🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

"Градус" планира поне 10 млн. лв. инвестиции през тази година

Компанията приключи два проекта за 6 млн. лв. за увеличаване на производството на разплодни яйца и пилешко месо

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Производителят на пилешко месо и изделия "Градус" е изпълнил голяма част от целите в инвестиционния си план, заложени при листването на борсата, съобщи пред "Капитал" изпълнителният директор на компанията Ангел Ангелов. През лятото на миналата година компанията успя да направи най-голямото IPO за последните 10 години и второто в историята на местния пазар листване по привличане на средства в размер на 81 млн. лв. Половината от тях постъпиха в дружеството чрез увеличение на капитала, а останалите отидоха в основателите на компанията и основни акционери – братята Лука и Иван Ангелови.

"Вече имаме конкретни резултати от публичното предлагане на борсата по отношение на инвестициите в основните ни дейности, свързани с производство на разплодни яйца и пилешко месо. Шест месеца след набирането на средствата ние сме преизпълнили инвестиционната си програма за 2018 г. и оставаме при най-ликвидните компании на българската финансова борса", каза Ангелов. Според отчета на фондовата борса за последното тримесечие "Градус" е на 4-то място по оборот и по брой на сделките с акции.

Направените инвестиции

В предварителната си инвестиционна програма "Градус" предвиждаше най-много средства – 15 млн. лв., да отидат за разширяване на капацитета на фермите за родителски стада с цел увеличаване на произвежданите разплодни яйца. В края на миналата година с получените от борсата средства са били изцяло обновени наличните центрове на компанията в Русе и Стара Загора. В средата на октомври чрез дъщерното си дружество "Градус-98" компанията завърши изграждането на нов център за основно стадо родители в русенското село Черна вода с инвестиция 3.5 млн. лв. Базата се състои от 6 сгради и 12 халета, като всяко е с 864 кв.м функционална застроена площ. Предвидените средства за инвестиции в разширяване на капацитета на производство на пилешко месо с цел навлизане на сектор хорека по план са в размер на 5.8 млн. лева.

В дългосрочен план мениджмънтът предвижда увеличаване на производството на пилешко с 30%. След получаването на средствата от борсата компанията е изградила нов център за бройлери в старозагорското село Маджерито, а инвестицията възлиза на малко над 2.38 млн. лева. Обектът се състои от 6 сгради, 12 халета, като всяко хале е със застроена площ 900 кв.м. Базата функционира с пълния си капацитет, който е от 233 хиляди птици бройлери. Тази година ще бъде завършен и другият център за бройлери на компанията, който също се намира в Маджерито и е със същия капацитет, съобщават от компанията. Там ще бъдат инвестирани около 2.5 млн. лв. чрез дъщерното дружество "Лора-2004".

Сред основните акценти в инвестиционната програма на компанията през тази и следващата година е разширяването на продуктовата гама на пилешко месо, като за целта са предвидени 4.5 млн. лв. За разширяването на продажбите на продуктите на компанията от свинско месо са заложени още 6.7 млн. лв.

"Всички продукти от новия ни бранд "Аз ям" , които бяхме предвидили да пуснем на пазара, са вече факт", каза Ангелов. Това са предимно сурово-сушени продукти в по-високия ценови сегмент. По отношение на продуктите, произведени от свинско месо, от компанията казаха, че изкупуват българско и вносно месо и че нямат планове да започнат собствено производство на свинско.

Плановете

През настоящата година "Градус" планира да пусне на пазара нови продукти и да разшири продуктовата си гама. Основната задача на ръководството през 2019 г. остава продължаване на инвестиционната програма, както и разширяване на пазарите. "Градус" продава разплодни яйца в 18 държави. Планира да увеличи значително търговския си дял в Близкия изток, бившите руски републики, както и в Западна Европа. През 2019 г. компанията ще инвестира най-малко 10 млн. лв., като отново ще ремонтира бази в Русе и Стара Загора.

Компанията публикува и индивидуалния си отчет за последното тримесечие на 2018 г., от който става ясно, че е получила 27 млн. лв. дивидент от дъщерните си предприятия. Как се представя целият й бизнес ще стане ясно от консолидираният отчет, който трябва да бъде обявен до края на февруари. Компанията направи борсов дебют при цена от 1.8 лв. за акция в началото на август 2018 г., като в момента цените са малко под това ниво.