🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Глемпингите - нова ниша в българския туризъм по Черноморието и в планината

Пандемията даде тласък за развитието на луксозни къмпинги. "Капитал" събра пет примера за младата концепция

Глемпингите се получават, когато дивото срещне лукса.
Глемпингите се получават, когато дивото срещне лукса.
Глемпингите се получават, когато дивото срещне лукса.
Глемпингите се получават, когато дивото срещне лукса.
Имоти

Бюлетин на "Капитал" с мнения, данни и анализи за развитието на пазара на недвижими имоти в България и по света.

Темата накратко
  • Пандемията даде тласк на инвестици в глемпинги (от glamorous и camping) на морето и в планината.
  • Най-често те са в съчетания с къмпинги, но има и като самостоятелен бизнес.
  • Клиентите са предимно млади хора, които искат да са сред природата, но не са точно къмпингари

Животът сред природата започна да привлича и любители на удобства. Луксът среща дивото, за да създаде т.нар. глемпинг (от glamorous и camping). Глемпингът е вид къмпинг, но при по-луксозни условия от традиционното къмпингуване.

Този туристически формат не е новост по света, а в последните години навлиза и на българския пазар. Среща се като самостоятелен бизнес, в комбинация с друг или като надграждане на традиционни къмпинги. По-големите глемпинги са точно на територията на къмпинги.

Цените на нощувките варират от 70 лв. до 140 лв. В планинските глемпинги се инвестира и в допълнителни екстри, като горещи вани, сауна, солна стая.

Сред клиентите на глемпингите има и чужденци. Повечето български предприемачи, които действат в тази ниша, планират да разширят бизнеса си.

Глемпинг, свързан с къмпинг, е случаят и на най-"стария" и на най-новия глемпинг България.

Първият глемпинг в къмпинг

Пионерът в България, според сайта му, е глемпинг "Гора". Намира се в къмпинг "Гардения" до устието на река Караагач между Китен и Лозенец. Къмпингът е разположен върху 90 дка на първа линия до морето и според анонса му е единственият по Българското черноморие, който може да се ползва целогодишно. Глемпингът по-скоро е зона, която допълва предлагането от 180 обособени парцела за каравани и бунгала и 30-те места за кемпери.

Зад глепинга стои дружеството "Гора Глемпинг", собственост на Виктория Неделкова. Регистрирано е през април 2020 г. - явно, веднага след локдауните по време на ковид. Според финансовия му отчет в Търговския регистър и за 2020, и за 2021 г. нетните приходи от продажби са за по 33 хил. лева, а печалбата - съответно 20 хил. лева и 23 хил. лева.

Глемпингът включва 15 палатки за двама, осем с единични легла и седем с двойни. Цената, според сайта, е 100 лв. на нощувка. Мястото е подходящо за водни спортове, а в къмпинга има ресторант и магазин. В края на септември на телефоните никой не вдигаше, но това беше след опустошителните наводнения по Южното Черноморие.

Най-новият глемпинг до Каварна

Най-новият глемпинг в България - "Дивото", отвори през юни тази година, близо до Каварна. Намира се на територията на къмпинг "Свети Георги", чийто размер е 40 декара.

Собственикът на глемпинг "Дивото", Валентин Крумов, е създател и на къмпинга, който се управлява чрез дружеството "Свети Георги 937". Инвестицията в "Дивото" е около 300 хил. лева, а брандът е отделен от този на къмпинга, обяснява Крумов.

Отделният бранд е ориентиран и към различна клиентела. Като мисия на глемпинга Крумов посочва "пресъздаването на къмпингуването в луксозен тип изживяване, за могат и хората, които не са точно къмпингари, да се докоснат до природата." Тоест става дума за разширяване на бизнеса чрез нова услуга и нов тип клиенти.

Концепцията за глемпинг Валентин Крумов вижда в чужбина преди две години и веднага решава, че би било интересно да се пренесе и на българския пазар. По този начин оползотворява свободна горска площ, с която разполага.

В глемпинг "Дивото" палатките са по проект на собственика. Те са 29 от четири вида. Най-много са палатките за двама - с единични легла и със спалня, има семейни (спалня и единично легло) и пет палатки - лукс. Цените /варират от 70 лева за двойна палатка до 120 лева за лукс палатка. При престой над три вечери има отстъпка и те стават съответно до 50 и 90 лева. В цената е включено и ползването на басейна на къмпинга.

Палатките-лукс са пуснати пробно, казва Валентин Крумов, но предложението се оказва успешно - търсене има.

На територията на глемпинга има и обща зона с барбекю и оборудвана кухня. Сезонът ще продължи до края на септември, а ако времето позволи и началото на октомври. Догодина глемпингът отваря през април. Записванията стават през сайта, а освен това "Дивото" се предлага в платформата Booking.

Първо Крумов се притеснявал за шума, тъй като палатките са от плат, но после видял, че дори когато е пълно с хора вечер е спокойно и тихо. "Направи ми впечатление е, че повечето хора са добре възпитани, с възможности, могат да си позволят луксозни хотели, но искат да пробват нещо различно", казва собственикът.

Повечето клиенти на "Дивото" са млади двойки и семейства и за тях този тип преживяване е новост. През сезона са идвали и по-възрастни хора. Повече софиянци от очакваното посещават "Дивото", въпреки че пътят до там е дълъг. Наред с българите идват и румънци. Непредвиден е бил интересът от скандинавски туристи - "явно този тип туризъм е популярен там", коментира Крумов. Той планира да отвори още един глемпинг, но на различно място, вероятно в планината.

Два бизнеса в симбиоза в Тюленово

Глемпинг "Тюленово" комбинира луксозното къмпингуване с гмуркането. Собственикът Николай Пейков отваря водолазен център в село Тюленово през 2021 г., а малко след това купува имот от декар и половина на същото място. Водолазният бизнес е по-нестабилен, тъй като е силно зависим от климатичните условия. Понякога само половината от лятото носи приходи, което е една от причините за диверсификацията на бизнеса, казва Пейков.

Зимата на 2021 г. купува имота, а през април следващата година започва да прави глемпинга. Повечето работа върши сам, защото в района няма много работна ръка. Въпреки това, успява да отвори глемпинг "Тюленово" само три месеца по-късно, през юли.

В същия имот премества и водолазния център, който по същество представлява каравана с навес, където обучава клиентите и съхранява екипировката. Центърът не заема много място, а близостта до глемпинга носи плюсове. "Гостите на глемпинга често се гмуркат, а гмуркачите отсядат в глемпинга - двете услуги си помагат в симбиоза", казва Пейков.

В глемпинга има пет палатки, от типа canvas. Четири от тях са с диаметър 4 м, а петата - с 5 м. Палатките седят върху пясъчен квадрат. Всяка от тях е с двойно легло. Цената на нощувка е 70 лв.

Докато открие печелившата формула Пейков минал през редица експерименти. Първо имал идеята да създаде туристическа зона за хора с кучета, но в практиката не заработва добре. Причината е, че имотът не е достатъчно голям, за да могат хората без кучета да почиват необезпокоявани от домашните любимци. Иска да създаде дестинация за релакс. С тази нагласа, решава да настанява семейства с деца само при пълна резервация на глемпинга от следващия сезон.

В глемпинга гостуват главно българи. Идвали са румънци, испанци и англичани. Локацията се оказва популярна за германци, тъй като е въведена в уеб-приложение като спирка по велосипеден маршрут.

"При нас идват не заклети къмпингари, а хора, които не са ходили на къмпинг. Остават доволни. Някои се връщат по два, три пъти. Юли и август глемпингът беше напълно зает, което е приятна изненада", казва Пейков.

Собственикът смята, че сегашният брой на палатките е оптималният за парцела. Но в него има сграда, която

той смята да разработи като къща за гости. Инвестицията ще е по-голяма и не е планувана за близко бъдеще.

Комфорт в Родопите

На българския пазар e приложена и концепцията за глемпинг в планинска обстановка. "Зарево" глемпинг се намира в родопското село Скобелево, на час от Пловдив.

Идеята за създаването му идва по време на пандемията. "Доста време отне подготовката и тя продължава. В процес сме, не е завършил проектът. Намираме се на 1600 м надморска височина и всяко нещо в планината по-трудно се случва", разказва собственичката Ваня Казанджиева. Сезонът e два месеца и половина - от средата на юни до началото на септември. Само тогава е възможна и работата по глемпинга.

В "Зарево" сега има пет палатки. Четири от тях са от типа bell tents и разполагат с двойно легло и мека мебел. Събират до трима. Петата палатка е от типа "лотос", в нея има двойно и единично легло. По информация на Казанджиева инвестицията дотук е над 300 хил. лева.

Изграждат инфраструктурата и подготвят палатките през 2020 г., а 2021 г. започват да посрещат гости. Първоначално работят с три палатки и всяка следваща година добавят по още една. Планират разрастване, но с две палатки най-много.

"Идеята е да не е "масовка", посетителите да се чувстват уединени, да се слеят с природата и да няма много хора около тях", казва Ваня Казанджиева.

Организират се групови занимания като йога и лятно кино. Цената на нощувка е в диапазона от 100 лв. до 140 лв. За ползване на гореща вана се плаща допълнително.

В "Зарево" глемпинг ходят повече млади хора, които иначе се притесняват да къмпингуват. Семейства водят и малки деца. Къмпингът е достъпен с кола.

Не маркетират активно, тъй като капацитетът е 15 човека. Използват платформата за резервации Booking. Освен българи, посещавани са и от чужденци - идвали са хора от Русия, Литва, Латвия, Швейцария, Саудитска Арабия, разказва Казанджиева.

Bubble hotel над Враца

Глемпинг "Синева" в планината край Враца разчита на уникална за българския пазар концепция. След нощувка в т.нар. bubble hotel (хотел с балони) във Франция, собственикът Николай Крушарски решава да приложи идеята в парцела, който притежава от седем години.

Отново става въпрос за луксозно къмпингуване, но палатките са във формата на балон и са направени от прозрачен материал. В тях се помпа въздух постоянно, което води до по-високи оперативни разходи. Поддържат се и без да има настанени клиенти.

"Концепцията е, че спиш навън, но си защитен. Идеята за глемпинг ми дойде от самото място - почти никой няма, тихо, тъмно, спокойно. Мислех как да го запазя такова. Някак си ми се щеше хората да спят на открито и да го усетят", разказва собственикът.

Като дългогодишен къмпингар, винаги е живял с мисълта да отвори собствен къмпинг. Първо смятал да направи кемпер стоп - място за временно спиране и обслужване на кемпери, но после се спира на идеята за глемпинг. "Синева" отваря на 3 март 2020 г. Преди глемпингът се предлага и чрез Booking има голям брой резервации и от чужденци, разказва Крушарски. Заради пандемията обаче, е принуден да затвори само след десет дена.

Започва да приема гости отново през август на същата година. Излиза от Booking и след това резервации се правят главно от българи.

Балоните върху петте декара на "Синева" са шест, като до всеки води индивидуална пътека. Мястото е насочено към възрастни, най-често двойки. Цените варират между 90 и 120 лв. на нощувка. През седмицата падат и под 90 лв. Срещу допълнително заплащане се предлагат солна стая и джакузи. Сезонът започва април и приключва края на октомври.

На същата територия, но отделена от реката, Крушарски притежава и традиционна къмпинг зона, със същия размер. Подчертава, че глемпингът и къмпингът са различни преживявания, следователно и продукти.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    nikolai1982 avatar :-|
    Nikolai Kavrakov
    • - 3
    • + 3

    Младите хора са най лесните за обир.Дават си парите за всякакви измислици без да се замислят какво им се предлага. Бабите и дядовците им,родителите им все на глемпинги са ходили и то луксозни.Пълен смях.Съберете се изберете си място ,вземете по една палатка и ето ти глемпинг особено летата до някоя чиста река и банята ти е уредена,в над 30,38 градуса в жегите и реките са ок за къпане.Ама друго си е да изръсиш една торба пари за едното нищо

    Нередност?
Нов коментар