Интернет от Мъск: в САЩ до седмици, скоро навсякъде

Революционната сателитна броудбенд услуга Starlink тръгва до края на октомври и за крайни клиенти

След необявена тримесечна пауза, от септември насам SpaceX възстанови изстрелването на ракети със Starlink-стаелити. Следващия старт е насрочен за тази неделя.
След необявена тримесечна пауза, от септември насам SpaceX възстанови изстрелването на ракети със Starlink-стаелити. Следващия старт е насрочен за тази неделя.
След необявена тримесечна пауза, от септември насам SpaceX възстанови изстрелването на ракети със Starlink-стаелити. Следващия старт е насрочен за тази неделя.    ©  SpaceX
След необявена тримесечна пауза, от септември насам SpaceX възстанови изстрелването на ракети със Starlink-стаелити. Следващия старт е насрочен за тази неделя.    ©  SpaceX

Космическата компания SpaceX на милиардера Илън Мъск е на крачка от официалното пускане на високоскоростната сателитна интернет услуга Starlink за масовите потребители... или поне за американските. Става дума за броудбенд достъп чрез спътници, разположени в много ниска орбита около Земята. Той е сравним като бързина, капацитет и ниско закъснение на сигнала с онлайн услугата по кабел. Безпрецедентното при него е, че може да осигури качествен интернет не само в изключително изолирани локации без нужната в други случаи инфраструктура, но дори на борда на кораби и самолети, много отдалечени от сушата, или пък на високоскоростни влакове. Според прогнозата на SpaceX въпросната революционна услуга трябва да генерира поне 30 млрд. долара приходи до 2025 г., с които фирмата смята да субсидира по-авангардните си и високорискови проекти, свързани с полети в Дълбокия космос, отвъд околоземната орбита. Също така според ново проучване на изследователи от Щатския университет в Охайо Starlink ще може да се използва и за сателитна навигация, алтернативна на системата GPS, поддържана от американските военни, както и на европейската "Галилео" и руската ГЛОНАСС.

Родилните мъки на "звездния" броудбенд

През последната около година Starlink беше във фаза на отворен бета-тест (на теория всеки можеше да се запише), в който участват около 100 хил. избрани клиенти в различни точки на света. Обещанието на SpaceX е, че първоначално преносът на данни при сваляне ще варира между 50 и 150 мегабита, а закъснението на сигнала ще е между 20 и 40 милисекунди. Впоследствие, когато в орбита бъдат изведени няколко хиляди сателита, Мъск обещава интернет с гигабитов капацитет. Макар че става дума за експериментална услуга, в момента тестерите плащат за нея немалка цена - 499 долара първоначална такса за сателитен терминал и по 99 долара всеки месец. Въпреки това до момента в изпитанията са се включили потребители от 17 държави, като най-близките от тях до България за момента са Чехия и Италия. SpaceX също така е подала документи за лицензиране на Starlink и пред телеком регулатора на Гърция, чиято островна география я прави отличен потенциален клиент на услугата.

Преди около седмица Илън Мъск потвърди в своя публикация в Twitter, че Starlink интернетът ще бъде официално пуснат в САЩ до края на октомври. "Трябва да заработи на цялата територия на страната до края на месеца. Имайте предвид, че ще бъде ограничен за определен максимален брой потребители в даден регион. Ситуацията ще се подобри, след като бъдат изстреляни повече сателити", пише милиардерът в поста си от 7 октомври. До момента SpaceX е извела в орбита около 1800 спътника, като се предполага, че поне 1660 от тях функционират. Това позволява на компанията да покрива със сигнал (поне теоретично) почти цялата обитаема територия на планетата и да осигурява бърз онлайн достъп на места, където прокарването на наземна или подводна комуникационна инфраструктура е невъзможно, трудно постижимо или икономически нецелесъобразно. Аналитичните данни на компания Ookla, която е световен лидер в измерването на достъпа до интернет, обаче показват, че все още има твърде широки пролуки в покритието на Starlink.

На опашка за Starlink

Според официалните изявления на SpaceX компанията вече има списък с над 500 хил. чакащи потребители, които са се записали да получат сателитен интернет. В резултат на това в някои случаи официалният сайт нa Starlink предупреждава, че в определени райони услугата няма да е достъпна до 2022, дори до 2023 г. По този повод Мъск коментира в отделна Twitter публикация: "Starlink е проектиран за ниска до средна гъстота на населението, което означава, че бързо може да достигнем максималния брой потребители в определени региони." Затова милиардерът призовава: "Моля запишете се рано, за да си гарантирате място. След като пусне повече сателити, SpaceX ще може да обслужва повече хора."

След необявена предварително тримесечна пауза от септември насам SpaceX възстанови изстрелванията на ракети със Starlink сателити. Този път те започнаха да се извършват от военната база Vandenberg в Калифорния и са предназначени за извеждане на спътници от следващо поколение в полярна орбита. Те трябва да покриват със сигнал най-северните, почти необитаеми региони на планетата, включително Аляска, субарктическа Канада и Северния полюс. Следващият старт е насрочен за тази неделя, 17 октомври, и трябва да изстреля в Космоса 51 нови Starlink-a версия 1.5.

Обновените спътници са част от втория орбитален слой на системата. Новото при тях е, че за първи път ще могат да обменят информация помежду си с лазерна връзка и без нужда от близка наземна станция. Последното е от критична важност, защото, от една страна, драстично ще намали нуждата от изграждане на наземна инфраструктура (респективно от инвестиции в нея), а, от друга, ще позволи доставката на широколентов интернет в абсолютно безлюдни региони, като например полярните области или в средата на океана. В този контекст през лятото стана ясно, че SpaceX вече води преговори с няколко водещи авиокомпании за доставка на бърз Starlink интернет на борда на самолетите им. "В процес на разработка сме на специален продукт за авиацията. Вече направихме няколко демонстрации и се стремим бързо да финализираме хардуера, за да го поставим на самолетите в близко бъдеще", коментира вицепрезидентът на SpaceX Джонатан Хофелер, който отговаря за Starlink и търговската дейност. Още през миналата година компанията на Мъск поиска лиценз за тестово инсталиране на експериментални Starlink терминали на пет самолета "Гълфстрийм".

Интернет със скоростта на светлината

От друга страна, използването на лазерни връзки между сателитите драстично ще увеличи скоростта на онлайн достъпа. "Лазерните връзки в орбита ще намалят закъснението на сигнала с поне 50% заради по-високата скорост на светлината във вакуум и по-краткия път в сравнение с подводните фиброоптични кабели", коментира Илън Мъск в своя Twitter публикация. "Рутинно постигаме скорости от порядъка на 100 гигабита в секунда", заяви по този повод и Бари Матсумори, изпълнителен директор на фирмата BridgeComm, която се занимава с оптични комуникации. И добавя: "Устремили сме се към технология, която ще е способна да постигне терабит." Според него, ако човек се опитва да предава данни със скорости над 10 гигабита в секунда чрез радиочестотния спектър, това започва да създава проблеми. "А също така свободните радиочестоти започват да привършват", обобщава той.

Според изпълнителния директор нa SpaceX Гуейн Шотуел именно добавянето на хардуер за лазерна комуникация между сателитите е довело до лятната пауза в изстрелването на Starlink в орбита. По време на космическия симпозиум в Колорадо спрингс в края на август тя призна, че терминалите за оптична връзка в орбита са "скъпи", но производството им със собствени ресурси е далеч по-изгодно в сравнение със закупуването им от външни доставчици. Според Тина Гатаоре, главен търговски директор на телеком компанията Mynaric, специализирана в тази област, все още властва схващането, че "лазерните комуникации са бутиков продукт". Целта на фирмата е да свали едно устройство под 1 млн. долара, когато става дума за масово производство за нуждите на "сателитен рояк" от поне няколкостотин спътника. Само за сравнение - себестойността на един спътник Starlink неофициално се оценява на под 500 хил. долара.

За да привлече по-бързо нови комерсиални клиенти, SpaceX също така ще трябва да увеличи производството както на нови сателити, така и на наземни потребителски терминали. За целта компанията работи по нова версия на своя сателитен приемник, която е както по-евтина, така и по-лесна за масово производство. Очаква се тя да бъде официално представена по-късно през тази година. В момента приемниците, които се използват в бета-теста и струват на клиентите $499, очевидно са на субсидирани цени. Те са базирани на антени с фазирана решетка - технология, която по принцип се използва в радарите на свръхскъпите бойни изтребители.

Начинанието също така може и да се окаже по-трудно от предвиденото в контекста на глобалната криза с доставките на чипове. За този проблем признава и изпълнителният директор на компанията Гуейн Шотуел. "Трябва да изчакаме да се успокои ситуацията с електронните компоненти, така че наистина да можем да произведем терминали за хората, които искат да ползват услугата", коментира тя още през юли. За жалост дефицитът на чипове не само не се успокоява, но според различни прогнози може да се проточи поне още една година. Което допълнително може да обърка плановете на Мъск да превърне Starlink в сравнително изгоден продукт за все повече хора в неурбанизираните райони.

8 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    selofia avatar :-P
    Селофия
    • - 10
    • + 1

    Кога Мъск ще се намеси и на пазара за еректилна дисфункция...
    Как така... там, където е измислен интернета.. им липсва инфраструктура за доставка на услуга.. по route 66..

    Нередност?
  • 2
    vmware18 avatar :-|
    vmware18
    • - 1
    • + 4

    До коментар [#] от "Селофия":
    Това е основно в средната част на страната, където има малки градчета или ферми, отдалечени на десетки мили едно от друго;
    Просто не е икономически изгодно (т.е. много е скъпо), до всяка ферма или къща да се тегли нов оптичен кабел.
    По населените крайбрежия такива проблеми, разбира се, няма.

    Нередност?
  • 3
    nqma_zna4ka_koi avatar :-|
    nqma zna4ka koi
    • + 1

    Не искам да съм лош пророк, но не мисля че ще се сбъднат прогнозите за приходите. В една България покритието е 96%, а останалите 4% са населени предполагам минимално. Вероятно такова е и положението по света.

    Нередност?
  • 4
    svetlozar_savov avatar :-P
    SS
    • - 1
    • + 4

    То добре , ама горе пълно с космически боклук и въпрос на време е да почнат да излизат от строя след сблъсъка с някоя банална , но движеща се с висока скорост гайка ...

    Нередност?
  • 5
    hou1510481221539200 avatar :-|
    Stoyan Dimitrov
    • + 2

    До коментар [#4] от "":

    Виж, сигурно не са се сетили за това... Че и пазар в България няма да намерят. Изобщо - загубена работа.

    Нередност?
  • 6
    hold_kjeft avatar :-|
    hold_kjeft
    • - 1
    • + 1

    Препоръчвам на автора да следи r/Starlink on reddit. Starlink от известно време предлага интернет към крайни клиенти. Включително и в Европа. Цяла Нидерландия, Франция, Германия, Ирландия потребители вече имат и сталирани dish. Италия, Испания скоро. 2022 из цяла Европа.

    Нередност?
  • 8
    svetlozar_savov avatar :-P
    SS

    До коментар [#] от "":

    То обикновено хората от взиране в дърветата не виждат гората ...

    Нередност?
Нов коментар