🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Коронавирусът е засегнал слабо дейността на "Градус"

Приходите от ключовите дейности са почти непокътнати, спадът идва от търговията със зърно

Ангел Ангелов, изпълнителен директор на "Градус" АД
Ангел Ангелов, изпълнителен директор на "Градус" АД
Ангел Ангелов, изпълнителен директор на "Градус" АД    ©  Надежда Чипева
Ангел Ангелов, изпълнителен директор на "Градус" АД    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

Един от най-големите производители на пилешко месо в страната - "Градус", e реализирал приходи за 78.7 млн. лв. през първото полугодие. Това е понижение от 9% на годишна база, след като през същия период 2019 г. реализираните приходи са били 86.5 млн. лв. Периодът е важен, тъй като обхваща и второто тримесечие, което беше доминирано от коронавируса и започналата икономическа криза. Разходите на дружеството, което през 2018 г. беше листнато на Българската фондова борса, също се понижават с 9% до близо 75 млн. Свиването на дейността на "Градус" е близо до средния спад на икономиката, която през второто тримесечие се сви с 8.2%. Донякъде добрата новина за компанията и нейните акционери е, че спадът не идва от основната дейност на дружеството - там спадът е минимален.

Слаби продажби на зърнени култури

Причината за по-ниските приходи на "Градус" е намаляване на продажбите на зърно и компоненти с 30%. Това е, защото през миналата година за същия период са били реализирани голям брой сделки за продажба на слънчоглед на трети страни (държави, които не са в ЕС), докато пандемията е затруднила осъществяването на подобни сделки през 2020 г., посочват от мениджмънта в доклада за дейността. По този начин цялостните продажби на старозагорското дружество към въпросните трети страни са се понижили с цели 57%. Тези на вътрешния пазар са се повишили обаче с 32%. Приходите от продажби в ЕС са останали приблизително същите.

В резултат на свиването на дейността нетната печалба на компанията също се понижава с близо 2 млн. до 13.7 млн. лв.

За последните шест месеца "Градус" е успял да увеличи активите си с почти 2 млн. лв., добивайки над 8 млн. нов собствен капитал и намалявайки задлъжнялостта си с малко под 7 млн. Компанията идентифицира няколко основни риска за дейността си, сред които е и все още върлуващият коронавирус. Останалите й притеснения са свързани с ликвидни, валутни и пазарни рискове.

"Градус" е една от най-големите публични компании с пазарна капитализация 350 млн. лв. Тя направи и най-голямото публично предлагане на акции от десетилетие - през 2018 г. набра над 80 млн. лв. от фондовата борса, като половината бяха увеличение на капитала, а другите постъпиха в старите акционери.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    voda avatar :-|
    The investor
    • - 5
    • + 1

    Хубава новина!
    ГРАДУС предлагат най-доброто пилешко месо в България.

    Нередност?
Нов коментар