровини

Предприятията от рециклиращата и преработващата промишленост осъществяват внос и износ на отпадъци с различни кодове, които са ценна суровина за българската и европейската индустрия, припомнят от БСК.

"Отпадъците отдавна не са боклук, а стоки и суровини. Неслучайно кръговата икономика е вторият стълб на екологичната политика на ЕС и "Новата зелена сделка". България е малък пазар, но с голяма индустрия, която произвежда много за експорт, а това налага внос на суровини, голяма част от които са класифицирани като отпадъци", коментира на своята фейсбук страница Боян Рашев, консултант по устойчиво развитие и управляващ партньор в denkstatt.

"Трябва да правим ясно разграничение между "отпадък" и "боклук". Напоследък се наблюдава една тенденция да се очерня бизнесът с отпадъци на общо основание само защото държавата се проваля в контрола на сивата му част. Един от най-важните принципи на кръговата икономика е, че "отпадъкът за един е ценен ресурс за друг". Ако не бяха търговията и оползотворяването на отпадъците, човечеството вече нямаше да съществува, защото щеше да бъде "задушено" от боклуци. Бизнесът с отпадъци не бива да се анатемосва, защото той е полезен. Все едно да забраним бизнеса с лекарства, защото има нелегална търговия с наркотици", заяви за "Капитал" Севдалин Спасов, председател на Асоциацията на преработвателите и търговците на дрехи втора употреба и собственик на second-hand веригата магазини "Мания".

Кои сектори ще имат проблеми

Според БСК бизнесът е наясно с обществените притеснения от придобилите гласност случаи на нарушения с отпадъци, но всяка крайна мярка, включително временна забрана (мораториум) на вноса им, може да остави рециклиращия сектор без необходимите суровини. А това би причинило сериозни вреди на преработвателите на отпадъци от текстил, пластмаси, хартия, метали за металургията и други сектори с всички неблагоприятни социални последици", предупреждават от работодателската организация.

Боян Рашев два примери за индустрии, които ще бъдат пряко засегнати от евентуален мораториум. "Аурубис България" генерира 9% от износа на страната и е най-голямата рециклираща медна скрап компания в Югоизточна Европа. Ако не може да си внася меден скрап, ще има проблем - най-меко казано. Това, но в по-ограничен размер, се отнася за цялата ни металургия - "София мед", КЦМ, "Стомана", "Алкомет" внасят огромни количества метални отпадъци, за да работят. Стъкларските ни заводи внасят стъклен отпадък, а произвеждат основно за експорт. Бългaрия има огромна за размерите на страната рециклираща индустрия за пластмаси, в която последните 2 години са инвестирани стотици милиони левове. Тя остава практически без суровина, защото количествата от местния пазар са смешно малки за нея. Цели браншове ще бъдат затрити - например вносът, сортирането и продажбата на дрехи втора ръка. Страшно много хора се обличат само от техните магазини. Този бизнес просто спира", обобщава Боян Рашев.

"В Асоциацията на преработвателите и търговците на дрехи втора употреба членуват 14 български и международни компании, занимаващи се със събиране, сортиране и продажба на дрехи втора употреба и текстилни отпадъци. Всички наши фирми членки са регистрирани по Закона за управление на отпадъците и подлежат на почти ежемесечни проверки и работят абсолютно законно, честно и прозрачно", казва Севдалин Спасов.

Той припомня, че дрехите втора употреба, които са в необработен вид, се класифицират като неопасен отпадък. Годишно фирмите от браншовата асоциация внасят и обработват повече от 35 000 тона (2000 контейнера) дрехи втора употреба и текстилни отпадъци. Над половината от внесените количества сe реекспортират за трети страни - Русия, държави в Африка, Азия. Освен това компаниите в този бранш вече имат над 200 пункта в страната за събиране на непотребни дрехи и за 2019 г. са събрали над 1600 тона, които сортират.

"Ние извършваме изключително полезна дейност, защото над 70% от текстилния отпадък, който сортираме, е пригоден за повторна употреба, а това е най-предпочитаният начин за оползотворяването му", обобщава Севдалин Спасов. Той подчертава, че в бизнеса с дрехи втора употреба и текстилни отпадъци са ангажирани пряко над 5 хиляди души, които биха останали без работа, "защото при евентуален мораториум фабриките ще останат без суровина само след 2-3 седмици".

Контрол, а не забрана

От БСК настояват да се подобри контролът по спазването на действащата нормативна уредба, свързана с вноса и изгарянето на отпадъци, както и над издадените разрешения за внос на опасни отпадъци.

"С тревога следим зачестяващите случаи на нерегламентирано изгаряне на отпадъци и внос на такива с неизяснен произход, състав и направление за третиране и оползотворяване. Като национално представителна работодателска организация и представители на сектор, инвестирал значителни средства в инфраструктура, машини, съоръжения и технологии за преработка на отпадъци и тяхното превръщане в суровини, категорично се противопоставяме на лоши практики, които са удар по имиджа на рециклиращата индустрия, нанасят вреда на околната среда, човешкото здраве и кръговата икономика на България", отбелязват от работодателската организация. Според БСК ограничителната мярка, която се обмисля, трябва "да бъде пропорционална и да се ограничи до стриктно необходимото за защитата на човешкото здраве и околната среда".

*На извънредното заседание на Министерския съвет в събота премиерът Бойко Борисов уточни, че забраната няма да се отнася за вноса на дрехи втора употреба.

10 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    xvr1579343132635811 avatar :-|
    loginme007 master
    • - 5
    • + 2

    Защо пропускате факта че вносът на пластмасови и други отпадъци вече е забранен в почти цяла Азия и след споразумението от Стокхолм, нежеланите боклуци са се насочили към нас!? Нима не знаете, че в Италия цели области са унищожени от боклука, а мафията дори радиоактивни отпадъци е изхвърлила в продължение на години!?? Връзка между боклука и заболеваемостта, съответно смъртността, не правите ли!??

    Нередност?
  • 2
    bramasole avatar :-|
    bramasole
    • + 6

    "От БСК настояват да се подобри контролът по спазването на действащата нормативна уредба, свързана с вноса и изгарянето на отпадъци, както и над издадените разрешения за внос на опасни отпадъци."
    Това е единственото логично и правилно решение, още повече, че съществуват различни държ. институции, в чиито задължения е вписан въпр. контрол. Но в този случай май ще трябва да се отказва внос на нЕкои приятелчета... Затова е по-лесно да се забрани изцяло вносът на отпадъци. Ама противоречало на европейското законодателство...

    Нередност?
  • 3
    ultrafan_rs avatar :-|
    ultrafan_rs
    • + 3

    Капитал, кога ще разследвате Екопак и рециклирането на българския боклук като колегите ви от Офнюз.
    https://m.offnews.bg/news/Razsledvane_68/Ekopak-e-poluchila-187-mln-lv-taksi-a-e-investirala-samo-17-mln-v_714913.html

    Нередност?
  • 4
    xte29566872 avatar :-|
    xte29566872
    • + 6

    Всички тези опасни отпадъци са внесени в страната полулегално под носа на митници, екологични и здравни власти, на които очите са затворени с едно обаждане по телефона от достатъчно високо място. Класика.
    Ако италианските карабинери не бяха арестували влака с боклуците, никой нищо нямаше да разбере.

    Нередност?
  • 5
    djb95 avatar :-|
    djb95
    • - 4
    • + 2

    Значи тъпите германци, италианци, французи , англичани и т. н европейци не са се сетили да използват опасните отпадъци за тяхната металургия, стъкларство, цименто производство , а използват приподен газ . Само ние сме тарикатите. Режизоро кога стана министър кога разбра , че Бобов дол не гори отпадъци. Внасяли ги с тонове да си ги миришат в теца.
    НЕКА ДА Е ЯСНО-КОВАчКИ БЕЗОБРАЗНО ТРОВИ ВСИчКИ. НЕГОВИТЕ ТЕЦОВЕ НЯМАТ ИНСТАЛАЦИИ, ХЕРМЕТИчЕСКИ И С ФИЛТРИ, КОИТО ДА ГОРЯТ БЕЗОПАСНО И СЛАМА, КАМО ЛИ ОТПАДЪЦИ

    Нередност?
  • 6
    peni_nikol.53. avatar :-|
    Peni Nikol
    • - 4
    • + 2

    Малко ли са нашите боклуци, за да внасяме на Европа боклуците.

    Нередност?
  • 7
    ilinden avatar :-|
    Peacock
    • + 4

    До коментар [#5] от "djb95":

    Ако бяхте прочели статията, щяхте да разберете че тези заводи внасят основна суровина за преработка, а не отпадъци за горене! За каква газ пишете!!

    Нередност?
  • 8
    drilldo avatar :-|
    Георги Георгиев
    • - 1
    • + 2

    До коментар [#1] от "loginme007 master":

    Точно Капитал има много статии по темата.

    Нередност?
  • 9
    drilldo avatar :-|
    Георги Георгиев
    • - 1
    • + 3

    Не знам Бойко дали си дава сметка, какъв пожар създава. Утре ще кажат "ЕС задължава България да внася боклуци".

    Самият термин боклук е фалшив. Във природата няма нещо като боклук. Това е събирателен термин, в който влизат от съвсем безобидни неща като хартия до съвсем опасни вещества като използвано ядрено гориво.

    Рециклирането и кръговата икономика са единственото решение, които могат да предпазят държавите от зариване с боклуци. Само че досега можеше да се бавим с въвеждането, защото можехме удобно да пращаме боклуци в Азия. Сега вече не може.

    Почти всеки един "боклук" може да се преизползва - пластмаса, хартия, батерии, органични отпадъци. Каквото се сетите! Дори горенето на отпадъци е добър вариант, осъществяващ се в много западни икономики. Само че КОНТРОЛИРАНО!

    На България проблема с вносните отпадъци й е изцяло политически! Ако не сменим мафията ГЕРББСПДПС, която ни управлява - ще си ги жънем все такива поличби. Утре и ядрени отпадъци ще докарат, нали техните деца са по чужбина. Бонуси да има!

    Нередност?
  • 10
    drilldo avatar :-|
    Георги Георгиев
    • - 1
    • + 3

    До коментар [#6] от "Peni Nikol":

    Накратко - да. За развитието на легален и полезен бизнес, който използва полезни отпадъци е нужна суровина в голямо количество.

    Твоят е точно изводът, до който искат да стигнеш от кафявите медии. От този извод нататък се минава през конспирацията и се стига до пост-истината. Веднъж стигнеш ли до това верую, вярваш само в писаниците по фейсбук и гласуваш за лъжливи тарикати.

    Цялата схема е за да се очерни рециклирането и всички индустрии, свъразни с него. После да си продължим с балирането и депонирането, където са нашите хора.

    Нередност?
Нов коментар