Дейвид Суомалайнен: Блокчейн е пътят към децентрализация и ще извади от играта много посредници в бизнеса

Юристът и експерт в областта на блокчейн пред "Капитал"

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Дейвид Суомалайнен е шведски юрист, един от известните европейски експерти в областта на бъдещото прилагане на блокчейн технологията. Завършил е Университета в Гьотеборг. Работил е в шведското правосъдно министерство, а в момента е в Шведския кадастър (Lantmäteriet), където отговаря за дигитализацията на процесите в контекста на правото. Суомалайнен е и член на EU Blockchain Observatory and Forum, където комуникира с много държавни организации и корпорации за сътрудничество в областта на дигитализацията и блокчейн. Суомалайнен ще е лектор на конференцията CEE Block Sofia, която ще се проведе на 25 и 26 октомври в "София тех парк". Повече подробности на https://ceeblock.eu/

Какви са основните предимства, с които блокчейн технологията може да е в помощ на обществото?

Могат да се разделят грубо на две части. Първата е свързана с това, че технологията може да се използва за повишаване на доверието към дигиталния свят. Тя би допринесла за по-ниски разходи в много области, както и за създаването на нови компании и начини за дигитален трансфер на стойности.

И второ, блокчейн технологията ни кара да се замислим по какъв начин правим нещата и кой трябва да ги върши. Според мен този въпрос е доста важен, въпреки че може да се определи за философски. Бизнес моделите, контролът на данните и ролята на правителствените агенции се основават до голяма степен на централизация. Сега разполагаме с технология, която се базира на децентрализацията. Все още предстои да разберем ползите от това за обществото, но съм убеден, че има много такива.

Според вас на кои индустрии ще повлияе най-много блокчейн технологията?

Най-вероятно на финансовата индустрия. Това се дължи най-вече на факта, че най-много средства се инвестират в такива блокчейн решения. Все пак смятам, че повечето индустрии ще бъдат повлияни по някакъв начин и всеки досегашен посредник вече е нервен. Вероятно има защо.

Бихте ли разказали повече за работата си в тази област и за проекта с Шведския имотен регистър?

По професия съм адвокат, но работя и по дигиталните операции в Шведския имотен регистър. Ролята ми е да се опитам да открия по какъв начин може да се дигитализираме в рамките на правото. Експериментираме с нови технологии, за да открием по какъв начин те биха помогнали за работата ни. Разбрахме, че хората, които си служат с правни регулации, би трябвало да участват в проектите от самото им начало. Технологиите се развиват бързо, но ако хората, отговорни за процесите - например политиците не полагат нужните усилия, то забавянето ще се усети и в технологичния сектор.

Що се отнася до проекта с Шведския имотен регистър, там правим възможни сделките за продажба на недвижим имот, базирани на блокчейн технологията. Блокчейн проверява всички дейности, които се извършват по време на транзакцията. Например потвърждава, че продавачът е и собственик, а купувачът има наличен заем. Накрая ние регистрираме купувача в Имотния регистър като нов собственик. Това ни показва, че можем да автоматизираме и ускорим процеса, тъй като можем да се доверим на данните.

Все пак проектът е още нов и има някои бариери, най-вече правни, които пречат той да стане реална част от работата на Имотния регистър. Но според мен има голям потенциал. Тук изниква и друг въпрос - дали блокчейн технологията ще служи като нов стандарт за защита на данните? Ще се нуждаем ли въобще от имотен регистър в бъдеще? Може би тогава неговата роля ще се изразява в това да гарантира, че дигиталният процес, основаващ се на блокчейн, работи.

Какво представлява EU Blockchain Observatory and Forum (BOaF)?

Това е инициатива на Европейската комисия. Накратко BOaF показва вече съществуващи блокчейн проекти в ЕС и представлява всеобхватен източник на информация в тази сфера. Също така свързва хората, които се занимават с това, и търси препоръки и политики за блокчейн технологията. BOaF разполага с помощници - членове от различни области и държави, които знаят как се работи с блокчейн. Например сега ще публикуваме доклад за GDPR и блокчейн, който според мен ще е много полезен за индустрията. Смятам, че това е една чудесна инициатива, която е много важна за ЕС. Съюзът трябва да заема важна роля в този процес, защото, както казах по-рано, политиците не трябва да изостават от технологиите и бизнеса. Иначе застрашават иновациите.

Ако трябва да направите прогноза, до какво ниво би стигнала блокчейн технологията след 5 години?

Смятам, че много се преувеличава по отношение на тези неща. Затова се надявам да видим реален напредък. Предполагам, че в бъдеще ще говорим повече за децентрализацията, отколкото за блокчейн технологията. Тя ще служи най-вече за инфраструктура, която работи на "заден фон" и по-скоро защитава данните, а няма да бъде технология, която сама по себе си променя света. Също така обаче вярвам, че някои проекти ще се реализират като изцяло нови иновации. Според мен най-успешният от тях ще бъде този, чийто създател не иска да контролира системата, каквито са повечето проекти днес.

Какво място заема темата за киберсигурността в разговорите за блокчейн?

Това е основна тема, когато става въпрос за такъв тип технология и когато говорим как бихме прехвърляли стойност дигитално. Аз лично обаче смятам, че това, което е най-дискутирано днес, е да се намерят проекти, които наистина работят и създават стойност, както и са съобразени с политиките и регулациите. Киберсигурността винаги ще бъде основна тема за дискусии, щом става въпрос за онлайн пространството.

Интервюто взе Константин Николов

Все още няма коментари
Нов коментар