НА ЖИВО от 09:00 ч.:
Среща на бизнеса от Черноморието

Българската Tiger Technology привлече финансиране за 4.5 млн. лв.

Инвестицията е дело на бизнес ангели и ще бъде използвана за разширяване на бизнеса на софтуерната компания

Александър Лефтеров, изпълнителен директор на Tiger Technology
Александър Лефтеров, изпълнителен директор на Tiger Technology
Александър Лефтеров, изпълнителен директор на Tiger Technology    ©  Цветелина Белутова
Александър Лефтеров, изпълнителен директор на Tiger Technology    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Българската софтуерна компания Tiger Technology е привлякла инвестиция от 4.5 млн. лв. (2.3 млн. евро) от бизнес ангели. Компанията, основана от Александър Лефтеров, който от юни миналата година е част от международната мрежа за предприемачи Endeavor, разработва софтуерни решения, свързани с използването на големи дискови масиви чрез споделен достъп в области, за които има нужда от високи скорости, като медийната индустрия.

Пред "Капитал" Лефтеров коментира, че набраните средства ще бъдат използвани за разширяването на компанията, предимно по отношение на пазара в САЩ, и по-добро налагане на продукта на компанията Tiger Bridge, който прави възможен бързия достъп на файлове в облака, които нямат копие на локален сървър.

Лефтеров добави още, че от своя страна инвеститорите ще получат общо около 20% от акциите на компанията. Сред бизнес ангелите са и българите Любомир Минчев, част от борда на българския филиал на Endeavor и основател на "Телелинк", както и предприемачът Димитър Рачев. Консултант по сделката е българската "Транзакта".

Големи клиенти

Tiger Technology, която работи през дружеството "Тайгър технолоджи", работи с големи клиенти в сферата на медийната индустрия, в която има най-голямо търсене за технологии, свързани с бърз споделен достъп до файлове. Списъкът включва Disney, Universal, MTV, Sky, Financial Times и други от медийната сфера, а извън нея – NASA, BNP Paribas и Пентагона.

Преди да основе Tiger Technology, Лефтеров е създал две други компании в същото направление, сред които и "Атиа", която в момента е собственост на японската Sony. Лефтеров стана част от Endeavor именно с цел да има достъп до контакти и по-лесно финансиране, така че да разрасне компанията си.

"Тази крачка напред в развитието на Tiger Technolgoy, която ще ни позволи да растем с още по-бързи темпове и да инвестираме в продажбите на новия ни знаков продукт - Tiger Bridge", коментира той. "Мрежата на Endeavor се оказа ключова както в самото набиране на капитал, така и за цялостното бизнес развитие на компанията ни в последната година."

За 2017 г., последната година, в която все още има годишен финансов отчет в Търговския регистър, "Тайгър технолоджи" има приходи от 3.3 млн. лв.