🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Китай обмисля да забрани копаенето на биткойни

Мярката потвърждава негативното отношение на Пекин към пазара на криптовалути

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Националната комисия за развитие и реформи на Китай (NDRC) иска да забрани копаенето на най-популярната криптовалута bitcoin. Тя попада в списък с дейности, за които се търсят начини за спиране заради нарастващия натиск от правителството върху пазара на криптовалути, съобщава Reuters.

Китай е най-големият световен пазар за компютърен хардуер за копаене на bitcoin и други криптовалути, въпреки че преди подобни дейности попадаха в сивия сектор.

Допълнителни регулации

В понеделник NDRC обяви, че в момента се обсъжда списъкът на дейностите, които иска да ограничи или премахне, тъй като те не се извършват на базата на закони и регулации, не са безопасни, хабят реусрси или замърсяват околната среда. Списъкът включва повече от 450 дейности, към които в последния вариант е добавен и копаенето на bitcoin.

NDRC не е определила дата или план за това как забрани добива на криптовалутата, но до 7 май предстои съдържанието на списъка да се обсъжда. Включването на криптовалутата отразява отношението на Китай към сектора, който е подложен на силен контрол от страна на правителството от 2017 г. след многократни измами и Понци схеми.

Освен това подготвяната регулация идва в момент на възход на криптопазара, като само от началото на април пазарната му капитализация се увеличи с 24% - от 145 до 180 млрд. долара.

Възможно ли е забраната да бъде въведена

През миналото лято Китай предупреди гражданите в страната за използването на измамните Понци схеми в търговията с криптовалути. Правителството предупреди инвеститорите на дребно да се пазят от крипто проекти заради масовото използване на думите "блокчейн" и "виртуална валута" дори там, където не се прилагат на практика и се ползват за измами. Дни по-късно китайската агенция по интернет финанси изключи борсите за търговия с биткойн и други криптоваулти.

Преди закриването местните борси получиха разрешение за продължаване на работата, след като предишна кампания ги принуди да засилят контрола срещу пране на пари и изтичането на капитали. Дори след като местните платформи бяха закрити, търговията и инвестициите чрез ICO продължиха да работят незабележимо, използвайки WeChat и други приложения за изпращане на съобщения, за да улеснят неформалните транзакции.

10 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    ivanmar avatar :-|
    Иван Маринов

    Почти безмислено хабене на електрическа енергия е това копане...

    Нередност?
  • 2
    izt21595181 avatar :-|
    izt21595181

    Това ще е и официалният край на биткойн. Пирамида за "умнокрасиви" баламурницици.

    Нередност?
  • 3
    hgy541092379 avatar :-|
    Emilia93

    Арч Кепитъл с младата надежда на България – Александър Алексиев – е новата гореща инвестиция в България.

    Нередност?
  • 6
    imx561103333 avatar :-|
    Boyko Manchev

    Следващата стъпка на Алекс е да листне компанията си на Beam – така дяловете ще струват повече. Алекс е добър приятел на преподавателя и сега изпълнителен директор на Маню Муравенов.

    Нередност?
  • 7
    aog151107036 avatar :-|
    Георги Гергов

    Маню забелязва Алекс още на 18 във ВУЗФ, когато младият крипто гуру се отличава с големи познания и практически опит на борсите.

    Нередност?
  • 10
    lrt521110108 avatar :-|
    г-н Пенков

    Присъствах на един семинар в който Александър Алексиев участваше и съм впечатлен. Наистина вярвам, че това момче е родено за инвеститор, успех Алекс!

    Нередност?
Нов коментар