🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Bitcoin стана на 10 години. Какво следва?

Дигиталната валута преживя спукването на ценовия балон и търси нови начини за утвърждаването си

Към днешна дата са изкопани над 17 млн. биткойна
Към днешна дата са изкопани над 17 млн. биткойна
Към днешна дата са изкопани над 17 млн. биткойна    ©  Reuters
Към днешна дата са изкопани над 17 млн. биткойна    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Точно на 3 януари 2009 г. е създаден първият Bitcoin и с това е поставено началото на т.нар. блокчейн технология. Няколко месеца по-рано, на 31 октомври 2008-а, Сатоши Накамото (псевдоним на един или повече хора), публикува статия, озаглавена "Bitcoin: споделена електронна разплащателна система". Идеята се материализира на третия ден от следващата година със завършването на първия блок от веригата, който единствен в цялата цифрова инфраструктура не е свързан с предишен блок.

Завършвайки добиването на този първи блок, Сатоши Накамото е спечелил 50 биткойна. Тогава това не е струвало нищо, но днес тези монети могат да се продадат за повече от 190 000 долара, Преди година пък стойността им бе около 900 хил. долара.

Ранните години

В началото добивът на Bitcoin няма почти нищо общо с днешните схващания. Трудността за копачите беше изключително ниска и на практика можеше да се използват дори най-слабите компютри, за да се "копаят" монети. Освен това за завършването на всеки блок се получaваха по 50 биткойна.

През следващите години обаче трудността се увеличи значително и се появи необходимостта от много по-мощни процесори. След като през 2013 г. бяха създадени първите борси и търговията стана по-организирана необходимата изчислителна мощ бе един милиард пъти по-голяма от тази в началото. В резултат започна да се появява специализиран хардуер (ASIC) за майнинг на биткойни, който обаче доведе до ново увеличаване на трудностите.

Паралелно с това се намали и размерът на наградата - вместо 50 копачите започнаха да получават по 25 биткойна, а днес решаването на един блок носи само 12.5 биткойна.

Надуването на балона

До 2017 г. Bitcoin и появилите се други дигитални валути се развиваха сравнително равномерно, а цените им варираха в малки граници без ясно изразена тенденция. В един момент обаче популярността на криптомонетите започна да нараства лавинообразно и към сектора се насочиха огромни капитали. Въпреки геометрично нарастващата сложност при майнинга и необходимостта от големи инвестиции за започването на добив повишаването на цените на монетите доведе до масова истерия - през втората половина на 2017 г. новините за Bitcoin бяха навсякъде и почти всеки човек искаше да си купи от това цифрово чудо. В резултат на 21 декември 2017 г. един-единствен биткойн се търгуваше за почти 20 хил. долара. Общата пазарна капитализация на дигиталните валути пък стигна 850 милиарда.

Големият крах

Още в началото на 2018 г. обаче стана ясно, че всичко това е ценови балон - стойността на Bitcoin и всички останали цифрови пари бе силно надценена от масовото търсене. Реалното приложение на монетите бе минимално, а разходите за поддържането на блокчейн системите им - огромно. Консумацията на електроенергия от Bitcoin стигна 70 ТВтч, или почти два пъти повече от годишното потребление на ток в България.

Въпреки спада в стойността на криптовалутата тези нива на електропотребление се запазиха до средата на ноември 2018 г. Тогава само в рамките на месец Bitcoin загуби 50% от стойността си като слезе от 6400 до 3200 долара. И разходите за ток станаха по-големи от възможните приходи, което доведе до изключването на огромна част от копачките. Нуждата от ток пък спадна до 42 ТВтч. През последните седмици обаче този показател отново расте и вече е 45 ТВтч, макар цената на Bitcoin да е около 3800 долара.

Какво да очакваме?

Системата на Bitcoin е предварително ограничена до 21 млн. броя монети, като от тях днес са изкопани малко над 17.46 млн. Това предполага, че в следващите години майнингът няма да спре. Дори предвид непрекъснато увеличаващата се сложност и все по-малкия размер на наградите, има прогнози, че ще са нужни още 100 години за да се изкопае последният биткойн.

Трудно обаче може да се вярва на прогнозите за цената на водещата дигитална монета. От днешна гледна точка, ако не се намери някакво реално приложение на тези цифрови монети, е малко вероятно отново да видим стойности от над 10 хил. долара.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    nikolay_uk avatar :-|
    Николов

    Много трудно е да се правят каквито и да е прогнози за биткойн.

    Моята интуиция е, че през 2018-та се повтари ситуацията от 2014-та - тогава биткойн загуби 70-80% от стойността си. И му трябваха над 4 години да се върне на предишния максимум.

    И сега очаквам подобна "зима". Дали ще е същата като продължителност, по-къса или по-дълга - нямам идея. Но в дългосрочен план (близките 5 години) очаквам значително повишение от сегашните нива.

    Нередност?
  • 2
    zmuz avatar :-|
    zmuz

    До коментар [#1] от "Николай Николов":

    Г-н Николов, коментарите ви за биткойн ги чета с интерес, често пъти са добре аргументирани, вие сте един от малкото коментиращи със знание по темата. В този конкретен случай, струва ми се, грешите. Това, което се случва, не е повторение на 2014 - 2018. Мащабите са различни, нека скромно отбележим, че са различни радикално, освен това пренебрегвате психологическия елемент, а той е решаващ. През 2017-18 гг. в играта за биткойн и стотиците други излюпващи се криптовалути (повечето създадени с чисто спекулативна цел) се включиха милиони хора по цял свят. Смело може да се твърди, че 99 процента от тях жестоко бяха ужилени и продължават да ближат рани. Предполагам, запознати сте с репортажите за заложени имоти, за купуване на криптовалути с кредитни карти и други подобни прояви на човешката алчност и желание за бързо забогатяване. Биткойн вече се превърна в класически пример за пирамида и сгромолясването й. Не виждам по какъв начин в бъдеще ще могат да се задействат механизми, които да доведат до масово навлизане на нови балъци на пазара, а нали знаете, че без такъв масов прилив на будали няма как да се задвижи биткойн пазара в желаната посока? Предполагам, биткойн и още няколко криптовалути с широко разпространение ще останат в качеството на някакъв екзотичен финансов продукт на нива около сегашното или по-ниски с минимална ликвидност.

    Нередност?
  • 3
    nikolay_uk avatar :-|
    Николов

    До коментар [#2] от "zmuz":

    Едно си баба знае, едно си баба бае.

    Това за пирамидата малко се поизтърка.

    Пирамида щеше да е ако биткойн се беше занулил. А биткойн днес е в пъти по-скъп отколкото беше преди само 2 години.

    Просто има корекция. Каквито биткойн е имал и преди.

    Нередност?
Нов коментар