🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Криптоминьорите копаят без пари

Разходите за ток вече са по-големи от евентуалните печалби от създадените дигитални валути

Криптобумът оскъп рязко видеокартите, но продажбите им вече са надолу
Криптобумът оскъп рязко видеокартите, но продажбите им вече са надолу
Криптобумът оскъп рязко видеокартите, но продажбите им вече са надолу    ©  Reuters
Криптобумът оскъп рязко видеокартите, но продажбите им вече са надолу    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

OLX е залят с миньорска техника

Показателни за липсата на доходност в добива на криптомонети са и множеството обяви за продажбата на т.нар. копачки. Дори българският OLX е залят с такива оферти, като цените за ASIC устройства за добив на Bitcoin са под 2000 лв. За сравнение, в началото на годината подобни машинки се намираха изключително трудно и цените им бяха 8-10 хил., а дори на моменти стигаха 15 хил. лв., когато доставките се бавеха заради голямото търсене.

Много са и обявите за продажба на ригове с видеокарти и дори на цели ферми. Само в България могат да бъдат открити стотици предложения за готови системи за добив на криптовалути от семейството на Ethereum. Цените им варират от няколкостотин до няколко хиляди лева в зависимост от конфигурациите. Цяла ферма от 22 рига със 138 видеокарти пък се продава за 38 хил. лв. във Велико Търново. В София пък има десетки оферти за 15-20 хил. лева.

Масовата истерия по криптовалутите отмина още с първото голямо понижаване на цените в началото на тази година. Запалените фенове на блокчейн технологията и създаваните от нея монети обаче продължиха да инвестират средства и усилия в т.нар. майнинг, тъй като печалбите от тази дейност намаляха, но не изчезнаха. Поне не и до 18 ноември, когато криптопазарът влезе в един от най-лошите си периоди за годината. Само за десетина дни секторът загуби една трета от капитализацията си, Bitcoin слезе под 4000 долара за първи път от септември 2017 г., а Ethereum се търгува за около 100 долара, което е най-ниското ниво от май миналата година.

Комбинацията от срив на цените на дигиталните валути и все по-голяма сложност на създаването им доведе до повратна точка, в която разходите за производство на цифрови монети стават по-големи от потенциалните приходи. И вече има категорични данни за масово прекратяване на майнинг. В редица по-развити държави, където електроенергията е по-скъпа, бизнесът с криптокопачките буквално е замрял. Това до голяма степен важи и за България, където цените на ток са сравнително ниски.

Токов удар

Първият и най-категоричен сигнал за настъпващата промяна в сектора е спадът на индекса, който следи енергийното потребление на блоковата верига на Bitcoin. Според данните на digiconomist от 18 ноември насам е регистриран над 25% спад в потреблението на ток за производство и транзакции на биткойни - нещо, което не се е случвало, откакто въобще се води такава статистика. Необходимият ток за съществуването на Bitcoin досега винаги се увеличаваше, като този процес стана изключително бърз от есента на 2017 г., когато се зароди истерията по криптовалутите. В края на септември миналата година потреблението беше 18 тераватчаса (TWh) на година, а към 31 декември вече беше над 36 TWh.

След това ръстът продължи със същите темпове и на 1 юни 2018 г. индексът отчете 70 TWh годишни нужди от ток. Пикът от 73.1 TWh беше достигнат през август и се задържа на практика до 18 ноември, когато започна и рязкото обезценяване на дигиталните валути, довело до най-ниските им стойности за годината. Към 25 ноември потреблението на електричество в системата на Bitcoin е спаднало до 54T Wh - колкото е било в началото на март. Въпреки понижението това количеството ток не е никак малко - за сравнение, толкова долу-горе е годишната консумация на ток в Гърция.

Ethereum е по-засегнат

За разлика от Bitcoin Ethereum е в още по-критично положение. Втората доскоро криптовалута по пазарна капитализация (вече е трета след Ripple) загуби над 50% от стойността си през ноември и вече струва 105-107 долара - толкова, колкото и през май 2017 г. Тази цена обаче изключително трудно може да покрие разходи за ток при добива на монетите.

Данните на digiconomist показват, че спадът в потреблението на ток за "копачките" на Ethereum е започнал още на 6 ноември, когато монетата се търгуваше за 216-217 долара. Тогава са били отчетени 20.2 TWh, докато на 25 ноември стойността е била по 10 TWh. За сравнение, толкова е било енергийното потребление в първите дни на януари тази година, което означава, че хилядите закупени видеокарти през годината днес вече са спрени и не работят.

Доказателство за резкия отлив от бизнеса с добив на криптовалути са и данните на един от водещите производители на видоекарти Nvidia. За първи път от година насам компания отчете намаляване на приходите си за третото тримесечие, което на свой ред доведе до спад на акциите й с 18%. Прогнозите са, че тази негативна тенденции ще се засили и през четвъртото тримесечие на 2018, особено след събитията от последната седмица. От спада в интереса към криптомините страдат и продажбите на AMD, която също произвежда видеокарти.

Какво показват сметките

Всяка от дигиталните валути използва по различен начин блокчейн технологията и съответно има различен алгоритъм, чието решаване създава новите брънки от блоковата верига. В случая с биткойна този алгоритъм е константен и единственото, което се променя, е сложността на решаването му. При Ethereum алгоритъмът е динамичен и се сменя постоянно. Точно по тази причина с техниката, с която се добива първата валута, не може да се копае втората. Обратното е възможно, но ефективността е прекалено ниска и не оправдава разходите за техника и ток.

Оттук обаче идва и разликата в ефективността. Тъй като майнърите за биткойн (ASIC) са направени само и единствено за решаване на конкретния алгоритъм, те са много по-ефективни. На пазара има множество модели на различни производители (с цени между 1500 и 2300 долара), които към днешна дата месечно могат да произвеждат от 0.03 до 0.05 биткойна. При настоящите цени от около 4000 долара за биткойн това прави максимум 200 долара. Важният въпрос обаче е какво количество електроенергия е изразходвана и на каква цената е осигурена тя. В България например токът е малко над 0.11 долара на киловат, докато в Западна Европа е около 0.2 долара.

Така например, ако работи в България един от най-добрите майнъри в момента - Terminator3 на Innosilicon, би използва ток за почти 170 долара ток на месец, за да създаде 200 долара в биткойни (при цена от 4000 долара). Това би означавало печалба от около 30 долара на месец, без да борим инвестициите в самото устройство от над 2300 долара. В Германия обаче същият Terminator3 би работил на загуба, тъй като разходите му за ток ще са около 300 долара на месец.

Значително по-достъпната (с цена от около 1500 долара) и много по-популярна копачка на Bitmain - Antminer s15, пък не може да излезе на плюс дори в България. Изчисленията показва, че при цена на биткойна от 4000 долара разходите за ток ще са около 127 долара на месец, а полученото количество монети (0.0317) би струвало също толкова.

При използването на видеокарти сметките са много по-сложни, тъй като е от значение какви монети се копаят. При всички случаи обаче настоящите цени на Ethereum и повечето криптовалути, които се добиват по този начин, не биха могли да покрият разходите за ток. С малки изключения. Пред "Капитал" Илиян Куцев, който има мина със седем видеокарти, заяви, че копае Ethereum 24 часа в денонощие и добива монети за 105 лв. на месец, а разходът за ток е 120 лв. Той обаче не смята да се отказва, тъй като отчита рисковия и волатилен характер на криптопазара. Куцев вярва, че макар и бавно, ценовите нива на криповалутите ще се възстановят и добивът отново ще е рентабилен. Още повече че използването на видеокарти за целта е много по-ефективно от работата с процесори. Освен това той диверсифицира инвестицията и с добив на Zcash, който е на 20-о място по капитализация и от него е на плюс спрямо разходите за ток.

В момента трудно може да се получи доходност и при ползването на облачни услуги за копаене на криптовалути. Повечето платформи, които предлагат такива възможности, намалиха цените и сега може да се сключи двегодишен договор за 5 TH изчислителна мощ за добив на биткойни за 250 долара. Отделно всеки ден се начисляват по 0.14 долара за 1 TH, или още 511 долара за целия период. Но потенциалната стойност на изкопаните монети за тези 24 месеца би била едва около 500 долара при цена от 4000 долара за биткойн. Не бива да се пропускат и таксите при прехвърлянето на заработените монети към борси и обмени платформи, както и тези при обръщането им в долари, евро или левове. Подобни трансфери могат да "изядат" до 10% от стойността им, което прави бизнеса още по-нерентабилен към днешна дата.

10 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    popi100 avatar :-|
    popi100
    • - 3
    • + 2

    ЗАЩО ВИРТУАЛНАТА ВАЛУТА МИ ПРИЛИЧА КАТО ЗЛАТНАТА ТРЕСКА ОТ ПРЕДИ НЯКОЛКО ВЕКА, РАЗЛИКАТА Е ЧЕ ТОГАВА СЕ ТЪРСИ И КОПАЕ ИСТИНСКО ЗЛАТО,ДОКАТО СЕГА Е ВИРТУАЛНО(НЕСЪЩЕСТВУВАЩО)

    Нередност?
  • 2
    petkata1 avatar :-|
    petkata1
    • - 4

    Цялата тази работа е световна финансова измама. Пример - необосновано високата цена в началото на годината. След което последва планиран срив. Сега започва подготовка за нов такъв срив. Сега се сваля цената. После ще започне тихомълком да се купува на фондовите борси и цената пак леко-леко ще върви нагоре. И когато големите играчи реализират планираната печалба ще има отново срив.

    Нередност?
  • 3
    vstoykov2 avatar :-|
    Валентин
    • + 2

    Който е уверен, че ще има срив, може да шорти (отвори къси позиции). Само казвам.

    А това, че се "копае" "без пари" не е съвсем така.

    Който изкарва повече от цената на тока плюс цената на поддържката няма смисъл да спира, защото платеното за оборудването е "sunk cost".

    Все още се намира евтин ток тук-таме. И затова има работещ хардуер.

    Криптовалутите имат няколко мощни съюзника.

    Един от тях са петроните картели.

    Петролната мафия не е доволна от това, че е възможно да се правят горива за сегашните автомобили без да се ползва петрол. За да бъде това възможно и практично е нужна евтина електрическа енергия (и цената на петрола да е достатъчно висока). (Вижте например статията за "solar fuel" в Уикипедия.)

    А ако се повиши цената на петрола ще се повиши производството на алетернативни горива.

    Начин за петролната мафия да се справи с проблема е да държи цената на електрическата енергия достатъчно висока.

    "Копачите" на криптовалути изчерпват евтината електрическа енергия, което прави електрическата енергия скъпа за производство на горива.

    Въгледобивните компании, производителите на "био" гориво и други също имат интерес цената на електрическата енергия да е достатъчно висока.

    Русия има изгода да продава петрол и газ. Евтината електрическа енергия е пречка за това. Това е една от причините RT (англоезичен ТВ канал на Руското министерство на истината) да рекламира криптовалутите.

    Нередност?
  • 4
    drilldo avatar :-|
    Георги Георгиев

    До коментар [#1] от "popi100":

    Това остроумие у Фейса ли го прочете?

    Нередност?
  • 5
    drilldo avatar :-|
    Георги Георгиев

    До коментар [#2] от "petkata1":

    Не можеш да имаш стотици държатели и да говориш за измама. Качването на цената беше измама. Биткойн си има своите приложения и хората имат възможност да се възползват. Който спечелил, спечелил. Няма смисъл да ги оплакваме - който иска, играе. Като мислиш че е пирамида, остави ги да залагат.

    Нередност?
  • 6
    drilldo avatar :-|
    Георги Георгиев
    • + 2

    До коментар [#3] от "Валентин":

    Освен това САЩ и България не са единствените страни на света (засега). Евтин ток има на Изток, затова и се копа там. Ние не сме критерий, дори САЩ е слаб критерий. Фермите се правят при ниския ток, затова и цената е ниска - увеличава се предлагането.

    Ще се види доколко може да се развие самата валута и нейното приложение. Засега без спекулации трудно виждам нови скоци.

    Нередност?
  • 7
    redirect1977 avatar :-|
    redirect1977
    • + 1

    До коментар [#5] от "Георги Георгиев":

    Имало едно време една компания, наречена Tether Inc. Та тази компания пусна една криптовалута, наречена (крайно неизненадващо) Tether, която уж била на 100% покрита от долари. И всеки път когато цената на Bitcoin-a тръгнеше към реалната си стойност (кръгла нула), тази компания се намесваше чрез свързаната с нея борса Bitfinex за да конвертира Tether в Bitcoin, по този начин изкуствено увеличавайки търгувания обем и търсене, което от своя страна водеше до нарастване на цената на Bitcoin-a. Тънкия момент е, че единствените които емитират Tether токени са само тази компания, и няма абсолютно никакво доказателство, че Tether-a реално е на 100% покрит от долари. Нещо повече, на сайта на Tether в прав текст си казват, че не обменят Tether за USD.

    Нередност?
  • 8
    drilldo avatar :-|
    Георги Георгиев

    До коментар [#7] от "redirect1977":

    Това по никаква начин не елиминира съвсем разумните, законни и практични приложения на биткойн. Извън спекулацията, повтарям.

    Нередност?
  • 9
    bai01591693 avatar :-|
    Plamen Ivanov PhD

    Текстът е супер. Дава реалната картина. Много от "заводите" са временно спрени или замразени, но не разпродават машини. Според технически анализ е възможен голям ръст в цените след около година и половина, но това е свързано с принципно ново разбиране за блокчейн и приложението му, което да върне и интереса към крипто, но не като източник на спекулативни печалби. Аз се надявам да търгувам с тях отново, беше истинско забавление заради волатилността.

    Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал