Пробуждането на къмпингите

Четири нови къмпинга се изграждат в Южна България

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • Четири нови къмпинга във вътрешността на страната се изграждат в момента.
  • Чрез тях навлиза и специализацията в този тип туризъм във вътрешността на страната: в град, СПА, по-луксозен или до граница.
  • България отбелязва устойчив ръст в къмпингуването, но е далеч от средноевропейските нива.

България изглежда като бяло петно на европейската къмпинг карта: от общо 28 400 такива зони в ЕС в страната има едва 42, предимно по морето. При среден дял от над 12% на нощувките в ЕС, които се правят в тях спрямо всички туристически обекти, тук те са по-малко от половин процент. Освен че са малко, за последните 30 години обектите основно се рушаха. Сега има промяна - във вътрешността на страната се строят поне четири нови къмпинга, което, разгледано през числата, означава, че базата за този тип настаняване в близката година ще се увеличи с почти 10%.

Събуждането вече се забелязва. След появата на нови къмпинги в района на Велико Търново, някои от язовирите като "Жребчево", "Батак" и други сега "строителството" е в Южна България. Четирите нови обекта са различни: градски, СПА, по-луксозен или до граница.

Луксозният къмпинг на Пловдив

Най-големият обект в къмпинг туризма, който се изгражда в момента, е в Пловдив. Става въпрос за проект за т.нар. глемпинг (от английските glamour и camping) - ново течение в къмпингуването, което съчетава в себе си почивка сред природата и удобствата. Инвеститор в обекта е дружеството "Тони-К", собственост на Антон Кьосев, което за миналата година има приходи 10.4 млн. лв. Групата включва фабрика за производство на бельо и трикотажни облекла, четиризвездния хотел "Алианс" и спортния комплекс "Сила" в Пловдив, както и четиризвездния балнеохотел "Акватоник" във Велинград. Новият глемпинг ще бъде първата подобна инвестиция за компанията, като според собственика й Антон Кьосев в момента потокът от туристи с кемпери расте с 10% годишно, а в Пловдив няма нито един къмпинг или кемпер стоп.

Новият пловдивски къмпинг, който ще се намира в южната част на града, в района на "Коматевско шосе", се очаква да отвори врати не по-рано от края на март следващата година. Настаняването ще става в мотел с 45 стаи и къмпинг зона с 50 паркоместа за кемпери и палатки, някои от които с индивидуални бани. Предвидени са още санитарни зони, ресторант, места за приготвяне на храна, магазин и конферентна зала със 100 места, съобщи Антон Кьосев. В къмпинга ще има и атракционна зона, която ще включва изкуствена река, плажна зона и СПА център с вътрешен басейн, сауна, солна парна баня и др. В нея ще бъдат разположени и други атракции, като например изкуствен хълм с къща на хобити (с кръгли врати и прозорци), дървена къща "Баба Яга", до която се достига по наклонен въжен мост, и др.

Друга част от проекта е технологичното обслужване и използването на енергия от фотоволтаици. През сайта на компанията ще могат да бъдат избирани стаи или паркоместа в къмпинга, както и други допълнителни услуги - например изхранване, СПА процедури, сенник над кемпера и други. Разплащането ще бъде онлайн и клиентът ще получава QR код, с който впоследствие ще отваря вратите за помещенията, до които има достъп спрямо заявените услуги.

Пловдивският глемпинг ще е вторият от този тип в България - в момента единственият е на Черноморието в района на къмпинг "Градина".

В сърцето на Розовата долина

Другият по-голям къмпинг, който се изгражда в момента, ще се намира в Розовата долина - в района на Павел баня. Става въпрос за комплекс върху терен 58 декара в село Скобелево в подножието на Стара планина, който ще разполага с 50 паркоместа за кемпери, още 20 по-големи ВИП паркоместа и 10 дървени вили с веранда и барбекю. Инвеститор в него е производителят на розово масло и козметични продукти "Алба групс" с приходи 6.2 млн. лв. за миналата година. Дружеството е свързано и с компанията "Дамасцена", производител на розово масло и собственик на един от най-посещаваните туристически атракциони в Розовата долина - етнографският комплекс "Дамасцена", който се намира на около 200 метра от бъдещия къмпинг.

Извън зоните за настаняване в новия къмпинг ще бъдат разположени 10 беседки с барбекю, място за провеждане на мероприятия с капацитет 120 души, санитарни помещения. Туристите ще могат да ползват и два изкуствени рибарника, захранени с пъстърва и шаран. "Работим по проекта от 4 години, като стартирахме с подготовката на терена и озеленяването му, идеята ни е той да се превърне в паркова зона", коментира собственикът на "Алба групс" Христо Стоянов. По план новият къмпинг трябва да заработи през следващата пролет, като пиковият сезон, разбира се, ще бъде лятото, когато в района основната част от туристите са чужденци. Компанията разполага и с терени в съседство, които ще бъдат ползвани за разширение на къмпинга на следващ етап, като в зависимост от интереса на тях ще бъдат построени нови вили или паркоместа за кемпери и каравани.

Новият къмпинг ще бъде най-големият в тази част на Стара планина. В момента такъв има в комплекса "Крънско ханче" под Шипка, а възможности за къмпингуване има и в бивак в началото на екопътеката "Бяла река" до Калофер, където се намира и детският лагер за оцеляване сред природата "Джендема".

Първият къмпинг за СПА туризъм

В напреднал етап е изграждането и на първия къмпинг за СПА туризъм в страната, който ще бъде на изхода на Велинград в посока Юндола. Инвеститор в обекта е местната строителна компания "Александър и синове", която управлява и семейния хотел "Св. Георги" в града, с приходи 440 хил. лв. за миналата година. Къмпингът във Велинград, който се изгражда върху терен 6 дка, ще разполага с 35 паркоместа за кемпери и каравани, малка зона за палатки, санитарни помещения, зони за приготвяне на храна и хранене и детски кътове. "СПА къмпинг Велинград" ще е единственият до момента, който ще разполага със собствен СПА център, захранван с минерална вода, който ще включва сауна, парна баня, солна стая, както и закрит и открити басейни, които ще могат да се ползват целогодишно. Има опция и той да бъде разширен на следващ етап върху съседен терен, притежаван от компанията.

Къмпингът във Велинград освен единствения в СПА туризма ще бъде и един от много малкото такива обекти в тази част на България. Най-близкият друг къмпинг в района се намира на язовир "Батак".

Нов обект на границата с Гърция

От няколко седмици работи и най-новият къмпинг в страната - "Съни парадайс", който се намира в село Чучулигово в района на граничния пункт с Гърция Кулата. Инвеститор в обекта е едноименната компания, собственост на Иво Стоянов и съпругата му Ани, които се завръщат в България след дълги години в чужбина. Къмпингът е малък, на площ 1700 кв.м, и разполага с 12 места за каравани и кемпери, както и възможност за разполагане на палатки. Повече прилича на т.нар. кемпер стопове, където пътуващи могат да останат да пренощуват.

"Предстои да изградим атракции, включително и басейн, както и удобства за инвалиди", съобщи пред "Капитал" собственикът Иво Стоянов. По план новият къмпинг трябва да заработи изцяло през следващата година, като очакваният основен поток от туристи са чужденци, пътуващи към Гърция. В първите седмици от отварянето му до момента в него са нощували основно германци, както и туристи от далечни дестинации като Нова Зеландия и Австралия, които правят дълги пътувания, включително и с продължителност от една година, съобщи Стоянов.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    dimdim avatar :-|
    Дим Дим
    • + 3

    Това е правилната посока. При сегашната ситуация на морето не можем да направим по- качествени къмпинги от Гърция, Хърватия и т.н.. Но в планините, в балнеологията, на язовирите, на други места имаме шанс да се позиционираме доста успешно. Родопите, Рила просто трябва да са пълни с къмпинги, всички големи язовири също, хората и сега ходят на диво на къмпинг там и вероятно ако се направят регулирани къмпинги ще се привлече допълнителна клиентела.

    Нередност?
Нов коментар