🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

PPF на Келнер и Sabanci Holding купуват закъсалия турски производител на автомобили Temsa

Споразумението предвижда всяка страна да получи 50-процентов дял от турската компания

Създадената през 1968 г. Temsa беше един от най-големите производители на автобуси, бусове и други лекотоварни автомобили, преди да прекрати производството си през декември
Създадената през 1968 г. Temsa беше един от най-големите производители на автобуси, бусове и други лекотоварни автомобили, преди да прекрати производството си през декември
Създадената през 1968 г. Temsa беше един от най-големите производители на автобуси, бусове и други лекотоварни автомобили, преди да прекрати производството си през декември    ©  Shutterstock
Създадената през 1968 г. Temsa беше един от най-големите производители на автобуси, бусове и други лекотоварни автомобили, преди да прекрати производството си през декември    ©  Shutterstock
Бюлетин: Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

Чешката инвестиционна група PPF, представена от дъщерната си инженерна фирма Skoda Transportation, и турският конгломерат Haci Omer Sabanci Holding подписаха писмо за намерение да купят местния производител на превозни средства Temsa Ulasim Araclari Sanayi Ve Ticaret, съобщава SeeNews, базирайки се на информация на Sabanci Holding. Споразумението предвижда всяка страна да получи 50-процентов дял от продаваната фирма, показва съобщение до борсата в Истанбул.

Чешката група е собственост на най-богатия чех Петр Келнер, която в България е собственик на мобилния оператор Telenor. Освен това PPF е на финалната права на придобиването и на собственика на "БТВ медиа груп" - Central European Media Enterprises, като сделката се очаква да бъде приключена до средата на 2020 г.

След финализиране на транзакцията за Temsa Ulasim Araclari Sanayi Ve Ticaret новите собственици планират да рестартират производствените дейности на компанията, както и да подпомогнат развитието й. Очаква се сделката да бъде завършена след редица проверки, дискусии за партньорство и одобрението на регулаторите.

Турската компания

Създадената през 1968 г. Temsa беше един от най-големите производители на автобуси, бусове и други лекотоварни автомобили, преди да прекрати производството си през декември заради повишаващите се разходи и дългове, които възлизат на 200 млн. долара. След спирането на дейността в края на миналата година кредиторите инициираха процедура по възбрана, дружеството поиска да започне производство по обявяване на несъстоятелност, но до това така и не се стигна.

През май 2019 г. Sabancı Holding продаде компанията на швейцарската фирма True Value Capital Partners. Сделката беше номинално оценена на 825 млн. турски лири, но се извърши на стойност 375 млн. лири след корекция на дълга и наличните средства. Temsa произвежда над 10 хил. автобуси и лекотоварни автомобили годишно и има над 3000 служителя. Освен в Турция компанията оперира в още 70 страни, включително САЩ, Великобритания, Франция, Германия и Италия.

Чешкият играч

През май 2018 г. PPF приключи придобиването на 100% от акциите на Škoda Transportation наред с други активи, свързани с дейността на компанията. След финализирането на сделката беше сменен висшият мениджмънт. "Škoda е силна, утвърдена марка и е добре позната в световен мащаб. Уверени сме, че комбинирайки нашия човешки ресурс с техническата експертиза на компанията, ще добавим значителна стойност за бизнеса. Чрез прилагане на правилната стратегия, ефективно управление на бизнеса и използване на нашия международен опит Škoda ще има блестящо бъдеще", обяви тогава в изявление главният директор по стратегически проекти в PPF Group Ладислав Чватал.

През юли 2018 г. чешката инвестиционна група завърши придобиването на телекомуникационните активи на норвежкия мобилен оператор Telenor в България, Унгария, Черна гора и Сърбия на стойност 2.8 млрд. евро.

Все още няма коментари
Нов коментар