🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Китайската централна банка обяви всички дейности с криптовалути за незаконни

Криптопазарът очаквано навлезе дълбоко в червена територия

Китайската централна банка обяви днес, че всички транзакции с криптовалути са незаконни и трябва да бъдат забранени. Това е най-крайното изявление на властите в страната досега, но е в синхрон с дългосрочната им политика на натиск върху сектора. Освен това те продължават и войната си срещу "копачите" на криптовалути.

Криптовалутите като Bitcoin и Tether "не могат да циркулират на пазара" като традиционни валути, заяви Китайската централна банка, цитирана от Bloomberg. Забранява се на финансови институции, платформи за разплащане и интернет търговци да поддържат търговия с криптовалути. Транзакциите с тях, включително услуги на чуждестранни борси, предоставени на местни жители, се считат за незаконна финансова дейност.

Властите "решително затягат контрола по отношение на спекулата с виртуални валути и свързаните с тях финансови дейности", като с това целят "да предпазят икономическия, финансовия и социалния ред", се казва още в изявлението.

Освен бизнесите ще бъдат засегнати и обикновените хора, които инвестират или просто търгуват с криптовалути като хоби. Китайската централна банка е на мнението, че "съществуват правни рискове, свързани с инвестициите в криптовалута и търговските дейности (в сектора)", като допълва, че "всяко юридическо лице, некорпоративна организация или физическо лице, инвестиращо във виртуална валута и свързани с нея деривати" ще трябва да отговаря пред закона.

През май китайското правителство обяви намеренията си да въведе повече регулации на криптосектора, като се аргументира, че се бори с финансовата нестабилност. Десет държавни институции, включително централната банка, бяха поели ангажимент да работят заедно за прекратяване на "спекулативната търговия" с криптоактиви, припомня Reuters. Националната агенция за икономическо планиране на Китай пък заяви, че прекратяването на практиката на "копаене" на криптовалути е неотложна задача за страната като част от усилието за намаляване на въглеродните емисии.

Виджей Айар, ръководител на платформата Luno за Азия и Пасифика, коментира, че китайските власти и преди са правили подобни изявления, но ситуацията сега е по-напрегната заради скорошните действия на американския регулатор SEC и "цялостната макросреда покрай новините за Evergrande". Затова всякакви подобни заявки биха предизвикали разпродаване на активи, смята той.

Отново в червено

Очаквано общият пазар на криптовалути потъна дълбоко в червена територия, а заради часовата разлика се очаква директните ефекти да продължат да се усещат и в следващите часове. Към 14:40 ч. цената на Bitcoin е надолу с 5.6%, а тази на Ethereum - с 9%. Останалите криптовалути са надолу с между 5 и 10%.

Новината от Китай идва дни след като пазарът преживя пореден цикличен спад с 10% надолу. Тези спадове и скокове не са нещо необичайно за криптовалутите, но в последните месеци цикълът се сгъсти и не винаги има директно обяснение за движенията. Ударът може да бъде смекчен от факта, че действията на Китай не са изненадващи - страната води война срещу криптовалутите от година насам, като през лятото забрани до голяма степен копаенето на Bitcoin в границите си. С новата политика вероятно ще бъдат затворени и останалите възможности за добиване на валутата, при която нови монети влизат в обращение чрез решаването на сложни уравнения от специални за дейността машини.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    peter_griffin avatar :-|
    Peter_Griffin

    За пореден път 🤣

    Нередност?
Нов коментар