Shell започва търсенето на нефт и газ край Бургас на 1 април

Инвестицията в проучването и сондажа на находище "Хан Кубрат" ще е между 50 и 150 млн. долара

Проучването сега ще е в южната част на блока срещу "Силистар"
Проучването сега ще е в южната част на блока срещу "Силистар"
Проучването сега ще е в южната част на блока срещу "Силистар"    ©  Woodside
Проучването сега ще е в южната част на блока срещу "Силистар"    ©  Woodside
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Проучвателният сондаж на Shell за нефт и природен газ в блок "1-14 Хан Кубрат" започва на 1 април. Това обяви Александър Кейс, ръководител на проекта за България в Shell. Целта на сондажа е да се определи наличието на евентуални залежи.

Сондажите ще се правят на дълбочина 1300 метра, на разстояние 80 км от бреговата ивица южно от Бургас. Сондажната дейност ще продължи 90 дни. Следва период на анализ на данните. Най-вероятно ще бъдат необходими допълнителни проучвания и оценъчни сондажи, за да се направи оценка на въглеводородите, като ако те са над определени нива, които имат търговска стойност, Shell ще вземе решение за бъдещите си инвестиции в инфраструктура за добив. Обикновено процесът на откриване на въглеводороди до изваждането им на повърхността с търговска цел трае 6-10 години, а фазата на добив - 20-30 години. Тоест, ако има оправдани залежи, добивът няма да започне преди 2025 г.

Инвестициите до момента на компанията са около 35 млн. долара, като обикновено за целия период на проекта до решението за инвестиции за добив те се движат между 50 и 150 млн. долара.

Историята на един сондаж

През 2015 г. българското правителство обяви търг за проучване на блок "Хан Кубрат", преди познат като "Силистар". През 2016 г. разрешение е предоставено на Shell. От октомври 2016 до януари 2017 г. са проведени геоложките проучвания, като посредством сензори и звукови вълни компанията се сдобива с визуални изображения на геоложката структура под повърхността на морското дъно, като геоложките данни бяха окачествени като "много обнадеждаващи". Следват и сеизмологични проучвания.

Shell се сдоби и с партньори в проекта, като в момента е с 50% участие. Това са испанската компания Repsol, която участва с 20%, а през миналата година австралийската Woodside придоби 30%, след като подписа споразумение с Shell International Exploration and Development Italia. Woodside е най-голямата независима австралийска компания, която се занимава с проучване, разработване и добив на нефт и газ. Тя е и голям производител на втечнен природен газ, като държи около 7% от глобалните доставки. За испанската Repsol пък това не е първият проучвателен проект в България. Заедно с австрийската OMV компанията е партньор на френския гигант Total в проучванията на нефт и природен газ в блок "Хан Аспарух" в северната част на Черно море, за което разрешение беше дадено през 2012 г.

Ще има ли 75 000 барела

На 1 април Shell ще направи проучвателен сондаж в югоизточната част на блока край "Силистар", който е с големина 7 хил. кв.м. Обикновено, за да има търговски смисъл от дадено находище, то трябва да генерира по 75 000 барела на ден. Шансовете за успех на едно подобно проучване е 1 към 5, т.е. 20% вероятност.

За проучвателното сондиране Shell е наела кораба Noble Globetrotter II. Сондажът ще бъде конвенционален - т.е. няма да бъде използвано хидравлично натрошаване на скалата, или иначе казано фракинг, а сондажът ще бъде прокаран през пробив в морското дъно, като с напредването на сондирането в сондажа се поставят стоманени тръби, които се циментират на място. След приключването на работата сондажът ще бъде запечатан, а корабът ще напусне мястото.

Сондажният кораб ще бъде обслужван от два плавателни кораба, които ще транспортират оборудването, материалите и работещите хора от логистичната база на сушата. Тя ще бъде на варненското пристанище "Леспорт", като изборът му е бил след търг. Там ще бъдат складирани оборудването и материалите.

В страната на дълбоководните сондажи

България ще се превърне в една от 8-те държави, в които компанията ще направи дълбоководни сондажи тази година, заяви Камелия Славейкова, изпълнителен директор на "Шел България". Към момента Shell работи по над 20 големи офшорни проекта в световен мащаб в цял свят, като развива такива в Мексиканския залив, Китайско море, континенталния шелф на Норвегия и крайбрежието на Бразилия.

При първия проект на компанията през 1978 г. дълбочината е 400 метра под водата, към днешна дата проучванията стигат до 2.5 км дълбочина.