Български предприемач стана част от международната мрежа на Endeavor

Александър Лефтеров е основател на технологичната компания за съхранение на файлове Tiger Technology

Живко Тодоров (вляво), акаунт в "Enveavor България", Александър Лефтеров (в средата), основател на Tiger Technology и изпълнителният директор на "Endeavor България" Момчил Василев
Живко Тодоров (вляво), акаунт в "Enveavor България", Александър Лефтеров (в средата), основател на Tiger Technology и изпълнителният директор на "Endeavor България" Момчил Василев
Живко Тодоров (вляво), акаунт в "Enveavor България", Александър Лефтеров (в средата), основател на Tiger Technology и изпълнителният директор на "Endeavor България" Момчил Василев    ©  Endeavor
Живко Тодоров (вляво), акаунт в "Enveavor България", Александър Лефтеров (в средата), основател на Tiger Technology и изпълнителният директор на "Endeavor България" Момчил Василев    ©  Endeavor
Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Основателят на технологичната компания Tiger Technology Александър Лефтеров стана част от международната мрежа за предприемачи Endeavor. Той е 21-ият български член на организацията и беше избран на 80-я по ред селекционен панел, който се проведе в Милано.

Серийният предприемач

Александър Лефтеров е предприемач с богат бизнес опит зад гърба си. През годините той е развил два успешни технологични стартъпа, които продава на международни компании, а последния си бизнес започва преди повече от 12 години заедно с неговия партньор Робърт Кеске. Тогава те наблюдават проблем при медийните компании, които трудно съхраняват и управляват голямото си количество съдържание и файлове. Така основават компанията Tiger Technology, която предлага високо производителни софтуерни и хардуерни решения, които освен в медийния бранш могат да се използват и от IT сектора. Сред клиентите на компанията са Financial Times, Kodak и NBC Universal.

Последната разработка на екипа, наречена Tiger Bridge, прави възможно бързият достъп на файлове в облака, които нямат копие на локален сървър, като по този начин оптимизира съхранението на данни. Продуктът е използва от компании като Microsoft, IBM, HP и др.

Като част от Endeavor Александър Лефтеров ще има достъп до мрежата от контакти, партньорства и програми на организацията, които могат да помогнат както в привличането на нови клиенти, така и в набирането на финансиране. "Участието в такава организация ти дава достъп до личности, до които по принцип много трудно може да стигнеш, а когато се опитваш да правиш глобален продукт като нас, това е основополагащо", коментира за медиите Лефтеров.

Критериите за прием

За да станат част от Endeavor, компаниите преминават през дълъг процес на подбор. Изпълнителният директор на "Endeavor България" - Момчил Василев, коментира пред "Капитал", че критериите за одобрение по отношение на компанията са бизнесът да има потенциал да излезе на един или повече пазари и да може да се мащабира чрез ресурсите на организацията. "Много важен фактор е и личността на предприемача - търсим предприемачи с амбиция да растат и да се развиват, такива, които са готови да се учат и да приемат обратна връзка от менторите и предприемачите в мрежата и най-важното - да са с нагласа да помага за развитието на местната си бизнес екосистема и да споделя опит и знание с други предприемачи", допълва той пред "Капитал" .

На 80-я селекционен панел на Endeavor в Милано Александър Лефтеров беше единственият български предприемач, а в комисията, която го е оценявала, влизаха Оскар Салазар, един от основателите на Uber, и Диего Пиачентини, в момента комисар по дигитализацията на Италия и една от ключовите фигури след Джеф Безос в Amazon. Момчил Василев разказва, че те са били впечатлени от техническата експертиза на Лефтеров и от факта, че бизнесът му решава истински проблем на съвременните компании по много напредничав в технологично отношение начин.

Българските членове на Endeavor

- Райчо Райчев - основател и изпълнителен директор на EnduroSat, която проектира и произвежда наносателити.

- Владимир Давчев - създател и мажоритарен собственик на HelloHungry, най-голямата компания за онлайн доставка на храна в България и Румъния, обединяваща брандовете BG Menu и "Фабо" (Lakom.bg) в България и Oliviera в Румъния.

- Зорница Чyгреева - изпълнителен директор на HelloHungry. Тя е първата българка, избрана в глобалната мрежа от предприемачи на Endeavor.

- Пресиян Каракостов - основател на PubGalaxy (Titan Gate), която предлага комбинация от консултантски услуги и продуктова платформа за оптимизиране на приходите от реклами за премиум издатели.

- Виктор Викторов и Васил Георгиев - създатели на онлайн магазина за облекла, обувки и спортна екипировка MyMall, развиващ дейност в България, Гърция и Румъния.

- Петър Митев - съосновател на Chaos Group, която спечели технологичен "Оскар" за софтуерния си продукт V-Ray, използван масово в големите холивудски продукции.

- Любомир Янчев - съосновател на MClimate, който стана най-младият предприемач в Endeavor и който заедно със своя партньор Цани Събев внедри на световния пазар ycтpoйcтвoтo Melissa зa диcтaнциoннo yпpaвлeниe нa климaтици.

- Юлиан Софрониев от Biodit, която разработва биометрични технологии за системи за сигурност и контрол на достъп.

- Венелин Димитров от SoftGroup - компания с пълно специализационно софтуерно и хардуерно решение за фармацевтични компании и подизпълнители.

- Симеон Луков и Николай Недев - съоснователи на технологичната Browswave, която предлага иновативен софтуерен продукт за производители и търговци на потребителска електроника и бързооборотни стоки.

- Игор Левин - основател на българската "Електросфера" (известна с бранда Antelope Audio), която е водеща в дигиталните аудиотехнологии в глобален мащаб. Продуктите на българската компания се използват от големи имена на световната музикална сцена от ранга на Андреа Бочели и Риана.

- Татяна Миткова и Алексанър Сумин - двама от съоснователите на платформата за обезщетения при закъснели полети ClaimCompass,

- Сабина Гьошева, Валентина Безуханова и Деница Бумбарова - създателки на бранда за дамски обувки by FAR.