🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

"Одело" прави втори завод за автомобилни светлини край Пловдив за 10 млн. евро

Инвестицията на турската група е част от проекта й за 40 млн. евро до 2023 г.

Новата фабрика ще добави 12 хил. кв. м производствена площ към съществуващия завод
Новата фабрика ще добави 12 хил. кв. м производствена площ към съществуващия завод
Новата фабрика ще добави 12 хил. кв. м производствена площ към съществуващия завод    ©  PDS
Новата фабрика ще добави 12 хил. кв. м производствена площ към съществуващия завод    ©  PDS
Бюлетин: От Седмото Тепе От Седмото Тепе

Най-важното и интересното от седмицата в Пловдив и региона, през погледа на местната редакция

Компанията "Одело България", която преди малко повече от година откри завод за автомобилни светлини край Пловдив, започва изграждане на втора производствена мощност на площадката си. Инвестицията е в размер на 10 млн. евро и е част от проекта на турската odelo Group за 40 млн. евро, който трябва да приключи през 2023 г. Успоредно с това компанията търси над 100 нови работници, с което целият персонал ще достигне 330 души.

За резервни части

Чрез втория завод "Одело" ще раздели производството, което сега се извършва в първата сграда - там ще останат серийните светлини, които се влагат в нови автомобили, а в новото помещение ще бъде прехвърлено производството на резервни части, които се продават на други дилъри. Капацитетът към момента е 10 поточни линии, но тъй като те вече са натоварени, се налага разширение, уточниха от компанията.

Новата сграда ще добави 12 хил. кв. м към съществуващата производствена площ от 23 хил. кв. м. Освен производствено хале проектът включва също склад и малък логистичен център. Инвестицията е около 10 млн. евро, от които 4 млн. евро са вложени в машини. Очакванията на компанията са, че заводът ще е готов до края на годината.

Във връзка с разширението компанията ще увеличи персонала си с поне 100 души, като в момента заетите са 215 души. "Планът е до края на тази календарна година да имаме 330 служители", казва мениджърът "Човешки ресурси" Димо Николов в прессъобщение. По думите му производството е високотехнологично, но специфично и затова всички новонаети се обучават на място. Тъй като самата работа не е тежка, тя е подходяща и за жени. В момента 30% от персонала са жени, но очакванията са делът им да достигне 50%.

Производството

"Одело" започна производство на автомобилни светлини в края на 2019 г., само година след като купи парцел от близо 92 дка в индустриалната зона на Пловдив. В първия завод бяха инвестирани над 20 млн. евро, като целият проект е на стойност 40 млн. евро и трябва да приключи през 2023 г. Още тогава от компанията съобщиха, че планират да изградят още едно производствено помещение, но от ръководството направиха уговорката, че разширението ще зависи от това дали клиентите ще са доволни от продукцията. На следващ етап групата обмисля да построи също завод за електроника, както и парк, в който да работят нейни поддоставчици, което е и причината да купи толкова голям терен. В момента "Одело" произвежда автомобилни светлини за компании като Audi, Mercedes, VW, BMW, Renault, Toyota, Ford и Fiat, а до два месеца ще започне серийно производство и за Dacia.

Очакванията на компанията са до 2023 г. да достигне продажби от 60 млн. евро, а броят на работниците да се увеличи до 450 души. Отчетът на "Одело" за 2019 г. показва, че само за няколко месеца работа компанията е постигнала 9.3 млн. лв. приходи. Според доклада за дейността, който е изготвен към септември 2020 г., пандемията е оказала "ограничено въздействие" върху продажбите и доставките на дружеството. Освен производство в Пловдив от средата на 2019 г. "Одело" има и развоен център в София.

Все още няма коментари
Нов коментар