🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Блокчейн проектът ScyNet получи финансиране за 250 000 евро

Платформата е победител в конкурса по време на конференцията CEE Block София

Победителите в конкурса получиха финансиране от 250 000 евро
Победителите в конкурса получиха финансиране от 250 000 евро
Победителите в конкурса получиха финансиране от 250 000 евро    ©  Телелинк
Победителите в конкурса получиха финансиране от 250 000 евро    ©  Телелинк
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Блокчейн решението ScyNet е победителят в стартъп конкурса по време на конференцията CEE Block София в партньорство с "Телелинк България". Технологичната компания ще осигури финансиране от 250 000 евро плюс менторство за финалното реализиране на спечелилата идея.

ScyNet е дело на организацията Comrade Cooperative, която е собственост на различни софтуерни разработчици. Те работят върху проекти със стартиращи компании, които след това да прерастват в успешен бизнес. Идеята зад платформата е създаването на децентрализиран изкуствен интелект с помощта на блокчейн технологията. Тъй като такъв проект изисква огромна компютърна мощ, ScyNet всъщност създава мрежа, в която всеки допринася чрез компютърни изчислителни възможности. Чрез тях се създават и обучават тъй наречените автономни AI агенти, базирани на smart-contracts, които могат да бъдат използвани в различни индустрии.

Тодор Колев, изпълнителен директор на Comrade Cooperative, заяви пред "Капитал", че в наши дни основно огромни корпорации като Google могат да развиват мегапроекти в областта на изкуствения интелект и контролът над тях става все по-ограничен. Според него ScyNet децентрализира целия процес и позволява на всеки, който досега е "копаел" биткойн примерно, да се занимава вместо това с обучаването на AI агенти чрез мощта на собствения си компютър.

Тези AI агенти могат да бъдат използвани в различни индустрии, но първоначално те ще могат да правят изчисления и дори да взимат елементарни решения в областта на търговията с финансови инструменти - например криптовалутите. Обученият "агент" ще може да предвиди каква ще е цената на биткойн в следващия час и да действа според нея, казва Колев. Така първоначално продуктът ще бъде насочен към хедж фондове. Според специалиста решението на ScyNet може да бъде прилагано в най-различни индустрии.

Получените средства от 250 000 евро ще бъдат използвани за разширяване на екипа и създаване на бета-версия на ScyNet догодина, уточни Колев. Comrade Cooperative има общо 21 разработчици и специалисти, работещи по два проекта - ScyNet плюс друго блокчейн решение - Wetonomy, позволяващо създаването на децентрализирана автономна организация.

В конкурса участваха над 50 блокчейн проекта в сферата на образованието, здравеопазването, управление на верига за доставките и други области, а до финалната фаза достигнаха девет. В журито бяха Любомир Минчев, основател и главен изпълнителен директор на "Телелинк", Божидар Божанов, основател на LogSentinel, Елвин Гури, изпълнителен директор на Empower Capital, Иван Житиянов, изпълнителен директор на "Телелинк Бизнес Сървисис", и Росен Иванов, основател на BlackPeak Capital.

Все още няма коментари
Нов коментар