Тигърът има нужда от пространство

Българската компания Tiger Technology разработва решения за съхранение на данни и търси финансиране за разишрението си

Изпълнителният директор на Tiger Technology Александър Лефтеров е най-новият български член на световната мрежа от предприемачи Endeavor
Изпълнителният директор на Tiger Technology Александър Лефтеров е най-новият български член на световната мрежа от предприемачи Endeavor
Изпълнителният директор на Tiger Technology Александър Лефтеров е най-новият български член на световната мрежа от предприемачи Endeavor    ©  Цветелина Белутова
Изпълнителният директор на Tiger Technology Александър Лефтеров е най-новият български член на световната мрежа от предприемачи Endeavor    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

През прозореца на Александър Лефтеров, изпълнителен директор и основател на Tiger Technology, назидателно гледа Ленин. Офисът на компанията в София е точно зад Музея на социализма и това е едно от първите неща, които се забелязват от офиса му. Но те отдавна не правят впечатление на Лефтеров. Той е зает, защото подготвя голямо разрастване на софтуерната си компания.

Tiger Technology, работеща през дружеството "Тайгър технолоджи", е софтуерна компания, която най-общо казано, се занимава със съхранение на данни. "Години наред ние разработваме решения, свързани с използването на големи дискови масиви чрез споделен достъп в области, за които има нужда от високи скорости", обяснява Лефтеров. Продуктите на компанията са известни най-вече в медийната индустрия, където се ползват от телевизии, филмови студиа и други, макар да имат клиенти и извън тези области. Впечатляващият списък на клиенти включва Disney, Universal, MTV, Sky, NASA, BNP Paribas и дори Пентагона.

На въпроса защо дори американски държавни гиганти предпочитат българска софтуерна фирма отговорът на Лефтеров е прост: "Всички тези големи имена са ни станали клиенти, защото в дадени моменти сме били единствената компания в света, която решава конкретен проблем."

Последният продукт на компанията Tiger Bridge свързва локални дискови пространства с облачните услуги. Така възниква и често срещаната грешка, че Tiger Technology разработва облачни услуги, а не допълнителен компонент към тях. "Ние не предлагаме облачни услуги. Ние сме създали технология, която позволява тези услуги да се ползват по-широко, като даваме решение на проблема как да се свърже местната инфраструктура към облачната такава", обяснява Лефтеров.

Свързана история

Историята на Tiger Technology е до голяма степен историята на Лефтеров. Той е от онези хора, които често наричат серийни предприемачи. Tiger Technology е основана през 2005 г., но нейната история на практика започва много по-рано – със създаването на компанията "Атиа" през 1997 г. Тогава Лефтеров и неговите колеги работят по няколко проекта. Един от тях вкарва "Атиа" в медийния сектор. БНТ обявява търг за софтуерно решение, в което липсва един компонент – как няколко редактори да работят едновременно върху един и същ проект. Оказва се, че такъв софтуер не съществува никъде по света. "Тогава леко наивно решихме, че ще го направим. Вместо 2-3 месеца ни взе 2-3 години, но го направихме и през 2000 г. продуктът бе купен от AutoDesk, когато компанията беше четвъртата по големина софтуерна фирма в света", разказва Лефтеров.

Впоследствие, след пукането на дотком балона, AutoDesk се разделя с отдела, в който е и продуктът на "Атиа", но той е купен от Sony и там до ден днешен "Атиа" е сред уважаваните партньори на японския гигант. Връзките в медийния сектор обаче довеждат до създаването на Tiger Technology. "Самата компания бе регистрирана в Швейцария, защото през онези години, преди влизането ни в Европейския съюз, бизнес се правеше трудно. Не можеше да се правят банкови преводи без одобрението на БНБ и дори самият имидж на България тогава беше недобър", казва Лефтеров.

Първоначално компанията е създадена около решение, касаещо мрежите за бърз споделен достъп на данни, които са актуални по това време. "Инфраструктурата беше ограничена, а бизнесите, които имаха нужда от обработка на големи данни, имаха нужда от по-висока скорост. Имаше пазарна дупка и нашият първи продукт покриваше част от тези проблеми. Тогавашният продукт ни позволи да си създадем име. Ние все още го поддържаме, макар той да не е толкова актуален", разказва Лефтеров.

Компанията се финансира с лични средства на Лефтеров, основно от предишните му предприемачески проекти. Всъщност въпреки успеха си Tiger Technology никога не е имала външни инвеститори. Лефтеров е основен акционер в дружеството, като съосновател на компанията е американецът Робърт Кеске, чийто дял по-късно е откупен от Лефтеров. Миноритарни дялове в компанията имат служители на фирмата, както и две сравнително по-големи участия на американците Дейвид Полък и Бернар Ламборел.

За 2017 г. "Тайгър технолоджи" има приходи 3.3 млн. лв. и загуба 128 хил. лв. "Атиа", на която Лефтеров също е изпълнителен директор, макар да признава, че не се занимава с ежедневната оперативна работа в компанията, има приходи от малко над 1 млн. лв.

В търсене на разширение

В началото на юли Лефтеров бе обявен за 21-ия български член на международната мрежа за предприемачи Endeavor. Като част от Endeavor той ще има достъп до мрежата от контакти, партньорства и програми на организацията, които могат да помогнат както в привличането на нови клиенти, така и в набирането на финансиране. Именно това е и идеята на Лефтеров – след като компанията прекарва първите си 13 години недокосната от външни инвеститори, сега Tiger Technology търси разрастване.

Първоначалната сметка на Лефтеров показва, че компанията може да събере около 2 млн. долара, които да бъдат инвестирани в канал за продажби в САЩ. "Това беше консервативната оценка. Сега изглежда, че тази сума ще бъде по-голяма", казва той. Последните индикации за Tiger Technology са, че пазарът е по-голям и технологията на фирмата е по-добре позиционирана, отколкото самата тя е предполагала.

Последният продукт на компанията, който свързва местни мрежи за съхранение с облачните услуги на гигант като Microsoft, IBM, HP и Amazon, ясно показва потенциала на Tiger Technology. Лефтеров и колегите му дори са поканени на годишната софтуерна конференция Microsoft Inspire. "Имаме достъп до някои огромни проекти, но в такива случаи нямаме много контрол, това зависи от големите компании. Някои от тях са по-гъвкави и бързи, други не са."

Лефтеров казва, че членството в Endeavor не е променило бизнеса на всекидневно ниво, но то е част от плана за разрастване, защото чрез организацията Tiger Technology ще има достъп до важни контакти. Според него обаче най-трудната част е преминала. "Най-важната стъпка беше самия продукт, а него вече го имаме. Надяваме се, че до края на годината ще минем на следващото ниво", завършва той.

Какво е най-голямото предизвикателство пред компанията днес?

Александър Лефтеров: Целият ни план е голямо предизвикателство. Пазарът е по-голям, проблемите са актуални, има силна конкуренция в този сектор. За нас ще е трудно да заемем един добър пазарен дял без финансиране. Kогато една компания се опита да излезе извън България, не просто да продава, но да оперира, разходите скачат и е нужно външно финансиране.

Какви са специфичните проблеми и решения, които Tiger Technology покрива?

Ние разширяваме функциите на облака. Не се конкурираме с доставчиците на облачните услуги, ами ги допълваме. Например към днешна дата в областта на видеонаблюдението има огромно количество данни, които стават все повече. Освен това времето, в което данните трябва да се съхраняват, става все по-голямо. Данните растат толкова, че вече е невъзможно да се съхраняват локално. Облакът е удобно решение, но повечето технологии не работят с облаци. Ние правим този мост, като свързваме локалните технологии за съхранение с облака. Това отваря още повече бизнес за облачните услуги.
1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    fys44596749 avatar :-|
    Извивач на ръце

    Тигърът има нужда от балъци, които да бачкат за по 500лв, а той да ги препродава и да прибира разликата.

    Кариерата е от него.

    Нередност?
Нов коментар