🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

"Одело България" откри развоен център в София

Компанията за производство на стопове произвежда основно за Daimler и Dacia

Президентът на Farba Lighting Group Ахмет Байрактар (в средата) по време на откриването
Президентът на Farba Lighting Group Ахмет Байрактар (в средата) по време на откриването
Президентът на Farba Lighting Group Ахмет Байрактар (в средата) по време на откриването    ©  "Одело България"
Президентът на Farba Lighting Group Ахмет Байрактар (в средата) по време на откриването    ©  "Одело България"
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Производителят на стопове за автомобили "Одело България", чиято основна дейност е в "Тракия икономическа зона" край Пловдив, откри развоен център в София. Специалистите в него ще получават от клиента модели стопове за нов автомобил или фейслифт на съществуващ автомобил, който ще влезе в серийно производство около две години след първоначалната проектна фаза.

"Одело България" ще произвежда основно за Daimler и Dacia, като от фирмата коментират пред "Капитал", че разговарят и с други имена от автомобилния бранш за българското си производство. Компанията е част от германската група odelo, която от 2011 г. е собственост на турската Bayraktar Holding. Основните клиенти на голямата група са Mercedes-Benz, Audi, Renault, Fiat, Toyota, Volkswagen, BMW и Ford. Оборотът на компанията за 2017 г. е 461 млн. евро, а общият брой служители на групата надхвърля 4000 души.

По-голямата картина

Изграждането и откриването на развойния център е част от по-голямата инвестиционна стратегия на компанията за България, която предвижда общо 40 млн. евро инвестиции в страната. Паралелно с развойния център компанията завършва и изграждането на завод за производство на стопове за Mercedes-Benz край Пловдив. В него трябва да работят 400 души до 2023 г. Площта на завода е 21 хил. кв.м. Намеренията на компанията са някои дейности да започнат още през тази година, но производството директно за клиенти е планирано за края на 2020 г.

В развойния център в началото ще работят 10 инженери. До края на годината броят им трябва да се удвои, а през следващите три години да бъдат назначени общо 40 служители в центъра. Те ще работят в няколко направления. "Екипът, който работи по даден проект, трябва да има специалисти по оптика, дизайн на хардуер за електроника, дизайн на електроника, тестване на софтуера и проучвания за механичен дизайн", коментираха пред "Капитал" от компанията. "Развойният център реализира съвместни проекти за производители на оригинално оборудване, включително едновременно проектиране в тези различни дисциплини."

"Търсим млади специалисти, които са готови да работят в автомобилния сектор и да се развиват в тази среда", каза по време на откриването Мюрсел Гюлен, изпълнителен директор на Odelo.

Все още няма коментари
Нов коментар