🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

"Монбат" купи мажоритарен дял в италианската инженерингова компания STC

Сделката ще разшири портфолиото на групата за рециклиране на батерии

Освен производство групата има и рециклиращи мощности в България, Румъния, Сърбия и Италия
Освен производство групата има и рециклиращи мощности в България, Румъния, Сърбия и Италия
Освен производство групата има и рециклиращи мощности в България, Румъния, Сърбия и Италия    ©  Надежда Чипева
Освен производство групата има и рециклиращи мощности в България, Румъния, Сърбия и Италия    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Производителят на батерии "Монбат" е купил мажоритарен дял от италианската инженерингова компания Science Technology & Consulting (STC). Икономическата група е придобила 66.66% от капитала, с което ще разшири портфолиото си за рециклиране на употребявани батерии в Западна Европа, се посочва в съобщение на "Монбат" до Българската фондова борса. Цената на сделката не се обявява.

Сделката е поредната от серия от придобивания, предприети от компанията през последните години. Тя е част от груповата стратегия за вертикална интеграция и географска диверсификация, уточняват от "Монбат".

Новата придобивка

От съобщението става ясно, че присъединяването на STC към българската група ще позволи на "Монбат" да въведе нови услуги като възстановяване на електролити, сепариране и рециклиране на пластмаси, хидрометалургично преработване на оловна паста в оловен оксид и други, които имат приложение в производството на нови батерии, както и множество други технологии на STC. "Придобиването на STC разширява експертния опит на "Монбат" при инженеринга и внедряването на решенията за рециклиране и отваря нови иновативни хоризонти за групата", коментира изпълнителният директор Атанас Бобоков.

STC е високотехнологична инженерингова компания, която предлага услуги и технически решения в областта на химията, електрохимията, опазването на околната среда и хидрометалургията. Създадена през 2001 г. като част от научен и технологичен парк от група инженери, компанията се фокусира върху изследователската и развойната дейност, проектирането и изграждането както на пилотни, така и на промишлени машини и цялостни решения. Производството включва над 50 пилотни и промишлени машини и близо 20 иновативни процеса, някои от които защитени с патенти, уточняват от "Монбат". И добавят: "В резултат на това и благодарение на спечелено доверие и международно призната експертиза на екипа на STC, "Монбат" ще увеличи инженеринговата си изследователска и развойна дейност, както и конкурентните си позиции на пазара".

Бизнесът на групата

Групата "Монбат" има два завода за производство (в Монтана и Добрич), както и мощности за рециклиране в България, Румъния, Сърбия и Италия с общ капацитет за преработка на 158 хил. тона употребявани батерии годишно. Преди няколко години българската група навлезе и в литиево-йонния бизнес с придобиването на германската EAS, която има решения за батерийни системи с висока мощност, базирани на LFP-клетъчна химия. Технологията има приложение в авиокосмическата и отбранителната индустрия, както и в морския и обществения транспорт. Преди месец германската дивизия представи EASy Marine - нов хибриден модул, специално разработен за лодки и кораби.

За първите шест месеца на годината "Монбат" увеличава консолидираните си нетни приходи от продажби с 16% до 158.6 млн. лв. Печалбата преди данъци нараства със 168% на годишна база до 7.8 млн. лв. според предварителното съобщение до борсата.