🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Банките разработват блокчейн платформи за търговско финансиране

Големите финансови институции все още не могат да използват технологията масово за пазар, оценяван на 16 трлн. долара

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Големите банки гледат на блокчейн като на следващата технология за развитие на търговското финансиране и инвестират в множество платформи. Въпреки това, поне до този момент, стъпката между използването на блокчейн в няколко големи транзакции и широката употреба изглежда далеч, пише Financial Times. Задачата на банките се усложнява от различия в подсекторите на търговското финансиране, което се оценява на 16 трлн. долара на година.

Тестване на реалния пазар

Когато тексаската Tricon Energy решава да купува полимери от индийската Reliance Energy, двете компании сключват сделка през блокчейн платформата Voltron за броени часове, без обичайната размяна на стотици факсове и телефонни разговори. Транзакцията беше завършена миналия петък. Случаят с Tricon, Reliance и Voltron е един от първите реални примери за това как блокчейн технологиите могат да революционизират и ускорят бизнес транзакциите в световната търговия.

Това е и надеждата на редица големи банки и мегакомпании, включително HSBC, Deutsche Bank, Bank of China, Standard Life, UBS и други, които инвестират в развитието на финансови блокчейн платформи. Блокчейн обещава не само да ускори процеса с търговските финансови сделки, но и системно да намали риска в транзакциите и да ги опрости. Въпреки това засега резултатите в търговските финанси са смесени, а липсата на ясни срокове за доходоносност на инвестициите затруднява банките.

С предпоставки за сериозна оптимизация

По-големият дял от документооборота при търговското финансиране продължава да е на хартия, включително документи за приемане на товари и стоки и издаването на акредитиви – ключови фактори в почти всяка търговска финансова сделка. Блокчейн платформите биха елиминирали не само огромните количества хартия, но биха освободили сериозно количество човекочасове за сключване на още сделки. Според консултантската компания Bain&Co успешното въвеждане на блокчейн платформи на пазара ще добави 2 млрд. долара към приходите на големите банки и ще увеличи търгувания обем с 1.1 трлн. долара до 2026 г.

Водещите банки обаче срещат известни трудности в достигането на широка употреба на блокчейн технологията. Голяма част от тях тях инвестират в повече от една блокчейн платформа, за да се застраховат, че поне част от инвестициите им ще доведат до резултат, когато пазарът се насочи към определена по-популярна от другите опции. Пазарът на търговско финансиране обаче не е монолитен – пазар за 16 трлн. долара годишно включва разнообразни участници и транзакции и не всички са очаровани от платформите, които банките разработват.

Сложна и огромна сфера

Някои големи транспортни компании като Maersk и Hyundai Merchant Marine разработват собствени блокчейн платформи, вместо да ползват тези, предложени от големите банки. Документарните операции - сферата, която включва издаването на акредитиви и покриването на риска на купувачите от банките, са силно стандартизирани и трудно се променят. Друга пречка за блокчейн платформите е, че дори тези с успешни реални транзакции като при Voltron изискват клиентите им да усвоят технологията и да променят модела си на работа – нещо, за което многобройните по-малки компании може да нямат ресурс в скоро време.

Алесио Бота от консултантската компания McKinsey смята, че банките могат да очакват много по-голямо търсене на продуктите им от подобни сектори в следващите няколко години, но то ще е неравномерно разпределено и ще зависи от желанията на отделните търговци. Следователно и в този случай все още не е сигурно каква ще бъде финалната форма на пазара за блойчейн финансови платформи.

Само няколко ще оцелеят

В момента се разработват поне 7 платформи, които ще се конкурират в сферата на финансиране чрез вземания, с участие на разнообразни европейски, индийски и китайски банки. Пазарът, който банките се борят да превземат, е огромен, като годишните приходи при финансирането на откупуване на вземания са 25 - 30 млрд. долара.

Според Майкъл Вронтамитис, търговски директор за Европа и Америките на StanChart, въпросът е доколко различните платформи, които успеят да оцелеят на пазара, ще осигуряват непрекъсната съвместимост.

Все още няма коментари
Нов коментар