Daimler ще произвежда камиони Mercedes Benz в Китай

Германската компания си е поставила за цел това да се случи до края на 2020 г.

Камионите Mercedes Benz вече ще са с етикет "произведено в Китай"
Камионите Mercedes Benz вече ще са с етикет "произведено в Китай"
Камионите Mercedes Benz вече ще са с етикет "произведено в Китай"    ©  Reuters
Камионите Mercedes Benz вече ще са с етикет "произведено в Китай"    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Германският автомобилен гигант Daimler планира да произвежда тежкотоварни камиони Mercedes Benz в Китай. Това се потвърждава от два източника и документация, с която се е сдобила Reuters. Производството ще е в заводите на китайския партньор на компанията.

Проектът

През март 2016 г. от ръководството на Daimler съобщиха, че ще произвеждат тежкотоварните камиони Actros в Китай до края на десетилетието. От тогава до сега от компанията не са съобщавали нищо друго за проекта.

Той укрепва сътрудничеството между Daimler и китайския им партньор за производство на камиони Beiqi Foton. Това се случва непосредствено след покупката на 5% от акциите на Daimler от Beijing Automotive Group.

"Производството на камионите Mercedes Benz е планирано преди години, така че няма нищо общо със скорошната сделка за покупка на акции от BAIC Group в Daimler", твърди източник на Reuters.

Производството

В резултат на реализирането на проекта Beijing Foton Daimler Automotive (BFDA) ще прибави към продуктовата си линия Actros. До момента те произвеждаха камиони Auman. Китайският партньор на германската компания планира да увеличи производството си от 60 хил. до 100 хил. камиона годишно. Това стана ясно след публикация в сайта на компанията. Стойността на тази инвестиция не е известна.

Освен това се предвижда изграждането на трети завод, в който ще се произвеждат и от двата модела камиони, твърдят източници на Reuters.

Камиони с етикет "произведено в Китай"

Всички камиони Mercedes Benz, които се продават в Китай в момента, са внос и са значително по-висок клас от тези, които се произвеждат в страната.

От произведените в съвместното предприятие на Daimler и Foton са продадени малко под 100 хил. камиона. Основна пречка за това е липсата на добра верига за доставки в Китай. От компаниите се стремят да преодолеят проблема и да увеличат продажбите.

Годишните продажби на товарни автомобили в Китай са добри благодарение на увеличаващата се електронна търговия и подобряването на инфраструктурата и логистиката. За първите седем месеца от годината в Китай са продадени 732 хил. товарни камиона, което е с 1.4% по-малко от същия период миналата година. На фона на това продажбите на автомобили в страната са се свили 13.5%.

Други големи производители на камиони в Китай са FAW, Dongfeng и Sinotruk .